„Ne-am pierdut rabdarea”
Redactor: Dana Istudor
„Nu ne încercati!” acesta este avertismentul minerilor din Valea Jiului, sãtui de conditiile grele de muncã, dar si de salariile primite, însã mai ales, de posibilitatea ca mineritul sã disparã.
Doar a supravietuit
Virgil Scripcaru are 45 de ani si 17 ani de muncã grea în subteran, a fost victima accidentelor si spune senin cã în întreaga lui activitate n-a reusit sã realizeze nimic în Valea Plângerii, ci doar a supravietuit. A strâns din dinti tot timpul, pentru a aduna anii de pensie, singura realizare pe care putea sã o aibã, însã si acest deziderat este pus în pericol. „Am 1.700 de lei dupã 17 ani de activitate. Conditiile de muncã nu pot fi descrise în cuvinte. Numai dacã vine cineva sã vadã cum muncim, sã vinã la fata locului si doar atunci poate realiza. Cu banii primiti dupã o lunã de muncã, o lunã foarte grea, nu putem decât sã ne achitãm datoriile. Tot timpul a fost greu, periculos, iar acum si locurile de muncã ne sunt puse în pericol”, spune ortacul de la Exploatarea Minierã Vulcan. Ar mai avea doar un an de zile pânã sã-si vadã visul cu ochii, o pensie care trece cu putin peste 1.000 de lei, însã visul lui este pus în pericol acum. Mihai Eremia, un alt ortac care a lucrat în mãruntaiele pãmântului timp de 18 ani, recunoaste si el cã nu a mai trãit nesiguranta din aceste zile niciodatã, nici mãcar la marea disponibilizare de acum 10 ani, când mii de mineri au fost pusi pe drumuri. „Sperãm sã fim auziti mãcar de aceastã datã. Am muncit o viatã întreagã, iar cu cele 17 milioane de lei (n.r. lei vechi) nu poti trãi decent. Avem credite, iar într-o lunã de zile plãtesti tot si-ti mai rãmâne sã supravietuiesti”.
Revendicãrile minerilor
– Pãstrarea drepturilor si facilitãtilor din actualul Contract Colectiv de Muncã pentru toti angajatii CNH-SA;
– Identificarea necesarului de investitii pentru mentinerea si dezvoltarea de capacitãti de productie, cât si pentru retehnologizarea si modernizarea procesului de productie;
– Reanalizarea cuantumului ajutorului de stat pentru perioada 2009-2020;
– Majorarea pretului huilei energetice la valoarea celei de import;
– Reîmprospãtarea fortei de muncã prin angajãri de personal;
– Reorganizarea CNH-SA si includerea acesteia într-un complex energetic, fãrã externalizarea vreunei sucursale din componenta companiei.