Flash

Lacul Roşu şi staţiunea cu acelaşi nume

cu-barca-pe-lacu-rosuLacul Roşu, cunoscut şi sub numele de lacul Ghilcoş, este un lac de baraj natural format în 1837, la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanţa de 26 km de Gheorgheni, în judeţul Harghita. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m2 şi volumul apei care se acumulează este de 587.503 m3. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.
Legenda lacului ucigaş
Numele său provine de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie cu oxizi şi hidroxizi de fier. În limba germană se cheamă Mördersee („Lacul Ucigaşul“), iar în maghiară, gyilkos (ucigaş), deoarece, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un cioban, omorându-i atât oile lui, cât şi câinele şi măgarul. Apa adunată a avut culoarea roşie de aşa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Roşu, cât şi Lacul Ucigaş.
În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roşii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaş. Din 1936, este denumit oficial Lacul Roşu.
Situat între munţi
Lacul Roşu se situează între Şuhardul Mic, Şuhardul Mare din partea nordică, Munţii Podu Calului din partea sud-vestică, Munţii Licaş şi Munţii Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică şi Muntele Ucigaş din partea estică. Lacul este alimentat de patru pâraie mari şi încă 12 cursuri de apă temporară, dintre care cele mai importante sunt: Verescheul (Roşul), Licoşul, Suhardul, Oii, Ucigaşul. Lacul s-a format relativ recent în vara anului 1837, atunci s-a întâmplat că în urma ploilor abundente, marea cantitate de moloz stâncos pe versantul nordic al Stâncii Ucigaşului a alunecat, blocând drumul Pârâului Bicăjel. Apa s-a acumulat, formând un lac de baraj natural. Numele de Lacu Roşu provine de la gresia roşie terţiară, uşor dezagreabilă, transportată de Pârâul Roşu, care a vopsit în roşu împrejurimile până la lac. Oglinda apei este străpunsă de trunchiurile de brazi, care sunt rămăşiţele pădurii inundate de lac. Forma lacului seamănă cu litera L şi are două braţe: braţul din Valea Oii având lungimea de 900 m şi braţul din Valea Şuhardului, 438 m.
Microclimat bun pentru diferite tratamente
Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de convalescenţă, extenuare fizică şi psihică, insomnii, neurastenii. Temperatura medie multianuală este de 8°C, peste media de 6°C a depresiunilor intramontane. Valea este practic ferită de vânturi, aerul deosebit de curat, bogat în aerosoli naturali, împrejurimile pitoreşti oferă condiţii excelente pentru cei ce caută surse de regenerare rapidă pe cale naturală.
Începând cu anii 1900, tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.
Staţiunea Lacu Roşu
Odată cu formarea sa, în 1873, Lacul Roşu a devenit o atracţie turistică importantă pentru această arie montană, formând împreună cu Cheile Bicazului un ansamblu turistic unicat în România.
Staţiunea Lacu Roşu, componentă a oraşului Gheorghieni, este situată pe Valea Bicazului, între Lacul Roşu şi Cheile Bicazului. O regiune unică în lume, unde pădurile de brazi veşnic verzi, aerul curat şi proaspăt asigură condiţii favorabile de odihnă, staţiunea este un adevărat paradis pentru cei care caută recreere şi odihnă, transmiţând prin pitorescul peisajului o atmosferă de neuitat.
În apropiere de malul lacului, la picioarele de sud-vest a Şuhardului Mare, vă aşteaptă Motelul Lacu Roşu. Pe lângă motel se află Restaurantul Lacu Roşu (200 de locuri), disponibil pentru organizarea conferinţelor, întâlnirilor profesionale şi pentru alte întruniri. Vila Raza Soarelui (80 de locuri) a fost construită pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigaşu. De aici ni se dezvăluie o privelişte minunată pe stâncile Suhardului Mic. Pe malul lacului, ocrotit de pădurile înconjurătoare, o sumedenie de vile, restaurante, baruri şi locuri pentru corturi îşi aşteaptă oaspeţii.
După o perioadă de regres, în ultimii 3-4 ani se remarcă un reviriment în dezvoltarea staţiunii, prin modernizarea şi construirea de unităţi de cazare şi alimentaţie pentru turism (circa 340 unităţi de cazare în hotel şi vile), iar administraţia locală a iniţiat un program de revigorare şi relansare în turism a acesteia.
Obiective de vizitat
Cheile Şugăului. În partea superioară a satului Bicaz Chei, în Suteni, în avalul văii Şugăului se află Cheile Şugăului, o zonă stâncoasă deosebit de frumoasă, sub formă de canion, cu o lungime de 350 m pe care se află un şir de cascade. Până la construirea drumului forestier pe valea Şugăului, zona locuită din Barnadu a fost accesibilă numai prin chei.
Pentru a facilita accesul, localnicii au construit un pod în chei, pe bârne transversale, care a fost o capodoperă a tehnicii populare. Peste drum de la Cheile Şugăului, se află Stânca lui Stan, formaţiune stâncoasă îngustă, care a rămas în urma exploziilor efectuate cu ocazia deschiderii carierei de calcar, din Muntele Surducului.
Peştera Munticelu (Ghiocelul). Este situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei, la 8 km de Lacul Roşu, pe partea stângă a râului Bicaz. Este formată din două săli, dar nu este incă iluminată. Fără ghid, poate fi parcurs în 30 de minute. Peştera este rezervaţie naturală, unde se pot admira frumoase stalagmite şi stalagtite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura