Winkler salută descentralizarea din domeniul fondurilor de dezvoltare regională

Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat ieri, la Deva, într-o conferinţă de presă, că decizia de des­cen­tralizare din domeniul fondurilor de dez­vol­tare regională va duce la o mai bună cola­bo­rare cu autorităţile locale în ceea ce pri­veşte proiectele cu finanţare europeană, în paralel cu eliminarea unei părţi din biro­cra­ţia care există în acest sector.

Nu mai merg la Bucureşti
Winkler a salutat decizia Parlamentului Ro­mâniei de a transforma agenţiile de dez­vol­tare regională (ADR) în autorităţi de ma­na­gement pentru fondurile de dezvoltare regională din cadrul Politicii de coeziune.
„Această decizie înseamnă că, de ex­emplu, în cazul judeţului Hunedoara nu se va mai merge la Bucureşti pentru aprobări, că nu se mai întocmesc programele la Bu­cu­reşti, ci acestea se realizează în plan ju­deţean şi se avizează la Timişoara”, a pre­cizat Iuliu Winkler.
Potrivit acestuia, transformarea ADR Vest în autoritate de management pentru jude­ţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hune­doa­ra va aduce cu sine, în primul rând, re­du­ce­rea birocraţiei.
„ADR Vest va gestiona, în următorii 7 ani, un fond de dezvoltare regională de 1 mi­liard de euro. Aceşti bani trebuie utilizaţi pentru proiectele celor patru judeţe com­ponente ale Regiunii de Dezvoltare Vest: Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara”, a sub­liniat deputatul european.
El a mai spus că programele finanţate din fondurile de dezvoltare regională vor trebui să răspundă cu adevărat nevoilor reale ale acestor judeţe şi ale comunităţilor lor. În acest context, parlamentarul european este de părere că e nevoie ca autorităţile lo­cale să se ocupe de pregătirea unor pro­iec­te care răspund nevoilor comunităţilor.
„De multe ori au fost întocmite proiecte la pro­gramele care tocmai erau deschise. Gân­direa primarilor mergea către posibi­li­tă­ţile care existau. Eu sper că această pa­ra­digmă se va inversa, adică ADR-urile vor în­tocmi proiecte în funcţie de necesităţile au­to­rităţilor locale, iar acest lucru va fi un ma­re avantaj”, a precizat Winkler.
În opinia sa, această descentralizare va a­duce rezultate bune dacă autorităţile pu­blice locale şi Consiliul Judeţean Hu­ne­doa­ra vor face eforturi mai multe decât până acum de a avea un portofoliu de proiecte ma­ture, pregătite pentru a fi depuse şi im­plementate în următorii 7 ani.
Iuliu Winkler a mai adăugat faptul că guvernul de coaliţie de la Bucureşti se bu­cu­ră de încrederea autorităţilor europene, iar acest lucru este un avantaj pentru că, po­trivit deputatului european “dacă există în­credere, vom beneficia şi de sprijin”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare