„Zilele Maghiare” vor fi mai verzi anul acesta

Adriana Năstase

Zilele Maghiare din județul Hunedoara, ajunse la a XII-a ediție, vor avea loc în perioada 18-26 septembrie, programul manifestărilor fiind finalizat de Consiliul Permanent al UDMR Hunedoara.

Patrimoniu cultural bogat
„În această vară, am avut multe eveni­men­te culturale în cadrul comunității ma­ghiare, iar interesul pentru aceste mani­fes­tări ne arată că, după un an de restricții, oamenii își doresc foarte tare să interac­țio­neze, să se întâlnească, să sărbătorească împreună. Anul trecut, am putut organiza Zilele Maghiare doar în spațiul virtual, dar, acum, revenim la evenimentele cu pre­zență fizică organizate în aer liber, în spații publice. În acest an există o cerere mai mare să organizăm excursii, drumeții. În acest fel, Zilele Maghiare devin mai ”verzi”. Județul Hunedoara are un patrimoniu cul­tural și natural extrem de bogat, iar aceste valori trebuie mereu redescoperite. Bine­în­țeles că și la această ediție îi așteptăm pe prietenii noștri din Ținutul Secuiesc, din județele Covasna și Harghita, dar și pe prietenii noștri din Ungaria, din județul Vas cu care suntem înfrățiți de trei decenii”, a declarat președintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, la finalul reuniunii Consiliului Permanent. Potrivit aces­tuia, se vor relua și manifestări anulate din cauza restricțiilor sanitare cum este și ani­versarea a 700 de ani de la prima ates­tare din 1320 a localității Jeledinți, comuna Mărtinești, eveniment ce trebuia organizat în 2020.

Concerte, dansuri
„Vom avea posibilitate să fim prezenți fizic la evenimentele Zilelor Maghiare în cadrul cărora vom organiza multe eveni­men­te culturale, sportive și dedicate pe­tre­cerii timpului liber. Vom prezenta valorile și tradițiile comunității maghiare din județul Hunedoara. Un moment important va fi și ani­versarea a 20 de ani de prezență a coti­di­a­nului ”Nyugati Jelen” în județul nostru”, a afirmat, la rândul său, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocsis Attila, coor­donatorul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara.Cea de-a XII- a ediție a Zilelor Maghiare din Județul Hunedoara va debuta, sâmbătă, 18 septembrie, la Deva. Conform tradițiilor, este și momentul decernării Pre­miilor ”Barcsay Ákos” pentru personali­tă­țile care și-au dedicat energia și timpul co­mu­ni­tății maghiare din județul Hunedoara. Anual, trei personalități primesc această distincție, fiind vorba despre un re­pre­zentant al cultelor, un cadru didactic și o per­sonalitate din societatea civilă. Ma­ni­fes­tările se vor încheia în 26 septembrie, or­ga­nizatorii având grijă ca, pe lângă Deva, Hu­ne­doara, Petroșani și Lupeni, în fiecare lo­calitatea hunedoreană în care trăiesc ma­ghiari să aibă loc evenimente culturale. Con­certe, dansuri medievale și populare, spec­tacole de teatru, expoziții, prezentări de carte, delicii culinare sunt doar câteva dintre atracțiile Zilelor Maghiare. Aceste ma­nifestări au ca scop și promovarea rela­ți­i­lor interetnice în cadrul comunităților locale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.