Winkler: Votul uninominal e falimentar

7 decembrie 2010 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Sorina Popa

Europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că votul uninominal este o ruletă şi el ar trebui schimbat.

O anexă a şefului de partid

„Obiectivul oricărui partid politic ar trebui să fie, în 2011, reformarea sistemului electoral. Actualul sistem este distructiv pentru societate. Noi avem nevoie de un sistem electoral mixt, adică, 60 la sută dintre posturi să fie desemnate prin vot uninominal şi 40 la sută să fie vot pe liste. Asistăm la o feudalizare a ţării, iar votul uninominal nu a făcut decât să ducă la o calitate profesională mult scăzută în Parlament. Mulţi dintre cei de acolo au un discurs fals, s-a ajuns aici, pentru că puţini parlamentari vorbesc de legi, ci mai mult de drumuri, de şcoli, de biserici. Însă, parlamentarul este trimis la Bucureşti pentru a legifera. Unii dintre ei, din păcate, nici nu ştiu pentru ce au ajuns acolo. Parlamentarul s-a transformat într-o anexă a şefului de partid, dar el trebuie să fie o unealtă utilă a acestuia, însă nu se întâmplă aşa. E clar că e nevoie de schimbarea sistemului de vot din 2011”, a declarat Iuliu Winkler.

Winkler susţine că sistemul electoral prin vot uninominal în colegii s-a dovedit falimentar şi ar trebui schimbat, în condiţiile în care trei sferturi dintre alegători nu-şi cunosc parlamentarii pe care i-au ales în anul 2008, potrivit sondajelor de opinie.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. tavi spune:

    Da domnule,am vazut si ne-am convis,mai ales in modul in care l-ati conceput la noi, ca ajunge sa fie reprezentantul “ADMIS” cel de pe locul 3 sau 4.
    Apoi nu stiu cum vor mai reusi candidatii minoritatilor sa fie alesi in judetele in care nu sunt majoritari!
    Atentie, deci, sabia are de obicei , doua taisuri !!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
S-au înecat în ultima etapă

Neînvinsă în primele 14 runde ale turului, Club Jiul a suferit primul eşec în derbiul de acasă, din ultima etapă...

Telegondola, aproape de inaugurare

Încet-încet, telegondola din Pasul Vâlcan, care se întinde pe aproape 3,5 kilometri, prinde contur, pe zi ce trece. Până în...

Pedofilul britanic ar putea fi pus în libertate

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis să îl pună în libertate pe Paul Richard Dorday (foto), britanicul acuzat de molestarea sexuală...

Închide