Comunitate

Ziua Internaţională a Francofoniei

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, organizează, ca în fiecare an, o prezentare cultural-educa­tivă dedicată Zilei Internaționale a Franco­foniei. Evenimentul va avea loc în ziua de 17 martie 2022, ora 1300, la Parcul de Afaceri din Simeria.

Franța de la A la Z
„Cultura și civilizația Franței au atras întotdeauna admirația și interesul românilor, Franța fiind țara care a fost mereu alături de România în momente cruciale din istoria noastră. Astăzi, în lume, limba franceză este a patra limbă vorbită, după limbile engleză, chineză și hindi. Cu toate că, în era digitali­zării, limba franceză a pierdut destul de mult mai ales din interesul tinerilor, orice încer­care de a face cunoscute valorile și simbo­lurile Franței este binevenită. Pe acest ra­țio­nament a fost alcătuită și prezentarea noas­tră cu tema „Franța de la A la Z””, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibiliotecii Județene.

Personalități, monumente
„Vor fi trecute în revistă unele dintre cele mai reprezentative, mai emblematice n­o­țiuni, personalități, monumente, manifestări legate de cultura și istoria Franței. Celor prezenți în sală li se va prezenta un alfabet francez mai aparte, care va porni de la cuvântul amitié, așa cum îl știu milioanele de iubitori ai cărții lui Antoine de Saint Exupéry, „Micul prinț”, și apoi, literă cu literă, se va vorbi despre Balzac, bacalaureat (apărut prima oară în Franța napoleoniană), cafe­ne­lele Parisului, castelele de pe Loara, Cate­dra­la Notre-Dame din Chartres, celebrul bulevard Champs-Élysées, actorii Catherine Deneuve și Alain Delon, Turnul Eiffel, brân­zeturile franțuzești, pictorul Paul Gauguin, scriitorul Victor Hugo și regele Henric al IV-lea, haute couture și Coco Chanel, impresio­niștii, Domul Invalizilor din Paris și Jeanne D’Arc, eroina Franței, enciclo­pedia Larousse și colecția Livre de poche, muzeul Luvru și Marseieza, Napoleon și cate­drala Notre-Dame, Muzeul Orsay și celebrele parfumuri franțu­zești, Paris și Provence, Edith Piaff și Quatorze Juillet (14 iulie, Ziua națională), scriitorii Rabelais, Rimbaud, dar și turneul de la Rolland Garros, la Sainte Chapelle, pictorul nefericit Toulouse Lautrec, dar și Turul Franței, pa­latul Versailles, Jules Verne, vinurile franțuzești și, în sfârșit, romancierul Emile Zola. Enume­rarea nu e nici pe departe com­pletă, nici nu a încercat să fie, dar ea vrea să ofere o imagine cât mai apropiată de ceea ce înseamnă Franța pentru noi toți.
Această imagine va fi completată cu o expoziție de pictură și carte franceză ame­najată la intrarea în sala în care va avea loc prezentarea.
Pentru un plus de culoare, prezen­tarea va fi însoțită și de exemplificări muzi­cale, iar la finalul ei se vor adresa întrebări participan­ților, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva”, a adăugat Sebastian Bara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura