EvenimentFlash

„De când cu norul vulcanic, nu mai deschid fereastra”

Livia Botici

Celebrul nor vulcanic, care a produs isterie în toată lumea, nu ne afectează sănătatea. Vestea liniştitoare vine de la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, care monitorizează permanent calitatea aerului respirat de hunedoreni.

Hunedorenii sunt speriaţi

Odată cu erupţia vulcanului din Islanda, mulţi dintre locuitorii Devei sunt de-a dreptul speriaţi de faptul că se pot îmbolnăvi din cauza norului de cenuşă. „Mi-e frică, eu chiar sunt bolnavă cu plămânii, iar în ultimele zile am respirat destul de greu, o fi de la norul acesta, poate… cine ştie cât de nociv este”, spune deveanca Magdalena Matieş. Cu toate că, de obicei, bărbaţii nu sunt atât de afectaţi de astfel de probleme, un tânăr ne-a demonstrat perfect contrariul. „Dacă va mai ţine mult problema aceasta cu erupţia vulcanului, voi umbla pe stradă cu mască, la fel ca la gripă. Eu locuiesc la etajul 10, într-un bloc de pe strada Nicolae Bălcescu, dar de când cu cenuşa aceasta, să ştiţi că nici nu am mai deschis fereastra, mă gândesc că dacă stau la înălţime, poate mă afectează cu ceva”, spune Adrian Deatcu, de 23 de ani.

„Aerul este curat”

Temerile hunedorenilor sunt, potrivit specialiştilor, nefondate, asta, pentru că staţiile care monitorizează calitatea aerului, aparţinând APM Hunedoara, au înregistrat în această perioadă valori ale prafului din aer, care nu au de ce să ne facă să credem că erupţia vulcanului din Islanda ne poate afecta sănătatea. „Agenţia monitorizează permanent calitatea aerului, pe care fiecare dintre noi îl respirăm. Datorită faptului că norul de cenuşă se află la o înălţime de 3.000 de metri, nu există modificări ale concentraţiei de praf existente în aer. Dacă norul ar coborî la o altitudine foarte mică, atunci ar fi probleme, dar aşa, oamenii nu au de ce să îşi facă griji, în această privinţă, pentru sănătatea lor”, declară Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.

Autocarele, la mare căutare

Datorită faptului că în această perioadă zborul cu avionul a fost oprit sau parţial restricţionat, singurele care au avut de câştigat din toată situaţia creată au fost companiile de transport internaţional cu autocarul. Astfel, cererile pentru bilete de transport extern au crescut substanţial, cu 30 la sută faţă de o perioadă normală. „Au crescut cererile pentru ieşiri înspre Italia, Spania şi Germania. Am avut chiar o situaţie când am suplimentat un transport, trimiţând spre Italia două autocare, în loc de unul singur, pentru că am avut multe cereri venite în ultimul moment”, declară reprezentantul unei companii de transport din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura