S-a terminat! Klaus Iohannis, primul preşedinte al României care demisionează. „Dulapul” s-a trezit
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că demisionează pe fondul redepunerii semnăturilor pentru inițiativa de suspendare a sa din funcția de șef al statului. „Ce rost are suspendarea? Vom fi de râsul lumii. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Iohannis.
„Demers nefondat”
„(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”, arată Constituția României.
„Astăzi (n.r.-ieri), în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui.
Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
Dumnezeu să binecuvânteze România”, a spus președintele Klaus Iohannis.
George Simion, despre demisia lui Iohannis: „Uzurpatorul a plecat, în fine. E victoria voastră!”
„Uzurpatorul a plecat, în fine. Klaus Iohannis tocmai a demisionat din funcție! Cel mai prost și mai urât președinte din istoria României. Dacă nu ar fi demisionat, el ar fi fost suspendat din funcție de Parlament și dat afară. Al doilea tur al alegerilor trebuie reluat urgent”, a scris Simion pe rețeaua X (fostă Twitter). „E victoria voastră! Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”, a scris Simion pe Facebook, aluzie la reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, alegeri anulate în cele din urmă de Curtea Constituțională.
Fost parlamentar PSD, reacție dură după ce Iohannis l-a decorat pe președintele CCR: ”Un spectacol grotesc de slugărnicie”
Radu Cristescu, fost parlamentar PSD, a lansat luni, 10 februarie, un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis, la scurt timp după ce președintele ilegitim a semnat decretul de decorare a lui Enache Marian, Președinte al Curții Constituționale a României, și a judecătorilor CCR Stanciu Livia-Doina și Varga Attila.
Fostul social-democrat a catalogat gestul turistului de la Cotroceni ca fiind un spectacol grotesc de slugărnicie și dispreț față de cetățenii români.
„Dacă prostia ar fi o monedă națională, țara noastră ar avea un PIB de invidiat! Iată-l din nou pe președintele nostru – mărețul, luminatul, vizionarul suprem al nimicului – ridicând la rang de eroi niște judecători cu moralitate mai șubredă decât un pod din carton! Într-un spectacol grotesc de slugărnicie și dispreț față de cetățeni, acest așa-zis garant al statului de drept a ales să decoreze cu ”Steaua României” trei personaje care, dacă ar fi avut un minim de decență, și-ar fi pus singuri cătușe, nu medalii!”, a scris Radu Cristescu, pe Facebook.
Acesta l-a numit pe Klaus Iohannis impostor și a subliniat că toate acțiunile sale demonstrează faptul că este un portar de lux la ușa oligarhiei, interne și externe.
Până la alegerile din luna mai a.c., interimatul va fi asigurat de persoana care deține a doua funcție în stat, respectiv Președintele Senatului, conform articolului 98 din Constituție. În prezent, președintele Senatului este liderul PNL Ilie Bolojan.
Această măsură garantează continuitatea guvernării, având rolul de a evita un vid de putere în stat.
Președintele interimar al României îndeplinește atribuțiile președintelui în exercițiu în situațiile prevăzute de articolul 98 din Constituția României, respectiv: dacă funcția de președinte devine vacantă (demisie, deces, demitere prin referendum, imposibilitate definitivă de exercitare a mandatului); dacă președintele este suspendat din funcție de Parlament; dacă președintele este temporar în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile
Iată mai jos și atribuțiile președintelui interimar Ilie Bolojan, conform Constituției României
Președintele interimar Ilie Bolojan va prelua doar atribuțiile constituționale ale președintelui demisionar Klaus Iohannis, cu unele limitări:
1. Reprezintă statul român pe plan intern și internațional
2. Promulgă legi și poate cere reexaminarea acestora
3. Poate sesiza Curtea Constituțională în legătură cu constituționalitatea legilor
4. Poate adresa mesaje Parlamentului
5. Poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului
6. Poate numi și revoca miniștri, la propunerea prim-ministrului
7. Îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armate
Iată și care sunt limitările președintelui interimar, conform Constituției: nu poate dizolva Parlamentul; nu poate iniția un Referendum; nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.
Guvernul a aprobat calendarul de acțiuni privind alegerile prezidențiale de pe data de 4 mai 2025. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie. Campania electorală va debuta în 4 aprilie și se va termina în 3 mai. Românii din Diaspora pot vota 3 zile, începând de vineri, 2 mai, de la ora 7:00 până la ora 21:00 (ora locală). Duminică, urnele din străinătate se vor închide însă la ora 21:00 (ora României).
În stradă
Oamenii au ieșit ieri, în stradă, în Piața Victoriei, bucuroși că președintele a demisionat. Statul paralel a încercat să destabilizeze protestul susținătorilor președintelui ales, Călin Georgescu. În stradă s-a strigat, „Turul 2, înapoi!”. (A.N.)
Nu-l simpatizez deloc, dar ai putea sa-i giugiulești bărzoiul lui Iohannis („Dulapului”), tu cel/cea care ai scris articolul fără sa îți apară numele.