Zestrea Apusenilor

Peisaje pitorești, un relief spectaculos, flo­ră șifaună uimitoare, mâncare bună, dar mai ales tradiții și obiceiuri unice, asta oferă Munții Apuseni. Această parte a României este fermecătoare, o destinație turistică de neratat în țara noastră.

Sunt multe de văzut în Apuseni
Pentrua cei împătimiți iubitori ai Munților Apuseni, dar și ai ȚăriiZarandului, care rătă­cesc prin aceste locuri și ajung la Vața de Jos, Direcția Generală de Administrare Mo­numente și Promovare Turistică, din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, a creat o expoziție edificatoare privind viața și traiul moților crișeni, intitulată sugestiv „Zestrea Apusenilor.” Punctul muzeal a fost deschis în acest an, și deja tot mai mulți turiști dor­nici să cunoască istoria, tradițiile, bogăția culturală și frumusețea Munților Apuseni și a Țării Zarandului, trec pragul expoziției. Aici, într-un spațiu pregătit cu grijă și migală, invocând bogăția de motive, simboluri și culori a interioarelor tradiționale moțești de pe valea Crișului Alb, vizitatorii pot admira atât autentice porturi populare de secol XIX, cât și obiectele de uz casnic și gos­po­dă­resc, pe care locuitorii zonei le utilizau în trecut. Expoziția de artă populară de la Vața de Jos are ca scop promovarea zonei din punct de vedere turistic și etnografic, pre­cum și creșterea numărului de vizitatori in­te­resați să descopere istoria, tradițiile, bo­găția culturală și frumusețea Munților Apu­seni și a Țării Zarandului. Război de țesut, ștergare, farfurii decorative, dar și alte obiecte tradiționale atrag atenția vizita­to­rilor interesați de obiceiurile românești. Tot în cadrul expoziției, unul dintre cei foarte puțini români declarați ”Tezaur Uman Viu”, Pera Bulz, se bucură de o zonă special amenajată unde se pot admira materiale care atestă activitatea acestuia.
Expoziția este deschisăîn centrul co­munei Vața de Jos, în proximitatea Cămi­nu­lui Cul­tu­ral. Programul de vizitare este permanent, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00. Pen­tru vizite în zilele de sâm­bătă și duminică, cei interesați pot suna la Telefon: 0744 707978.

One thought on “Zestrea Apusenilor

  • 5 noiembrie 2021 la 9:49
    Legătură permanentă

    Fantastic!!! Expozitia a fost panotată de dl Barb sau de arheologii de la Serviciul Administrare al cetăților dacice?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.