Politica si administratie

Vor avea brãdenii şi crişciorenii cãldurã în locuinţe?

Carmen Cosman

Primăria Crişcior nu mai poate face faţă cheltuielilor generate de asigurarea agentului termic pentru liceul din localitate şi nici pentru populaţia care locuieşte în Gurabarza şi beneficiază de căldură în sistem centralizat. Aşa că a cerut ajutorul Consiliului Judeţean, care ar vrea să preia în administrare instituţia de învăţământ.

N-a fost de acord ministerul
„Mâine ne vom întâlni şi cu domnul prefect, pentru a găsi soluţii de preluare a Liceului din Crişcior la Consiliul Judeţean, fiindcă este o pacoste pe capul unei primării de comună, care nu are un buget îndestulător, încât să suporte aceste cheltuieli”, a declarat Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Până atunci, însă, Consiliul judeţean va ajuta financiar primăria din comuna hunedoreană, care trebuie să subvenţioneze şi căldura celor din Gurabarza, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare şi se va încerca o rectificare bugetară şi în decembrie.
Primarul din Crişcior, Ovidiu Furdui, spune că de şapte ani încearcă predarea liceului în administrarea CJ Hunedoara, însă Ministerul Educaţiei nu a fost de acord. „Este o discuţie de şapte ani şi m-aş bucura să se materializeze. Este peste puterile unei primării de comună să susţină un liceu cu 1.300 de elevi. Avem combustibil CLU, iar preţul este foarte mare. Un plin costă 540 de milioane de lei şi ajunge cam o lună”, a declarat Ovidiu Furdui. Administraţia locală suportă şi subvenţia pentru căldura furnizată în sistem centralizat populaţiei, care mai este racordată la sistemul de termoficare, adică peste 500 de lei pe Gcal. La Crişcior, tocmai din lipsa banilor, abia acum se fac probele pentru a se furniza căldura, iar până acum, oamenii au stat în frig, ori s-au încălzit cu ce au putut.

Şi Bradul aşteaptă bani pentru căldură
O problemă similară se înregistrează în Brad, unde primăria se află în imposibilitatea subvenţionării costurilor la termoficare. Consiliul Judeţean va încerca să găsească soluţii, aşa încât brădenii să iasă şi din această iarnă cu bine. Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, a precizat că, la întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, care a avut loc la Brad, s-a discutat pe tema acordării unui sprijin financiar, în vederea echilibrării bugetului, astfel încât să nu mai existe sincope sau probleme în asigurarea energiei termice. „Preţul de producţie este foarte mare, respectiv 830 de lei/Gcal. Cauzele care determină acest cost sunt, însă obiective, respectiv energia termică se produce fără cogenerare, iar distanţa de transport este foarte mare. Este un sistem moştenit, pe care reuşim să-l rentabilizăm foarte greu. Din costul real, populaţia plăteşte 295 de lei/ Gcal, iar diferenţa este suportată din bugetul local”, a precizat Cazacu.

3 comentarii la „Vor avea brãdenii şi crişciorenii cãldurã în locuinţe?

  • asa PRIMAR … ASA ORAS PARON MUNICIPIU, HALAL MUNCIPIU, BINE DNULE PRIMAR K ATI AVUT GRIJA SA INSTALATI VACI IN TOT ORASUL, SARBATORI PESTE SARABATORI SI ALTE CHESTII INUTILE IN LOC SA VA PREOCUPEN ALTE LUCRURI MAI IMPORTANTE SI PRIORITARE CU ADEVARAT IMPORTANTE PT ORASUL NOSTRU….SINCER MIE IMI E RUSINE CU UN ASEMENEA ORAS PARDON MUNICIPIU CICA…. FARA GAAAAAAAAAAAZZZZ, FARA CALDURAAAAAAAAA DOMNULE CAZACU, UNIII DINTRE NOI NEAM SATURAT DE TERTIPURILE DVS IEFTINE POATE PE UNII IGNORANTI II MOMITI CU O VACUTZA FRMOS COLORATA SAU O STATUIE FARA SENS AMPALSTA IN MIJLOCUL ORASULUI, UN AN INTREG NU V-A PREOCUPAT PROBLEMA CALDURII, OAMNEII MOR DE FRIG IN CASA, BATRANI ,COPII, IN SCOLI SI IN SPITAL CE FACETI DNLE PRIMAR DE ATITA ANI IN PRMARIA AIA? ORAS „FRMUOS” IMPOPOTONAT CU FEL DE FEL DE ARTIFICII IEFTINE CARE MASCHEAZA CA….TU IN CARE TRAIM NOI CETATENII ACESTUI ORAS, VA MULTUMIM !!!!!!!!!!!!

  • Rusine primarului si consilierilor locali.Sunteti varza…Nu ati facut nimic pentru orasul asta pierdut de lume.Suntem la jumatatea lui Noiembrie,iar in casele noastre este la fel de frig ca afara.In ultimii trei ani gasiti mereu scuze cand trebuie sa ne dati caldura.Toata vara o tineti in cantec,joc si voie buna,iar iarna gasiti scuze.La alegeri ati promis „marea cu sarea”…in realitate nu ati facut nimic.Investitori noi nu ati adus ca sa creeze locuri de munca,ca sa nu va afecteze „protejatii locali”.Avem un amarat de supermarket,unde este mai tot timpul aglomeratie. Alte orase din judet, mai slab cotate in trecut (Orastie,Simeria,Hateg) au cate trei sau patru supermarketuri in prezent.Bradul nu a progresat deloc la nici un capitol.Pardon…avem mai multe gropi in drumuri,suntem campioni mondiali la costul gigacaloriei,avem in locuinte temperatura mai scazuta decat in igluurile eschimosilor…Este o zi mohorata de sambata.Privesc de la geam un oras,devenit SUMBRU si va rog pe sanatate(la 17 grade C) voua…primarului si consilierilor locali.

  • CORECT CORECT CORECT DNILOR …. DOAMENLOR CARE ATI POASTAT ACESTE COMENTARII, UN ORAS DE TOATE JENA… UN PRIMAR DE TOATA JENA, CE ATI FACUT DNLE PRIMAR ? TOATE BUNE SI FRUMOASE IN ACEST ORAS, CANTEC JOC SI VOIE BUNA, NE TARAIE CURU LA TOTI DE FRIG PRIN CASE, INVESTITII NEMA, NU ATI FACUT NIMIC NIMIC NIMIC, SA VA FIE RUSINE

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura