Comunitate

An de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu spri­jinul Consiliului Județean Hunedoara, săr­bă­torește cu mult entuziasm ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor.

Atmosfera de entuziasm
„Vă invităm alături de noi, în ziua de 20 ianuarie 2022, pe toți cei care vor să-și arate bucuria de a serba așa cum se cuvine acest memorabil eveniment istoric, moment de cotitură în istoria românilor: unirea Moldovei cu Țara Românească. Este o zi dragă nouă tu­turor, este ziua în care Hora Unirii a în­su­flețit mii de piepturi de moldoveni și mun­teni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. „Mica Unire”, cum mai este numită, a devenit una dintre cele mai iubite sărbători ale românilor. Anul acesta, acest eveniment memorabil din istoria noastră va putea fi marcat așa cum se cuvine, așa cum merită marii noștri patrioți care au făcut posibilă unirea Moldovei cu Țara Românească”, a spus Sebastian Bara, managerul bibliotecii ju­dețene.

Păstrată cu sfințenie
„Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, vom încerca să re­în­viem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859, când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul ade­vă­rat și apropiat de popor despre care Nicolae Iorga a spus că „ … a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte și binefăcător”. Amintirea acestui dom­nitor român este păstrată cu sfințenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat conducător de țară. Sărbătorirea Micii Uniri la Deva are pentru noi o semnificație în plus: aici, la Hanul Mare, a poposit, în noaptea de 14 februarie 1866, domnul Cuza în drumul său spre exil „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreo­dată”. Sunt cuvinte amare și emoționante scrise pe placa așezată pe clădirea ce adăpostea Hanul Mare”, a adăugat Bara.
Unirea Principatelor Române va fi mar­cată printr-o suită de momente artistice și educative. „Ori de câte ori auzim „hora noas­tră cea frățească”, să trimitem un gând de cald omagiu făuritorilor Unirii de la 24 ia­nua­rie 1859. Vă așteptăm, așadar, la ma­ni­fes­tările organizate de Biblioteca Jude­țeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva în semn de prețuire și respect față de Unirea Principatelor Române de la a cărei înfăptuire se împlinesc 163 de ani”, susține managerul Sebastian Bara.
Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfășura în ziua de 20 ia­nuarie 2022 după următorul program:
Ora 10:00 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:
– Moment de reculegere și depu­ne­rea unei jerbe la placa comemorativă de pe clă­direa Casei Județene de Asigurări de Să­nă­tate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866 în drumul său spre exil.
Ora 11:00 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva:
– Hora Unirii în curtea Bibliotecii Județene;
– „Unirea Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859” – Sala de Lectură;
Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;
– Vizitatorii Bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura