Comunitate

Magdalena Șerban

Prin DIGI Local, primul program in­tegrat de digitalizare a administraţiei publice locale, 1.000 de primării şi con­silii judeţene au putut depune cereri de finanţare pentru a se dota cu echipamente IT, pentru a dezvolta platforme informatice, de servicii ori destinate comunicării cu cetăţenii sau pentru a-şi îmbunătăţi securitatea cibernetică. Dobra nu a ratat ocazia.

Așteaptă vestea bună
„Nu aveam cum să nu aplicăm. Avan­tajele sunt multiple, pe lângă cel major că nu sunt banii noștri, implementarea făcându-se în baza finanțării. Unul dintre cele mai importante beneficii preconizate este accesul simplificat și rapid la o gamă variată de servicii pu­blice online, astfel ca cetățenii să poată obține documente, să plătească taxe și impozite, să facă programări, toate acestea din confortul propriei locuințe, eliminând astfel drumurile și timpii de așteptare. Mai mult decât atât, digi­ta­lizarea va duce la o mai mare trans­pa­rență a actului administrativ pentru că informațiile de interes public vor fi ușor accesibile. Sunt cuprinse sistemele in­for­matice, care includ atât echi­pa­men­te IT, cât și licențe software, in­fra­struc­tură hardware, echipamente pentru comunicații și alte dispozitive conexe, până la platforme de gestionare in­te­grată și software pentru securitate ci­ber­netică, integrarea cu aplicații ale auto­­rităților publice centrale și euro­pene, precum și dezvoltarea și migrarea paginii noastre de internet la un model standard. Mai pe scurt, modernizare. Trăim în era vitezei, a Internetului și a multor servicii care se fac online. Tre­buie să ne adaptăm. Noi am și pregătit totul pentru ca cetățenii să poată face plăți prin ghișeul.ro, însă mai e nevoie de un singur detaliu tehnic de punctat, după care serviciul devine activ. Așa că cei care locuiesc în alte zone ale țării sau ale lumii pot achita dările pentru pro­prie­tățile de aici fără să vină la noi la se­diu ori să-și roage rudele să o facă în locul lor. Se vor evita și restanțele, evi­dent. Ținem pasul, nu avem de ales”, a spus primarul din Dobra, Ovidiu Pădurean.

Concret
Programul vizează integrarea pro­iec­telor naționale de digitalizare și îm­bu­nă­tățirea serviciilor publice online. Pre­ve­de cheltuieli eligibile pentru sisteme in­for­matice, dezvoltare software și ser­vicii conexe, cu scopul de a sim­pli­fica in­teracțiunea cetățenilor cu ad­mi­nistrația publică. Sunt prevăzute sume ca 75.000 lei pentru o primărie de co­mună, 125.000 pentru o primărie de oraş, 175.000 pentru o primărie de mu­nicipiu şi 250.000 pentru un Consiliu Judeţean. A fost cea mai simplă apli­caţie pentru o finanţare guverna­men­tală făcută în ultimii 34 de ani. În fapt, demersul are ca scop transformarea digitală a autorităților locale din România, prin integrarea, și la nivel local, a proiectelor naționale de digitalizare dezvoltate de Autoritatea pentru Digi­talizarea României (ADR), precum ROeID, Ghișeul.ro și Sistemul de intero­perabilitate tehnologică cu statele mem­bre UE, dar și în procesul de co­nectare la Platforma Națională de Interoperabilitate la momentul la care aceasta va fi disponibilă. De asemenea, este vizată sprijinirea autorităților executive la nivelul unităților adminis­trativ-teritoriale în vederea îndeplinirii obligațiilor statuate prin Legea 242/2022 privind schimbul de date în­tre sisteme informatice și crearea Plat­formei naționale de intero­pera­bilitate. Deși măsura se concentrează pe aspectele tehnice ale implementării programului, scopul final al acesteia este îmbunătățirea relației dintre ce­tățeni și administrația publică locală, prin intermediul tehnologiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura