Ziua Porţilor deschise la Penitenciarul Bârcea Mare

03 penitenciar-794x495Alice Brandisz

După o pauză de un an, ieri, Penitenciarul Bârcea Mare a sărbătorit din nou „Ziua Porţilor Deschise“. Această acţiune s-a organizat cu scopul de a face cunoscut oamenilor cum arată şi cum funcţionează o închisoare.
Cu această ocazie, membrii familiilor personalului unităţii, aparţinători ai deţinuţilor, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media au posibilitatea să viziteze instituţia. Timp de jumătate de oră, jurnaliştii au efectuat un tur în incinta închisorii, unde li s-a prezentat partea administrativă a penitenciarului, o secţie de detenţie, interiorul unei camere în care sunt ţinuţi deţinuţii, cantina, sala de sport şi curţile interioare. Potrivit spuselor reprezentanţilor unităţii, activitatea din penitenciar se desfăşoară în condiţiile prevăzute de lege. „Activitatea se desfăşoară în condiţii bune, respectându-se tot ce ţine de legislaţia muncii, iar colegii mei efectuează de-a lungul anului pregătire profesională continuă, astfel încât nu am fost înregistraţi cu evenimente de nici un fel“, a afirmat Florin Berar, purtător de cuvânt al Penitenciarului.
În prezent, Penitenciarul Bârcea Mare funcţionează ca o unitate de executare a pedepselor privative de libertate cu regim semideschis şi deschis, pentru bărbaţi majori, şi are o capacitate de cazare de aproximativ 1.000 de locuri, în acest moment fiind încarceraţi în jur de 700 de deţinuţi. În perioada următoare, unitatea va intra într-un amplu program de modernizare, urmând ca din cele şase secţii ale acesteia, patru să fie reabilitate şi dotate cu mobilier şi instalaţii sanitare noi. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
În cadrul Penitenciarului Bârcea Mare mai există un corp de clădire în care au fost amenajate spaţii pentru activităţi socio-psihologice, săli pentru cursuri sau conferinţe. Fiecare secţie a penitenciarului este dotată cu o sală de sport la care deţinuţii au acces conform unui program stabilit. Persoanele care îşi ispăşesc pedeapsa la Penitenciarul Bârcea Mare mai au la dispoziţie o bibliotecă, dar şi posibilitatea să urmeze cursurile de şcolarizare organizate aici.
Fiind un penitenciar cu regim deschis şi semideschis, deţinuţii de la Bârcea Mare au posibilitatea să muncească pe perioada executării detenţiei, beneficiind de reducerea pedepsei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare