„Examenul de bacalaureat a fost fraudat”

Printr-o scrisoare deschisă, adresată şi cotidianului MESAGERUL HUNEDOREAN, un grup de părinţi, ai unor elevi de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”, din Orăştie, reclamă că examenul de bacalaureat de anul acesta, din respectivul centru de examinare, a fost fraudat, „cu acordul tacit al comisiei de supraveghere”.

Subiecte deja rezolvate

Scrisoarea deschisă a sosit pe adresa de e-mail a redacţiei noastre şi a fost trimisă şi altor trei destinatari: Direcţiei de Control a Ministerului Învăţământului, Parchetului General şi unei televiziuni naţionale. „Suntem un grup de părinţi de la Colegiul Naţional «Aurel Vlaicu» Orăştie, care, vă rugăm insistent, să faceţi demersurile necesare, pentru ca aceia care au fraudat examenul de bacalaureat să fie pedepsiţi. S-au strâns bani, 400 de lei, pentru fiecare elev, de către comitetul de părinţi, cu acordul tacit al profesorilor diriginţi şi conducerii colegiului. La bacalaureat, au fost aduse subiecte rezolvate în clasă, de către profesorii din comisie, ba chiar, preşedintele de bacalaureat a adus rezolvări pentru fiica preşedintelui comitetului de părinţi, iar o mamă, care lucrează la liceul din Geoagiu, a intrat în săli şi a dus rezolvări, cu acordul tacit al comisiei. Preşedintele comitetului de părinţi a benchetuit zile în şir cu conducerea liceului şi cu comisia şi şi-a propulsat propria fiică pe locul 1. Vă rugăm, noi am dori să ni se restituie banii, că despre ierarhia valorilor, nu mai poate fi vorba. Sper să înţelegeţi că nu putem să ne dăm numele, dar dacă veţi binevoi să verificaţi, veţi vedea că sunt numai adevăruri”, se arată în scrisoare deschisă, semnată de „un grup de părinţi, nemulţumiţi de modul de desfăşurare a bacalaureatului 2010”.

„Ne vom autosesiza”

În urma acestei sesizări, inspectorul şcolar general a declarat că se va autosesiza, cu privire la modul de desfăşurare al Bacalaureatului, în centrul de examen de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” Orăştie. „Deocamdată, nu am primit nici un fel de plângere, privind testarea din acest centru. De la Inspectorat, am avut doi supraveghetori, care nu ne-au raportat nici un incident acolo. Ne vom autosesiza şi vom demara o anchetă. Vom lua un eşantion de părinţi, profesori şi elevi, cărora le vom aplica un chestionar cu privire la modul de desfăşurare al examenului. Oricum, dacă sunt adevărate toate cele relatate de grupul acesta de părinţi, va fi aruncată o pată neagră, imensă, asupra învăţământului hunedorean, şi voi lua cele mai drastice măsuri împotriva celor vinovaţi”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general.

Potrivit lui Alexandru Lăutaru, în această sesiune de bacalaureat, au mai existat alte două reclamaţii, cu privire la faptul că profesorii au primit şpagă, pentru a fi mai „blânzi”, atunci când îi supraveghează sau corectează pe elevi. (L. Botici)

16 comentarii la „„Examenul de bacalaureat a fost fraudat”

 • 19 iulie 2010 la 14:26
  Permalink

  Halal grup de părinţi ce sunteţi! Aţi avut la dispoziţie o linie telefonică gratuită unde aţi fi putut semnala neregulile din timpul examenului, iar acum vă treziţi că odraslele voastre nu au primit notele cele mai mari şi aruncaţi cu noroi în comisie şi supraveghetori. De ce aţi dat bani şi nu aţi anunţat atunci tentativa de fraudă? Nu aveţi curajul să vă semnaţi pentru că şi copiii voştri au beneficiat de acelaşi tratament, altfel nu promovau acest examen. Sunteţi nişte ordinari şi ar trebui să vă anuleze examenul pentru odraslele voastre cele deştepte, să-l mai dea odată şi atunci să vedeţi unde este dreptatea.

 • 19 iulie 2010 la 15:04
  Permalink

  Mare dreptate ai stimabile Popa! Daca de la varsta adolescentei sunt invatati de parinti sa obtina un examen platindu-l, gandeste-te ce se va intampla cu ei cand vor ajunge sa munceasca..Practic vor astepta ca parintii sa le faca rost de posturi caldute la stat..Halal parinti, halal educatie, halal generatie..

 • 19 iulie 2010 la 15:28
  Permalink

  „Sper să înţelegeţi că nu putem să ne dăm numele” ?!
  Personal, nu inteleg ce va impiedica. Trebuie sa va asumati responsabilitatea pentru cele spuse. Cu atat mai mult in acest caz. Probabil va este greu sa acceptati ca aveti niste copii analfabeti care nu s-au descurcat nici macar sa copieze ( daca a fost posibil asa ceva) iar acum aruncati vina pe umerii cadrelor didactice .

  „Vă rugăm, noi am dori să ni se restituie banii” – prin simplul fapt ca ati acceptat sa dati banii, sunteti complici la tot circul asta pe care l-ati prezentat cu atata nevinovatie.
  Sunt sigura ca notele mici au fost motivul acestei scrisori si invidia ca vecinul are nota mai mare.
  Dragii de ei, au vrut toti 10!!
  Rusine sa va fie!!

 • 19 iulie 2010 la 19:04
  Permalink

  Nu fiti naivi!Scrisoare NU a fost trimisa de parinti. Nici un parinte de la Vlaicu nu ar fi asa de tampit incat sa trimita o astfel de scrisoare.Este o facatura scrisoarea.Probabil cineva doreste scaunul directorului, sau cineva, care a pierdut scaunul, doreste razbunare.Daca e o lupta pentru scaun o sa mai auziti „reactii” prin presa.Vom avea paine,ceva mai putina ca doar e criza si circ.

 • 19 iulie 2010 la 20:22
  Permalink

  Niste fraieri frate …niste invidiosi egoisti si ipocriti!
  De ce nu ati invatat daca ati vrut nota mai mare?! …tampitilor!:D

 • 19 iulie 2010 la 22:31
  Permalink

  O mare porcarie specifica Romaniei. Aceasta scrisoare e cel mai probabil foarte reala si nu vre-o facatura pentru a lua scaunul directorului. In acest moment liceul Vlaicu are director interimar iar pentru postul respectiv se va da concurs. Asa ca cei care au trimis aceasta scrisoare ar fi trebuit sa isi tina gura sau sa nu fie de la bun inceput de acord cu cotizatia despre care este vorba. Oricum, ma repet…o mare porcarie gen Romania.

 • 20 iulie 2010 la 20:51
  Permalink

  eiiiiiii:))

 • 20 iulie 2010 la 21:23
  Permalink

  stai linistit ma gabi ma……..nu te impacienta =))

 • 20 iulie 2010 la 21:24
  Permalink

  GEN prosti, GEN

 • 20 iulie 2010 la 22:41
  Permalink

  tibi draga…dar noi nu furam :)))

 • 20 iulie 2010 la 23:21
  Permalink

  ce de fraieri:D

 • 3 septembrie 2010 la 1:08
  Permalink

  Cand s-au dat banii s-au crezut smecheri… Cand au fost inselati pe banii lor, s-au simtit furati…

  Din pacate aceste metode comuniste (toata lumea care participa la BAC va trece examenul iar cei care cotizeaza vor lua si note bune) nu se va mai prea putea aplica. Multimile gen „comitetul de parinti(?) care are ca sarcina buna desfasurare a chiolhanului prilejuit de examenul de BAC” nu vor mai putea fi omogenizate suficient astfel incat sa poata beneficia cu totii de acelasi tratament. In consecinta consider ca in viitorul apropiat acest gen de practici vor disparea tocmai datorita acestui gen de disensiuni aparute in cadrul „comitetului”. Divergentele de opinie vor fi atat de mari incat vor exista inclusiv sesizari penale cu privire la coruptia din sistemul de invatamant.

  Tot ceea ce lipseste „renumitului” colegiu este o arestare a unui presedinte de comisie de BAC pentru ca aceste examene sa revina la o normalitate competitionala benefica absolventilor.

 • 16 octombrie 2010 la 16:26
  Permalink

  sa s .. desogur

 • 16 octombrie 2010 la 16:28
  Permalink

  acum funeriu sau fuieriu sa vina cu re .si gata s-a rezolvat

 • 27 iunie 2011 la 17:53
  Permalink

  Sa fim seriosi.. in toate liceele din tara se copiaza la bac.. Cel putin pana in acest an.. in 2009, 90% sa promoveze examenul, cand mai bine de jumatate sunt analfabeti?? come on.. cum spuneati si voi, parinti frustrati ca ai lor copii nu au luat te miri ce note astronomice la BAC.. nici stiti cat ma bucur ca anul asta a fost cat de cat pe bune, pt k unii invata 4 ani de zile, si vine un prost cu medie egala sau mai mare, si continuarea o stim..
  parinti degeaba si copii facuti pt alocatie!!!!

 • 29 iunie 2011 la 19:46
  Permalink

  ced dreaku va smiorcaiti atata? nu stitzi ca cei din urma vor fi cei dintai? sau nu vedeti ca peste tot in tara asta nulitatzile ne conduc? daca eratzi de nota 10 eratzi de mult cu burse castigate direct pe internet la Yale , Princetown , Oxford sau Sorbona.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.