Actualitate

3 sfaturi pentru a preveni leziunile de decubit

Paturile noastre pot fi locuri de confort și de vindecare, fie că ne recuperăm după o accidentare sau o boală, fie că suntem imobilizați din cauza problemelor de mobilitate sau a fragilității. Din nefericire, chiar și atunci când suntem imobilizați la pat, ne putem confrunta cu complicații care pot duce la mai mult disconfort și ne pot împiedica vindecarea, cum ar fi leziunile provocate de presiune.

 

Leziunile de decubit – numite și ulcere de presiune și escare de decubit – sunt leziuni ale pielii și ale țesutului de dedesubt cauzate de o presiune sau o frecare constantă atunci când stăm jos sau întinși pentru o perioadă lungă de timp fără a schimba poziția. Pacienții din spitale și persoanele imobilizate din cauza unor leziuni sau a unor afecțiuni medicale sunt deosebit de vulnerabile, la fel ca și adulții în vârstă fragili.

 

Leziunile de decubit sunt dureroase, adesea dificil de tratat, pot duce la complicații și mai grave și reprezintă o povară majoră pentru pacienți, familiile acestora și furnizorii de servicii medicale.

 

Leziunile de decubit sunt cauzate de presiunea continuă care limitează fluxul sanguin într-o zonă, provocând moartea țesutului (necroză). Prevenirea cu o saltea antiescare este de departe preferabilă decât să trebuiască să tratăm o leziune sau escară de decubit.

 

Acestea se pot dezvolta în doar zece minute, deși cele cu care se confruntă majoritatea persoanelor se dezvoltă în general într-o perioadă ceva mai lungă. Persoanele care nu-și mai ajustează poziția în pat sau pe scaun, așa cum fac aproape în permanență oamenii sănătoși și normali, sunt deosebit de susceptibile. Sănătatea pielii joacă, de asemenea, un rol – o nutriție și o hidratare adecvate sunt factori majori în prevenire.

 

Aceste leziuni apar adesea în zonele în care există oase în apropierea suprafeței pielii: spatele sau părțile laterale ale capului, umerii, coatele, șoldurile, coccisul, fesele, între genunchi și glezne, precum și călcâiele picioarelor.

 

Odată ce a început să se dezvolte o escară de pat, evitați orice presiune asupra acesteia. Nu este vorba de a schimba pozițiile din când în când, sau de a vă mișca, etc. Nu puneți NICIO presiune pe rană, până când aceasta nu este complet vindecată. Ar putea ajuta și o saltea antiescare. Permiterea unui flux sanguin optim și continuu în zona afectată este esențială pentru vindecare.

 

Rana trebuie să fie menținută curată. Se pot folosi soluții de curățare foarte blânde pentru a o curăța ușor. Pansamentele folosite, dacă există, trebuie să permită aerului să ajungă la rană și să fie schimbate de cel puțin două ori pe zi. Leziunile puțin adânci pot beneficia de medicamente topice.

 

Leziunile trebuie monitorizate pentru a se observa o creștere a mărimii și a adâncimii, precum și o infecție. Un profesionist va putea judeca dacă este nevoie de extirparea chirurgicală a țesutului necrotic. Este extrem de important ca un profesionist cu experiență să evalueze rana în mod regulat. Acesta vă va sfătui cu privire la ceea ce trebuie făcut.

 

Leziunile de decubit pot deveni cu ușurință extrem de grave, rezultând răni profunde, dureroase, care pot pune viața în pericol. Tratate incorect, acestea pot duce la gangrenă și pot necesita amputarea zonei afectate (acolo unde este posibil, cum ar fi un deget, un picior sau un braț). Gangrena poate duce cu ușurință la toxicitatea sângelui.

 

Dovezile de cercetare arată că o saltea antiescare realizată cu spumă cu densitate mai mare (mai de susținere) poate ajuta la prevenirea apariției sau agravării leziunilor de decubit. Suprapunerile din piele de oaie ajută, de asemenea, la scăderea probabilității apariției acestor leziuni.

 

Nu uitați să schimbați poziția în mod regulat. Setarea unei alarme sau difuzarea de muzică la un program regulat poate ajuta la furnizarea unui indiciu că este timpul să vă mutați.

 

O analiză sistematică recentă a inclus 59 de studii care au examinat diverse produse și strategii cu scopul de a afla dacă acestea ajută la prevenirea escarelor de decubit, precum și care sunt cele mai eficiente. Strategiile au fost concepute pentru a reduce presiunea fie prin amortizarea părților mai osoase ale corpului – călcâiele, genunchii, șoldurile, coada -, fie prin redistribuirea greutății corpului. Opțiunile „low-tech” au inclus modele de saltea antiescare cu caracteristici îmbunătățite, cum ar fi spuma cu densitate mai mare și umpluturi speciale (gel, aer, apă sau perle). Cercetătorii au măsurat, de asemenea, beneficiile husei pentru saltele de pat de 160×200 sau alte dimensiuni, ale suprapunerilor (de exemplu, piele de oaie de calitate medicală) și ale pernelor special concepute (de exemplu, protecții pentru membre și perne pentru scaune cu rotile).

 

Studiile au evaluat, de asemenea, unele strategii de „înaltă tehnologie”, cum ar fi saltelele cu presiune alternantă, cu buzunare de aer care se umplu și se dezumflă mecanic pentru a oferi amortizare și a ușura presiunea.

 

Vestea bună este că soluțiile de saltea antiescare de joasă tehnologie, cu costuri mai mici, sunt de ajutor. Dovezile cercetării arată că saltelele realizate cu spumă cu densitate mai mare pot ajuta la prevenirea apariției sau agravării leziunilor. Persoanele care au folosit aceste tipuri de saltele au avut mai puține șanse de a dezvolta escare de presiune decât persoanele care au stat pe saltele de spumă standard, de tipul celor care se găsesc în multe case și spitale. Suprapunerile din piele de oaie au contribuit, de asemenea, la scăderea probabilității apariției escarelor de decubit.

 

 

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina beneficiile și rentabilitatea soluțiilor de înaltă tehnologie, cum ar fi saltelele cu presiune alternantă și alte tipuri de saltele și suprapuneri care ameliorează presiunea.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura