5.500 de semnături pentru Muzeul Aurului

Nicolle Ebner

În timp ce Primăria Brad şi locuitorii municipiului trăiesc cu speranţa că instituţiile abilitate vor reacţiona operativ pentru ca Muzeul Aurului să revină în domeniul public al municipiului, lichidatorul vinde în continuare filiala BradMin. Mai grav, lucrările plătite din banul public, de amenajare a Muzeului Aurului, continuă, chiar dacă imobilul a intrat, conform ultimelor documente, în proprietatea unei organizaţii neguvernamentale.

„Filocalia” s-a făcut proprietară şi pe un izvor de apă minerală
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a primit ajutor de la cine nu se aştepta, pentru a face lumină în această dubioasă afacere imobiliară pe seama patrimoniului naţional. Pe lângă cele 5.500 de semnături adunate, în perioada 22 octombrie-2 noiembrie, de la cetăţenii municipiului pentru ca  muzeul să rămână al comunităţii, un grup de braşoveni inimoşi au întocmit şi o petiţie on-line, pentru a strânge semnături în acelaşi scop. „Am fost sesizat, de către reprezentantul unei societăţi comerciale din Timişoara, că lichidatorul filialei BradMin, IT Management Advisors, a mai făcut o vânzare către acelaşi Centru Ortodox “Filocalia” Bucureşti.  De data aceasta, este vorba de o linie de îmbuteliat apa minerală a unui izvor din Buziaş. Scenariul este acelaşi ca şi în cazul tranzacţiei dubioase a Muzeului Aurului. Vânzarea a fost publicată doar în ziarul Bursa, preşedintele Filocalia, Nik Teodoreanu, a plătit garanţia de 10 la sută din preţul cerut de lichidator, adică 17.920 lei, urmând ca restul de 90 la sută să achite în rate. Eu cred că Filocalia acoperă tranzacţiile dubioase ale lichidatorului IT Management Advisors”, a declarat primarul Florin Cazacu.
După ce statul a investit patru milioane de lei pentru reabilitarea clădirii Muzeului Aurului din Brad, IT Management Advisors-firma de lichidare a activelor aparţinând fostei mine din Brad (BradMin) a vândut imobilul, în rate eşalonate pe o perioadă de un an, la preţul de 120.000 lei, adică la valoarea unui apartament din cartierele mărginaşe ale Devei. Astfel, Muzeul Aurului-unic prin cele 1.300 de exponate însumând 4,5 kg de aur nativ-, în loc să devină cel mai important punct de atracţie turistică din proiectul „Drumul Aurului” elaborat de primarul municipiului Brad, a ajuns în proprietatea Centrului Ortodox Filocalia Bucureşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.