55.700

4 noiembrie 2011 | 20 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Dacă mai era vreo îndoială, iată că a dispărut, risipită chiar de acest referendum imperfect. Dacă el este corect, în pofida atâtor poticniri, neînţelegeri şi suspiciuni, atunci ne revelează o scădere dramatică a populaţiei în întregul judeţ, cu afectarea majoră a zonelor urbane. Ne legănam cu iluzia că Deva are undeva pe la 70.000 de locuitori (exact, 69.390, în 2002), că la noi nu sunt fluctuaţii mari de populaţie şi nu am suferit prea mult în tranziţie, pentru că nu am avut, ca Hunedoara, un mare combinat care să fi produs mii de şomeri în timp scurt.
Iată însă că recensământul a indicat o situaţie de-a dreptul alarmantă – o scădere a populaţiei Devei, faţă de anul 2002, cu aproape 15.000 de locuitori, iar tendinţele nu ne sunt favorabile. Deva rămâne una dintre reşedinţele de judeţ cele mai mici din România – în 2002, doar cinci municipii-reşedinţă de judeţ erau mai mici: Alba Iulia, Zalău, Sfântu Gheorghe, Slobozia şi Alexandria. Continuînd să ne iluzionăm cu ideea ţâfnoasă şi fals-patriotică a celor ce cred că cei ce părăsesc ţara sunt un fel de trădători, iar cei care rămân o vor salva, nu putem să nu asociem cifrele cu exodul concret al medicilor (recent, presa a relatat despre deficitul uriaş de personal de la Spitalul din Deva, din nefericire, nu o excepţie, ci o regulă în România) şi cel general al tinerilor, ba chiar şi a celor de vârstă medie, din ce în ce mai mulţi, care aleg să-şi încerce norocul în altă parte.
Dezvoltarea unei localităţi este strâns legată de numărul populaţiei. Lipsită de viziune, supusă improvizaţiei, cu numărul locuitorilor scăzând dramatic, Deva este în pericol să-şi piardă ultimul atu – statutul de reşedinţă de judeţ. Regionalizarea, în faţa căreia nu avem nici o şansă, va duce la pierderea automată a cel puţin 3.000 de locuri de muncă. Scăderea populaţiei Devei se produce simultan cu cea a localităţilor din jur, prin urmare, potenţialul investiţional al zonei scade pe ansamblu. Cum spuneam într-un editorial anterior, vom asista la un paradox: lipsită de instituţii de interes judeţean, lipsită de statul de zonă care polarizează economia central-judeţeană, Deva va fi dezavantajată de autostradă. Şi aşa oraşul nu prezintă atractivitate turistică prea mare, aşa că ce i-ar mai putea determina pe oameni să intre în Deva? Cetatea, în reparaţie pentru cel puţin câţiva ani de-acum încolo? Hypermarketurile, care vor constata în curând că sunt prea numeroase pentru o populaţie atât de mică? Investiţiile industriale inexistente? Universitatea de stat puternică?
Nu doresc să fiu cinic, în afara statutului administrativ, nu prea avem ce arăta. Lipsiţi de oportunităţi, într-un oraş ce decade, tinerii performanţi nu vor sta pe gânduri – se vor duce acolo unde deschiderea va fi mai mare.

Comentarii (20)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Eugen spune:

  gruian decat sa faci laba ,mai bine fa copii ,sa creasca populatia ,ai uitat cati deveni sunt in Spania,Italia, Anglia,chiar fata sefului tau piticul securist Molot este in Anglia

 2. Cosmin spune:

  Eh… si cine e de vina pentru acest declin? Cu siguranta actualul primar. Inca o lovitura, subtila, acordata acestuia prin Mesagerul…
  Daca el ar ma fi fost in PNL, acest articol nu exista chiar daca jurnalistic vorbind acest subiect este unul important, nu insa si pentru d-avoastra domnule Gruian care se vede de la o posta ca periati tot ce nu e acolit lui Molot.
  Cautati motive pentru declin in articol, ei bine unul mai mic sau mai mare poate fi si acela datorat slugarniciei politice pe care o aveti nu doar d-voastra ci toata presa din Romania. Populatia avea poate un refugiu in presa pentru toate nelegiuirile din tara asta, daca ea ar fi fost libera si independenta. Dar asa… nici presa nu apleaca urechea la problemele oamenilor, e si normal ca nemaiavand niciun sprijin… oamenii sa plece din tara.
  Oricum… una peste alta, era Molt a apus si acesta este adevarul ce se v-a dovedi si la urmatoarele alegeri. Nu mai merge cu minciuna! Declinul acesta se datoreaza in principal, in egala masura, conditiilor de trai din aceasta tara dar si conducerii judetului pentru prostul management si nu a primarului….
  Mai existau si alte localitati in judet…. toate resursele au fost canalizate spre Deva in judetul Hunedoara, iar daca in acelasi pahar indesi, indesi fara masura ca totul sa intre numai in el… va da pe dinafara, rezultand… risipa domnule Gruian. Din dorinta de a ridica cat mai sus Deva, mai marii judetului au uitat cu desavarsire de celelalte localitati ale judetului. Se va alege… praful.
  Puteau progresa TOATE localitatile in egala masura!
  Acum insa e randul altor localitati sa infloreasca! Vremea Devei a apus! A fost frumos… pentru unii, dar nu va mai fi la fel!

 3. tavi I spune:

  V-am mai atras atentia, ca uneori va imbatati cu apa rece. La editorialul din 25 octombrie, eu va scriam ca astept rezultatul recensamintului devean , undeva in jurul unei cifre care sa inceapa cu 4 (si anume ziceam de ceva in jur de 40.000). Mai insist si acum asupra ei , prin faptul ca dupa parerea mea numarul vehiculat de dvs. ar cuprinde inclusiv localitatile suburbane care apartin de primaria Deva.Orasul ca atare(pardon municipiul -resedinta de judet)este insa probabil sub cei 55.700.
  Este si normal, daca luam in considerare numarul mare de “locuinte neocupate”(asta pentru cei care au citit si cunosc cite ceva din continutul formularelor utilizate, la recensamint)
  S-auzim de un judet mai mare si mai bogat….!!!

 4. joseph L. spune:

  Cosmin, foarte corect. Numai ca in editorialele angajatilor lui Molot, asteptam sa vad si niste solutii, idei. Ce ne spune dl. Gruian, stim si noi. Apropo’ , intreg judetul a pierdut vreo 70.000 de locuitori. Putem spune ca pierderea a avut loc sub inaltul patronaj al celui mai serios fiu , presedintele consiliului judetean, domnul profesor Mircea Ioan |Molot. Uraaaa!!! Gruian, mai corect ar fi sa nu mai apari prin presa scrisa sau la TV. Mai mult, te legi de nu stiu ce prabusire sau tabloidizare a presei. Esti inginer auto. Tocmai pentru ca nu esti pregatit, ai contribuit la aceasta situatie a presei de astazi. Molot a cumparat toata presa ( Hunedoreanul, HD TV, cativa ziaristi de la servus si de la Mesagerul) si uite asa va bateti joc de noi cititorii prin informatiile eronate pe care le transmiteti. A, si inca o chestiune daca va tineati de promisiunea cu Conurbatia, alta era situatia. pentru astfel de situatii, cei care au promis ar trebui sa-si dea demisia. DAR DE LA MOLOT , CE SA TE-ASTEPTI.

 5. Un anonim echidistant spune:

  Daca n-ati judeca lucrulile influentati de simpatiile si antipatiile politice, ati recunoaste si voi – ma refer la postacii de mai sus – ca adevarul este mult mai simplu si nu este vina nici a primarului, nici a sefului de la judet, pentru scaderea populatiei Devei si din judet,din tara, in general. In primul rand, a scazut pe cale naturala, sporul natural fiind tot pe minus de ani buni. Apoi sunt mii de deveni plecati din tara. In al treilea rand, asa cum se intampla la noi in Romania, recenzorii nu si-au facut treaba cum trebuie. Au ramas sute de familii nerecenzate, in cartierele marginasre indeosebi, dar si in centrul orasului. Le-a fost mai simplu sa scrie locuinta neocupata, decat sa mearga de doua, trei ori pana gasesc oamenii acasa. Adevarul este ca populatia orasului a scazut, este trist, dar asta-i situatia, trebuie sa o acceptam, insa cauzele acestei scaderi nu pot fi expediate intr-un comentariu precum cel de fata, ci necesita o dezbatere mai serioasa.

 6. AVRAM IANCU spune:

  JOS CIOCOIU, JOS STRIGOIU ,SECURIST ,MIRCEA IOAN MOLOT

 7. Alex spune:

  In campania electorala din 2008,Mircea Molot ,seful tau Gruian ,a promis ca va aduce investitori si va face mii de locuri de munca ,cate locuri de munca a facut ,in afara de al tau de director la HD-TV ,televiziunea lui Molot, foarte multi locuitori din judet au plecat in strainatate ,si vor mai pleca ,dute sa vezi autocarele pline care merg in strinatate

 8. Alex Gruian spune:

  Spre bucuria multora, atat timp cat redactia acestui ziar permite un limbaj scabros in comentarii, limbaj care a coborat mult sub acceptabil, cred ca e momentul sa ma retrag, dand astfel cale libera unui nou val de injuraturi, care vor aduce rating unui ziar la care am tinut si caruia ii multumesc pentru faptul ca m-a suportat atat de multa vreme.
  Le multumesc si celor care au inteles ce s-a intamplat in aceasta rubrica.

 9. Dan Bera spune:

  intreaga zona se poate dezvolta in jurul municipiului Hunedoara,avand un potential foarte mare.Avem o Facultate de stat cu peste 1000 de studenti,un parc industrial in plina dezvoltare,investitii de 4o mil euro la arcelor mittal,140 hectare in curand disponbiles si ce este mai important dezvoltarea turismului pe orizontala in jurul castelului.Eu sper ca intrun viitor apropiat cu un management bun al zonei sa avem 1 milion de vizitatori anual care sa aduca plus valoare zonei

 10. valy spune:

  Ai mai spus de trei ori ca te retragi ,noi cititorii plangem cu lacrimi ,ne rupem hainele ,facem miting ,si strigam in oras ”GRUIAN nu pleca HUNEDOARA te vrea”, de cine mai facem noi caterinca daca pleci ? Nu cred ca pleci o zici doar asa la bluf ,pentru ca noi cititori sa te rugam sa ramai ca fara tine presa ,nu mai exista in judet ,cine sa vina in locul tau ,NICOLLE ,care acum face seralul? Sau MONA ”frumoasa” din hd-adormita ,vai vai ce pierdere imensa ca pleaca un inginer mecanic, chiar sunt curios pleci cioban la oile lui MOLOT ?

 11. vasile spune:

  Vino, tu valy draga, ca vad ca esti prost ca noaptea si pui virgula intre subiect si predicat. Draga Iulian Stroia, alias “Valy”, doar atat poti?

 12. Voicu Cosmin spune:

  Are dreptate Dan Bera, zona Hunedoarei se poate dezvolta foarte mult, dispune de terenuri, de oameni bine pregatiti, avem o baza industriala, desi mult mai restransa decat in trecut dar totusi mai exista industrie, economia Hunedoarei e mult mai sanatoasa decat cea a Devei, in Hunedoara banii se castiga din productie, se creeaza plus valoare, nu se castiga din servicii si comert, avem o baza de la care sa reconstruim Hunedoara din punct de vedere economic, avem terenul de 140 hectare si pe care sper din tot sufletul sa fie destinat investitilor generatoare de locuri de munca, adica sa fie destinat dezvoltarii industriei locale, sa redevenim un pol economic regional important… Pentru dezvoltarea Hunedoarei!

 13. Tavi spune:

  Foarte fain domnule Bera !!!Ne putem dezvolta in jurul municipiului Hunedoara,avand un potential foarte mare.Avem o Facultate de stat(unde sa stea?…. degeaba???) cu peste 1000(numarati din 2 in 2, sau din 10 in 10) de studenti,un parc industrial(ce fosile mai sunt in parc, ca dinozaurii pitici erau pe linga Hateg?) in plina dezvoltare,investitii de 4o mil euro la arcelor mittal?????
  Dar sa ne spuneti si pe ce raza??? La citi kilometri ? 100-200 sau 2000(ca e prin Spania)

 14. DIRIJATI DE EVREI DE UE, FMI,DE MASONI SI GEORGE SOROS=RECENSAMANT 2011 spune:

  Atat timp cat nu oferiti o sursa sigura ,exacta a populatiei municipiului Deva ,d-le Alex Gruian ,nu puteti spune ca suntem 55 700!Spune-ti de unde ati aflat si aduceti argumente si detalii ,negru pe alb.
  pana atunci aceasta manevra este dezinformare a deveniilor!
  RAMAN LA PAREREA CA SUNTEM CONTROLATI IN TOTALITATE CA STAT DE EVREI,FMI,UE,FRANCMASONI,GEORGE SOROS.
  ATI SPUS D-LE ALEX GRUIAN CA NU AVEM NICI O SCAPARE FATA DE REGIONALIZAREA TARII!GRESIT!AVEM SANASA LA VOT DACA SUNTEM SAU NU DE ACORD CU REGIONALIZAREA.JUDETUL CONSTANTA A LUAT ATITUDINE SI VA VOTA DACA RAMANE CA JUDET SAU NU.IN HUNEDOARA DE CE NU S-AR PUTEA D-LE MOLOT SI GRUIAN?

 15. alex gruian spune:

  Multumesc celui care il identifica pe unul dintre fratii Stroia printre sobolanii comentaci care injura. Poate e el, poate nu, oricum, dupa modelul blogurilor, un ziar ar trebui sa cenzureze comentacii care jugnesc si injura. Celor care stiu si pot mentine polemicile in limite rezonabile, drum liber. Ceilalti paraziteaza site-urile cu tampenii si scad nivelul general al publicatiei. Motivati de ura si de frustrari psihanalizabile, ar trebui inlaturati fara pareri de rau. Ma rog…nu se poate, nu se vrea, oricum decizia mea ramane de data asta – in pofida sanselor pe care mi le-am acordat, sperand intr-o imbunatatire – ireversibila.
  Cat despre referendum, da, sunt de acord cu referendum pe regionalizare, fara sa fiu convins de rolul francmasonilor, a evreilor si a lui Soros. Oricum, ii salut pe cititorii inteligenti si le doresc spor la comentatul altor rubrici.

 16. nelu-americanu spune:

  ..care francmason,care evreu,care securist ???…păi avem trei întunu!!! MOLOŢ….nu???

 17. Doru spune:

  Gruiane, fugi si nu ne mai obosi cu comentariile tale idioate(poate il el si pe molot, vom fi vesnic recunoscatori ca am scapat de voi), veti fi 2 ciobani cu experienta, unul suge celalant mulge

 18. nelu spune:

  Gruian, daca tot esti seful campaniei electorale a lui MOLOT, poate ne spui si noua ce s-a discutat vineri seara, la intrunirea secreta de la pensiunea Ponor, din Vata,[ pensiune care ii apartine lui MOLOT], nu ca nu ar fi aflat tot judetul despre ce s-a discutat, insa unii dintre participanti s-au plans de meniul prea saracacios pentru o “somitate” ca MOLOT!

 19. Mitru Moţ spune:

  FUSE ŞI SE DUSE ACEL GRUIAN ! Redacţia permite un limbaj scabros. Aşa este. Dar redacţia trebuie să tolereze la nesfârşit slugărnicia ? Ce vei face după ce dispare politic, căci dispare în ***ând, acest şef ? Ştiu, vei găsi altul pe care să îl slujeşti cu acelaşi devotament. Păcat de tine pentrucă eşti un băiat inteligent. Tocmai de aceea prostituţia ta politică este de două ori de condamnat.

 20. Ellen spune:

  Amazing!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Arheologii se retrag de pe autostradă

În curând, arheologii se vor retrage de pe tronsonul de autostradă Deva – Orăştie, unde s-au ocupat de partea de...

„Poliţiştii îi protejeazã pe cei care taie ilegal pãdurile”

Preşedintele PRM Hunedoara, Costel Avram (foto), care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă,...

Pensionarul acuzat de viol rămâne închis

Pensionarul din comuna Veţel, acuzat de viol, va rămâne în spatele gratiilor. Nici magistraţii de la Tribunalul Hunedoara nu au...

Închide