EvenimentFlash

„Suntem nişte sclavi liberi pe moşiile clientelei politice”

Livia Botici

Aproape 200 de profesori au protestat ieri, în incinta Inspectoratului Şcolar Judeţean, împotriva presiunilor, la care, spun ei, au fost supuşi, din momentul în care au hotărât declanşarea grevei generale.

Scrisoare deschisă
Ieri dimineaţă, la ora 11, curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost plină de cadre didactice, nemulţumite de tăierea salariilor, de noua Lege a Educaţiei, dar mai ales, de constrângerile pe care aceştia le percep din partea ministrului Daniel Funeriu şi al reprezentanţilor săi, în judeţ. Fiecare profesor, prezent la protest, a depus la secretariatul instituţiei câte o scrisoare deschisă, destinată inspectorului şcolar general, Alexandru Lăutaru. „Prin presiunile făcute de dl. ministru Funeriu şi de dumneavoastră, contribuiţi efectiv la pierderea tuturor drepturilor salariaţilor, la concedierea unui număr important de angajaţi ai sistemului de învăţământ şi la amputarea veniturilor noastre. Salariaţii din învăţământul de stat trebuie loviţi pe toate fronturile. Suntem nişte sclavi liberi pe moşiile clientelei politice, pe care guvernul o apără cu toate armele. Cred că sunteţi fericit. Aţi reuşit ce v-aţi propus”, se arată în scrisoarea deschisă înaintată inspectorului şcolar general.

Audienţă cu scandal
După aproape o oră de stat în curtea Inspectoratului Şcolar, profesorii au fost primiţi într-o audienţă colectivă, iar acuzele nu au întârziat să apară. „Un număr de 18 directori de şcoli mi-au transmis că la întâlnirea cu dumneavoastră (n.r. cu inspectorul şcolar general) au trăit cea mai mare umilinţă, pentru că au fost ameninţaţi că dacă fac grevă, riscă să nu-şi mai primească indemnizaţia de conducere de 25 la sută. De asemenea, ştiu că şi dumneavoastră aţi fost ameninţat, de ministrul Funeriu, că dacă nu se va desfăşura examenul de bacalaureat, veţi fi demis”, a spus Paul Rusu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Hunedoara. Inspectorul şcolar general a negat toate aceste acuzaţii. „Nu am făcut presiuni asupra nimănui, am spus doar că bacalaureatul trebuie să se susţină neapărat, pentru că nimeni nu are dreptul să-şi bată joc de viitorul copiilor. Greva dumneavoastră este legală şi aveţi tot dreptul să o faceţi”, a declarat Alexandru Lăutaru.

Şi-au dat demisia
În urma protestelor, liderul de sindicat al profesorilor din Grupul Şcolar „Grigore Moisil” şi cel al dascălilor din Colegiul Naţional „Decebal” şi-au dat demisia din funcţiile pe care le deţineau. „Au cedat nervos pentru că luptau pentru drepturile noastre, ale tuturor, iar presiunile erau mult prea mari. De asemenea, 10 membri de sindicat din Liceul „Horea“, din Deva, au fost daţi afară din cadrul sindicatului, pentru că nu au participat la grevă. Până mâine, când vom organiza un miting în faţa Prefecturii, în jur de 80 la sută dintre profesori vom menţine greva generală, singurii care nu sunt în grevă fiind dascălii de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil“, Colegiul Naţional „Decebal“ şi cei de la Liceul pedagogic „Sabin Drăgoi“, iar apoi, este posibil să trecem la următoarea etapă, adică să nu încheiem mediile elevilor”, mai spune liderul de sindicat Paul Rusu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura