ComunitateEducatie si cultura

Ziua Culturii Naționale, marcată la Teatrul din Petroșani cu un spectacol pe textul celui mai jucat dramaturg român din Europa

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Dra­matic Ion. D. Sîrbu din Petroșani a pregătit mai multe surprize pentru iubitorii de tea­tru din Valea Jiului. Aceștia sunt invitați sâm­bătă, 15 ianuarie și duminică, 16 ia­nuarie 2022, de la orele 18:00 să vizioneze spectacolul regizat de Muriel Manea Jakab -“Despre sexul femeii, câmp de luptă în războiul din Bosnia“, de Matei Vișniec, unul dintre cei mai jucaţi autori români din Europa, piesele sale fiind jucate în peste 50 de ţări și traduse în peste 20 de limbi. Toto­dată, pe 15 ianuarie, în mediul online, pe pagina de Facebook a teatrului, va putea fi urmărit un recital de poezie eminesciană, artiștii din Petroșani omagiindu-l în acest fel și pe marele poet național.

După 8 ani, revine pe scena din Petroșani
Spectacolul „Despre sexul femeii, câmp de luptă în războiul din Bosnia“, de Matei Vișniec produs de Teatrul Dramatic Ion.D.Sîrbu în anul 2013, refăcut de Teatrul Național Aureliu Manea din Turda în anul 2018, se joacă din nou pe scena din Petroșani după 8 ani, în aceeași formulă în care a fost produs.
Regia este semnată de Muriel Manea Jakab, scenografia minimalist imaginată de către Eliza Labancz, iar publicul din Valea Jiului are ocazia să le revadă împreună pe sce­nă pe cele două actrițe ce fac parte din dis­tribuția spectacolului, Irina Bodea-Radu și Bianca Holobuț, aceasta din urmă întor­cându-se pe meleagurile natale după câțiva ani de lipsă de pe scena petroșăneană, des­fă­șurându-și activitatea în principal în Franța, la Paris.
Spectacolul a fost construit în maniera teatrului laborator, manieră în care regizorul spectacolului lucrează în general, iar el a avut de-a lungul timpului, ecouri puternice, atât la nivel național, cât și internațional, jucându-se ca producție a teatrului din Petroșani, la Viena la teatrul Pygmalion și la Roma în ca­drul Festivalului TeatROmania, în 2014. Cro­ni­carul Mircea Morariu, aprecia într-o cronică din Adevărul, imediat după premiera din 2013 că:
„Neîndoielnic, Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia e un spec­tacol bun. Bine gândit, bine aşezat (…) Şi e un indiciu că da, la Petroşani nu se mai prea face minerit, că, da, la Petroşani echipa de fotbal Jiul e doar o amintire, însă teatru încă se face.

Un spectacol al timpurilor recente
Spectacolul prezintă urmele pe care războiul le lasă în umanitate și le aduce în prim plan pe cele două personaje – Dorra, o re­fugiată de război bosniacă rămasă însăr­cinată în urma unui violcare devenise o for­mă de blitzkrieg(atac neașteptat -n.r.)și Kate, psihiatra americană marcată la rândul ei profund de ororile gropilor comune, acțiunea desfășurându-se într-un centru medical al NATO din Germania, unde fiecare încerca de fapt să se regăsească cu adevărat pe sine.
Spectacolul reprezintă o oglindă în care fiecare dintre spectatori e invitat să pri­vească pentru o oră și șapte minute:
„Omul trebuie să își conștientizeze exis­ten­ța pe acest pământ și să o transforme prin cultură, prin iubire, prin artă. Nu poți face tea­tru dacă nu iubești omul. Nu poți face un teatru oglindă, un teatru terapie.
Fac spectacole pentru oameni, pentru că teatrul e ca o terapie, atâta timp cât este fă­cut cu încredere, cu dăruire, cu dorința de a atinge cele mai fragile, sensibile și poate chiar interzise puncte ale ființei, ale Univer­sului; fiecare își creează o aură și un univers prin propriile sale gânduri.
Fiecare spectator are povestea lui. În clipa în care el stă pe scaun și tu îi oferi oglinda în care el se recunoaște, îi oferi un dezno­dă­mânt și poate eliberarea. De asta publicul are nevoie de o oglindă cât mai corect formată. Nu poți minți spectatorul. E foarte interesant cum pentru mulți, teatrul înseamnă defor­marea adevărului, când el de fapt, expune adevăruri absolute atât timp cât le expune corect.“ – Muriel Manea
Fără îndoială, în contextul socio-politic de la nivel global, în contextul tensiunilor de la momentul actual din Bosnia, spectacolul ce va avea două reprezentații în weekend la Tea­trul din Petroșani, rămâne unul de actualitate.
Prețul biletului este de 25 de lei, iar locurile sunt limitate!
La cele două reprezentații va fi prezentă o urnă pentru cazul umanitar „Alături de Rebeca”, unde cei care doresc vor putea face donații pentru micuță.
Atenție!
Având în vedere noile măsuri anti-COVID, accesul în sala de spectacole este permis la 30% din capacitatea sălii și doar celor care dețin: certificat verde, rezultat negativ al unui test antigen rapid sau PCR. Sunt exceptați de la această obligație copiii sub 12 ani. Masca la interior este obligatorie!
Mulțumim pentru înțelegere și vă aștep­tăm la teatru!
Echipa TDIDS

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura