Comunitate

Vorţa: greul vine de la 1 iulie

Magdalena Şerban

O altă comună va fi lovită de la 1 iulie de imposibilitatea efectuării plăţilor salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Deşi administraţia din Vorţa a alocat din visteria proprie aproape triplu faţă de cât prevede obligaţia legală, banii tot nu ajung.

Se aşteaptă rectificarea bugetară şi măştile gratuite
„Fondurile primite la acest capitol bugetar sunt insuficiente, iar noi nu putem genera atâtea venituri cât să acoperim cheltuielile de funcţionare, cele de dezvoltare şi mai nou şi pe cele de asistenţă socială trasate tot în sarcina comunităţilor locale. Sunt 20 de persoane beneficiare de indemnizaţii, numărul lor fiind supus dinamicii. Deşi legea ne obligă să participăm cu o cotă de 10 la sută, Guvernul asigurând 90 de procente din sumă, din puţinul pe care îl avem am alocat 27 la sută la început de an. Însă este clar că dacă nu se va face o rectificare bugetară cât mai repede, vom rămâne descoperiţi din iulie”, a arătat Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.
Şi parcă nu ar fi de ajuns, nici încasările de taxe şi impozite nu sunt printre cele mai bune de până acum, gradul de colectare fiind cu mult mai mic faţă de anii precedenţi. Oamenii nu au mai dat pe la primărie de când cu pandemia şi restricţiile în materie de liberă circulaţie, iar mutarea termenului-limită pentru bonificaţie (10 la sută reducere la plata integrală) la 30 iunie le-a tăiat din elanul de a face deplasări doar pentru a-şi onora dările. Aşa că bugetul este suferind.
„Ce aş mai dori să anunţ este că, după cum se ştie deja, Guvernul va acorda anumitor categorii de persoane măşti gratuite (50 de măşti de persoană, pentru o perioadă de două luni). Am întocmit o listă cu beneficiarii care sunt eligibili în urma întrunirii condiţiilor stabilite de autorităţi şi o vom înainta către DSP Hunedoara. Am solicitat răspuns de la Casa Judeţeană de Pensii legat de cetăţenii care primesc o pensie sub valoarea de 704 lei, apoi tot de pe lista respectivă mai fac parte cei de la ajutor social, beneficiarii de alocaţii pentru susţinerea familiei, precum şi persoanele cu handicap. Iniţial, achiziţionarea şi distribuirea măştilor gratuite ar fi trebuit făcute prin Ministerul Muncii, cu susţinerea Poştei Române, dar Parlamentul a decis ca să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, acesta urmând să le pună la dispoziţia autorităţilor locale. Acum aşteptăm să ne fie distribuite măştile”, a precizat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura