Politica si administratie

Magdalena Şerban

La ora actuală, administraţia publică din Haţeg implementează investiţii de milioane de euro, banii provenind în cea mai mare parte din fonduri europene. De la şcoli, până la străzi, reţea de gaz şi iluminat stradal, totul prinde contur.

Noi studii de fezabilitate
„Avem în plan extinderea reţelei de gaz în oraşul Haţeg şi introducerea unei reţele noi în cele două localităţi aparţinătoare, Silvaşu de Jos şi Silvaşu de Sus (efectuăm deja studiile de fezabilitate aferente). Trebuie să fim pre­gătiţi ca atunci când se lansează vreo axă de finanţare care să includă acest obiectiv să o acce­săm imediat, pentru a avea şanse mari de eligibilitate. Am mai întocmit SF-ul pentru mo­dernizarea şi extinderea iluminatului pu­blic, iar aici intră diferenţa rămasă nerezolvată în cadrul proiectului câştigat prin Programul Operaţional Regional (POR), în sumă de 3.774.000 de lei. Am semnat contractul de fi­nan­ţare şi momentan ne aflăm în stadiul de pro­iectare pentru o parte din străzile din ora­şul Haţeg, respectiv din Nălaţ. Totodată, pe fonduri de mediu ne-am orientat către o altă diferenţă de străzi din oraş plus cele din Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos. Lămpile vor fi unele pe bază de led, moderne, ceea ce va duce la scăderea consumului, deci implicit a costurilor. Aceleaşi fonduri ne dorim să ne ofere portiţa de finanţare pentru modernizare grădiniţă şi Şcoală Generală Ovid Densuşianu, dar dacă nu va fi posibil, vom apela la bugetul local. În lucru mai e, printr-un program de îm­bu­nătăţire a eficienţei energetice, documentul obligatoriu în depunerea de proiecte europene ce au ca scop eficientizarea energetică a blo­curilor şi a iluminatului public. Construcţia unei şcoli noi, din bani europeni, contractată tot prin POR, se va finaliza anul viitor, urmând ca întreaga activitate de la şcoala gimnazială Ovid Densuşianu să se mute aici. Cursurile se ţin într-o clădire veche, catalogată monument istoric, greu de avizat şi de conformat cerin­ţelor actuale în domeniu”, a afirmat Adrian Puşcaş (foto), primarul oraşului Haţeg.

Banii pentru cofinanţări, puşi deoparte
Privind fondurile ce trebuie asigurate strict ca şi cotă de cofinanţare şi pentru onorarea chel­tuielilor neeligibile pentru investiţiile europene sau guvernamentale dobândite prin accesare, edilul a spus că alocările au fost stabilite în bugetul din 2021. La fel s-a pro­cedat şi în pentru lucrările aflate în derulare, fiind demarate cu forţe proprii, deci din resurse locale, în întregime. “Parcul Copiilor e finalizat circa 95 la sută, modernizarea unor străzi laterale din Silvaşu de Jos va fi gata în acest an, iar reţeaua de gaz e finalizată la Nălaţ şi urmează să fie recepţionată lucrarea şi predată operatorului. Sperăm ca până la iarnă, cei de aici să aibă deja gazul tras în casă. Anul acesta nu avem în vedere con­trac­ta­rea vreunui împrumut bancar, dar există lin­ie de creditare pentru proiectul cu spitalul (rea­bi­litare termică şi utilizare energie rege­ne­rabilă, cu o valoare totală de 11.379.000 de lei, finalizându-se în curând) şi cel cu şcoala. De la cel dedicate spitalului a mai rămas un million de lei ce nu va mai fi folosit, iar cel cu şcoala se va termina anul viitor. De asemenea, s-a reavizat favorabil, în 26 mai, la Compania Naţională de Investiţii (CNI), reabilitarea, modernizarea şi dotarea Cinematografului Dacia din Haţeg, proiect în valoare de 3.995.000 (tva inclus), durata de execuţie fiind de 16 luni. Locaţia deservea mai mult ca sală de evenimente, adică un fel de Casă de Cultură. Lucrurile se vor schimba major“, a precizat alesul. Mai trebuie specificat că primăria a accesat Programul Operaţional Competitivitate (POC), urmând ca din bani europeni să fie achiziţionate 725 de tablete pentru elevi, peste 100 de laptopuri pentru cadrele didactice, 60 de table inteligente pentru toate clasele şi 60 de routere wireless. Se lucrează la caietul de sarcini pentru scoa­terea la lictaţie, contractul de finanţare în cuantum de peste două milioane de lei fiind parafat. Însă veştile nu sunt atât de roz legat de Zilele Oraşului, care nu se vor materializa în această vară. Din pricina pandemiei şi a evoluţiei incerte şi greu de anticipat, dar în egală măsură şi din cauza multitudinii de lu­crări de dezvoltare ce trebuie sprijinite finan­ciar, implicând sacrificii administrative, mani­fes­tarea nu a fost bugetată. Însă vorba aceea: dis­tracţia se duce, dar investiţiile rămân.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura