Comunitate

Vorța: Funcționează cu puțin, iar din fonduri atrase fac multe

Magdalena Șerban

În timp ce multe administrații pu­blice acuză faptul că după perioada pan­demică, gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale s-a di­mi­nuat, unele nu simt nici o schimbare. La Vorța, deși comună mică, nu sunt probleme.

Oamenii plătesc mai ales în primul trimestru, când au reducere de 10 procente
„Nu se strâng sume majore la buget, dar bun e orice ban pentru a reuși să faci măcar un pas în scrierea de pro­iecte și în realizarea de studii de feza­bi­li­tate. De regulă, avem neconcordanțe la colectarea dărilor cu cei pe care noi îi numim străinași, adică nu stau aici, dar au proprietăți. Încercăm să dăm de ei pentru a le reaminti că trebuie să ono­reze aceste obligații fiscale. Trebuie
să-i înștiințăm. Legea prevede somații și reglementări. Plățile nu se pot face decât cash, la primărie ori cu ordin de plată prin Trezorerie. Încercăm să im­plementăm și un sistem online, ca să se poată achita de la orice distanță na­țio­nală sau internațională. Vizăm plat­forma ghișeul.ro. Sperăm ca într-un timp scurt să rezolvăm și asta. Norocul nostru e că nu avem probleme cu re­cuperarea amenzilor (auto, ordine pu­blică, etc), oamenii de la noi fiind liniștiți. Unii colegi au astfel de impedimente. Nu înregistrăm alte venituri – din păduri pe care să le exploatăm (masă lem­noasă), pășuni pe care să le conce­sio­năm, de exemplu, etc. Nu suntem bogați. Ne descurcăm așa cum putem”, a arătat primarul din Vorța, Emil Radu Bureană (foto). Edilul a amintit faptul că pentru a nu mai întâmpina probleme cu transportatorii care au câștigat licitația de exploatare, s-a trecut la o moni­to­ri­zare a acestora. ,,Pur și simplu le inter­zicem să mai circule cu tonajul depășit de limita superioară prevăzută de lege. Suntem în permanență atenți și cu ochii pe ei. Nu au decât să se conformeze. Așa că le-a cam pierit din avânt. Noi mereu rămâneam cu drumurile făcute praf. E atât de greu să modernizezi sau să reabilitezi un drum, costurile fiind enorme pentru visteria noastră, așa că accesăm axe de finanțare și ne zbatem să obținem bani de unde se ivește vreo posibilitate și vin alții să le strice. Nu e corect. Nu vrem decât corectitudine reciproc oferită”, a mai subliniat edilul local. O veste bună e că în zonă a sporit vânzarea de case și terenuri, mai cu seamă după pandemie, cres­când și valorile, totodată. „Mulți au ales căsuțele acelea tradiționale, bătrânești, pe care le-au cumpărat, le-au pus la punct și vin la final de săptămână să se bu­cure de aer curat, peisaje și liniște. Poate cu timpul vor veni chiar să lo­cu­ias­că permanent, cine știe. Casa de va­can­ță poate fi ușor trans­formată în lo­cuință de domiciliu”, a concluzionat Radu Emil Bureană.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura