Ziua Internaţională a Francofoniei, marcată sub genericul “Napoleon- emblemă a istoriei universale”

20 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Anul acesta, Ziua Internaţională a Francofoniei, 20 martie, a fost marcată printr-o interesantă manifestare cultural-educativă organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara şi Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, în sala de conferinţe a Parcului de Afaceri din Simeria.

Sub genericul „Napoleon – emblemă a istoriei universale”, a fost făcută o amplă şi detaliată trecere în revistă a extraordinarei personalităţi a împăratului Franţei, Napoleon I. Am ales această temă întrucât în anul 2019, la data de 15 august, se împlinesc 250 de ani de la naşterea lui Napoleon Bonaparte, personalitate legendară a istoriei Franţei şi a istoriei lumii, cel care a înrâurit decisiv istoria Europei în prima jumătate a secolului XIX.
În sală s-au aflat numeroşi profesori şi elevi, acestora fiindu-le prezentate informaţii care, poate, nu se studiază la orele de istorie. Ei au avut, astfel, ocazia de a cunoaşte marile momente din viaţa lui Napoleon, de la naşterea în oraşul corsican Ajaccio, până la cumplitul exil de pe Insula Sfânta Elena şi moartea lui, la 5 mai 1821: anii de studiu la şcolile militare, asediul Toulonului, campania din Italia şi din Egipt, lovitura de la 18 Brumar 1799 şi realizările extraordinare ca prim-consul, încoronarea ca împărat al Franţei, marile bătălii (Arcole, Lodi, Rivoli, Austerlitz, Marengo, Wagram, Eylau, Friedland, Jena etc.), dramatica înfrângere din timpul campaniei din Rusia din 1812, Bătălia Naţiunilor de la Leipzig, prima abdicare, exilul pe Insula Elba, reîntoarcerea şi impresionantul „Zbor al vulturului”, Cele 100 de zile, înfrângerea de la Waterloo, dramaticul sfârşit de pe insula Sf. Elena, dar şi glorioasa revenire în Domul Invalizilor de la Paris, în decembrie 1840, a rămăşiţelor sale pământeşti. Au fost prezentate pe larg marile reforme înfăptuite în Franţa de către prim-consulul Bonaparte în cei patru ani ai Consulatului, locurile din Paris care păstrează memoria lui Napoleon, operele literare în care apar momente din epopeea napoleoniană, subiecte care au stârnit interesul celor prezenţi în sală.
Şi această activitate am organizat-o cu scopul de a impulsiona dragostea şi interesul pentru lectură al elevilor, materialul informativ fiind însoţit şi de prezentarea unor cărţi despre Franţa, despre Napoleon, aflate în biblioteca noastră.
La finalul manifestării, publicului i-au fost adresate întrebări din prezentarea urmărită, cei care au dat răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană.
Pe holul Parcului de Afaceri din Simeria a putut fi admirată o expoziţie cu reproduceri ale unor tablouri celebre semnate de pictori francezi începând cu epoca romantică, până la impresionişti.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu“ Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Slujba Sfântului Maslu la UAMS Baia de Criş

Persoanele aflate în grija Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS) au primit Taina Sfântului Maslu, în cadrul instituţiei...

Ioan Conţ, directorul Termocentralei Mintia, lămureşte lucrurile: “Nu se pune problema întreruperii termoficării în Deva”

Faptul că la Termocentrala Mintia nu sunt decât câteva sute de tone de cărbune nu este alarmant, susţine directorul Ioan...

Noi fonduri europene atrase pentru modernizarea Devei!

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea (foto stânga), a semnat, marţi, 19 martie 2019, la ADR Vest Timişoara, două noi contracte...

Închide