Politica si administratie

Vrăjeala reducerii posturilor din administrația centrală și locală

Numărul angajaților din admi­nis­trația centrală ar urma să fie redus cu 20%, prevede un draft al Progra­mu­lui de guvernare, analizat de Profit.ro.

Ministerul Educației
Având în vedere că în prezent sunt 837.000 de posturi ocupate în ad­ministrația centrală, ar rezulta că vii­to­rul guvern vrea să scape de circa 167.000 de bugetari, deși circa 680.600 de angajați sunt în Educație, Sănătate, Poliție, Jandarmerie și Ar­mată. De asemenea, programul de gu­vernare prevede reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030, precum și creș­terea cu 20% a bazei de con­tri­bu­a­bili la sănătate, prin eliminarea ex­cepțiilor, de la 6,3 milioane în prezent. În administrația publică centrală, prin­cipalii angajatori sunt Ministerul Edu­ca­ției, cu aproape 309.000 de posturi ocupate, Ministerul Afacerilor Interne, cu circa 125.700 de polițiști și jan­darmi, precum și Ministerul Apărării, cu circa 76.500 de posturi ocupate. Să­nătatea are 98.982 posturi (Mi­nisterul Sănătății și spitale finanțate din FNUASS, fără cele de la locale), iar învățământul superior 70.447 posturi.

Reforma administrației publice centrale
Simplificare, debirocratizare, des­cen­tralizare, digitalizare (ex. crearea unui departament digital, în subor­di­nea primului ministru, care să coor­do­neze toate eforturile, să decidă și să aplice măsuri de standardizare pentru baze de date și soluții digitale, de­di­cate administrației centrale). Calculul corect al personalului. Reducerea cu 20% a angajaților; Reducerea spo­ru­ri­lor și stimulentelor exagerate; Sala­ri­zare unitară în sistemul public prin eli­mi­narea exceselor Eficiență în edu­cație. Normă didactică mărită și re­di­mensionarea burselor concomitent cu creșterea performanței.

Reforma administrației publice locale – Măsuri 2025
Politici publice administrative rea­li­zate pe baza datelor privind populația, conforme cu ultimul recensământ; Grile de salarizare naționale pentru UAT-urile care nu acoperă salariile din venituri proprii; Scheme de personal maximale; Stimularea performanței (ex. alocări funcție de grad de încasare impozite, responsabilizarea autorizații pentru a construi și stabili corect im­pozitele); Raportarea normei poliție locală la 1.500 locuitori și coordonarea cu poliția națională; Creșterea capa­ci­tății de încasare a impozitelor. Crearea de pârghii legale pentru reținerea a 50% din beneficiile sociale pentru per­soanele care nu-și plătesc im­po­zitele; Transferarea rețelelor de uti­lități publice neautorizate către ope­ra­torii regionali autorizați. (A.N.)

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura