Ziua Rangerului, sărbătorită la Castelul Corvinilor

30 iulie 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Anul acesta, Ziua Rangerului, sărbătorită în 31 iulie, este organizată în judeţ de Asociaţia Rangerilor din România, în colaborare cu Primăria municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor şi RNP-Romsilva.

În România, sunt organizate activităţi dedicate Zilei Rangerului, în toate cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Romsilva. Evenimentul principal are loc astăzi, între orele 11 şi 15, la Castelul Corvinilor, în Sala de prezentare – numită şi Bucătăria nobiliară. Aici, persoanele interesate sunt invitate să cunoască câţiva rangeri români şi să afle lucruri interesante despre munca lor. Vor fi prezenţi rangeri de la cele trei parcuri din judeţul Hunedoara: Parcurile Naţionale Retezat şi Defileul Jiului, precum şi de la Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Din munţii Tarcu vor veni rangerii care lucrează în proiectul WWF ”Rewilding Europe”, de resălbăticire a zimbrului. Federaţia Internaţională a Rangerilor este reprezentată de vicepreşedintele acesteia, Florin Halăştăuan, iar ARR de către preşedintele asociaţiei, Mihai Gligan.
Profesia de ranger este introdusă, de câţiva ani, în Clasificatorul Ocupaţiilor din România. Până atunci, rangerii erau nominalizaţi ca agenţi de teren, agenţi ecologi şi alte denumiri, dar fişa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, aşa cum este stabilit la nivel internaţional.
”Într-un parc naţional, rangerii au un rol foarte important. Pe teren, ei sunt ochii şi urechile unei administraţii de arii protejate. Pe baza informaţiilor culese de ei, se iau deciziile de management ale Parcului” precizează Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat. (A.Năstase)

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Gustav Rogers spune:

    Ranger nu are corespondent în limba română? Toată ziua vă izmeniți cu fel de fel de barbarisme lingvistice. Ar trebui să vă fie rușine că siluiți limba română.

  2. Clorect spune:

    @Gustav Rogers: Exact! Mai sunt si jurnalisti, pe deasupra!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Două femei au fost spulberate pe trecerea de pietoni

Două femei au fost rănite grav pe o trecere de pietoni din municipiul Petroşani, una dintre victime decedând câteva ore...

Probleme de calitate pe lotul III al autostrăzii Lugoj-Deva

Prezent la Arad alături de ministrul Transporturilor, şeful CNAIR, Ştefan Ioniţă, a vorbit despre verificările făcute după prăbuşirea terasamentului pe...

Record de investiţii la Veţel

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR, administraţia publică din Veţel a câştigat o serie de proiecte care urmează...

Închide