Voi candida, pentru că am soluţii reale la problemele hunedorenilor

Adriana Năstase

Preşedintele Organizaţiei judeţene a PDL Hunedoara, Dorin Gligor (foto), a acordat un interviu, în exclusivitate, cotidianului nostru.

Domnule Dorin Gligor, preşedintele Băsescu a fost huiduit la Bucureşti, premierul Boc, huiduit la Alba Iulia. De ce vă huiduieşte lumea?
Eu nu cred că acei oameni care au huiduit de Ziua Naţională reprezintă România, cum n-o reprezintă nici cei care se bat pe o porţie de fasole cu ciolan, nici cei care cerşesc sau fură prin capitalele europene. Cei care au huiduit au deplina libertate de a o face, dar ei sunt puţini, ar fi fost mult mai mulţi dacă România ar fi ajuns, printr-o guvernare iresponsabilă, în situaţia Greciei sau chiar a Spaniei, Italiei sau Irlandei. Sigur, cei care au huiduit sunt şi ei români şi lor trebuie să le explicăm, şi mai pe înţeles, că neajunsurile, reale, prin care trec, sunt rezultatul unei crize mondiale fără precedent. Lor le spun să deschidă ochii şi să privească în jurul lor, la harta Europei şi a lumii: costurile crizei puteau fi mult mai mari dacă Guvernul nu ar fi luat la timp măsurile de austeritate, nedorite de nimeni, dar necesare pentru stabilitatea ţării. Unii, cei mai mulţi, au înţeles acest lucru. Eu cred că trebuie să fim, cu toţii, mai responsabili şi mai solidari, în această perioadă deosebit de grea pentru toată lumea. Şi apoi, vorbind despre huiduieli, nu uitaţi: Hagi a fost huiduit de multe ori, pe diverse stadioane, dar toată lumea e de acord, până la urmă, că este cel mai bun fotbalist român!

Recent, aţi solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara să facă publice diferenţele de preţ, la licitaţiile pentru drumurile judeţene, dintre cei care au ofertat cel mai mic preţ şi care ar fi trebuit să câştige, şi cei care au câştigat, de fapt, contractele, şi care erau pe locurile 3-4-5, după preţul oferit. Aţi spus că sumele sunt uriaşe şi ne vom speria când le vom afla. Puteţi da mai multe detalii?
I-am solicitat, public, acest lucru, preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, pentru a putea continua un dialog pe problemele reale ale judeţului Hunedoara. Bineînţeles că nu a răspuns solicitării mele, aştept să o facă, pentru că sunt bani publici, sunt banii oamenilor, care în loc să beneficieze de şosele, de drumuri judeţene mai bune, văd cum sume uriaşe se scurg în conturile unor clienţi politici sau membri de familie ai preşedintelui Consiliului Judeţean, iar drumurile rămân la fel, peticite, cu şanţuri şi gropi. Va trebui să răspundă, dacă nu la solicitarea mea, atunci la întrebările oamenilor, legate de scurgerile uriaşe de fonduri din banii publici, în buzunarele unora şi altora. Eu încă mai aştept un răspuns. Dânsul este profesor de matematică, aşa că îl invit să discutăm strict pe cifre, nu pe afirmaţii politicianiste şi propagandistice.

La Petroşani, câţiva mineri disponibilizaţi au intrat în greva foamei, pentru că nu li s-a plătit a doua tranşă din plăţile compensatorii la care au dreptul. De ce nu li se dau banii?
Oamenii trebuie să cunoască adevărul: cu plăţile compensatorii există o problemă, legată de avizul Comisiei Europene, care a amânat acordarea acestui aviz, inclusiv pentru Germania, nu doar pentru noi. Acestea sunt reglementările economice ale Uniunii Europene, pe care toate ţările membre trebuie să le aplice, nu avem altă opţiune. Când am intrat în Uniunea Europeană, am fost de acord, noi toţi, poporul român, ca va trebui să cedăm Bruxelles-ului o parte din suveranitatea noastră pe chestiuni economice. Despre asta este vorba. Desigur, oamenii nu trebuie să sufere. Chiar recent, la Alba Iulia, am avut o discuţie cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Industriilor, Ion Ariton. În urma discuţiilor, premierul Emil Boc a promis că în prima şedinţă de Guvern, va fi discutată alocarea sumelor de bani necesară achitării unei părţi din tranşa a doua a plăţilor compensatorii. Din păcate, trebuie să facem slalom printre reglementările organismelor europene şi să găsim tot felul de artificii pentru ca oamenii să nu sufere. Ei sunt cei mai importanţi. Problema plăţilor pentru minerii disponibilizaţi se va rezolva, într-o formă sau alta, chiar etapizat, aşa că oamenii pot sta liniştiţi. Problemele nu se rezolvă cu greva foamei, niciodată nu s-au rezolvat aşa, ci cu soluţii economice realiste, responsabile. Oamenii au înţeles acest lucru, şi protestatarii au ieşit din greva foamei.

Aţi anunţat, cu ceva timp în urmă, trecerea spectaculoasă la PDL, a unei întregi organizaţii PNL, în frunte cu fostul ei preşedinte, Constantin Brânduşe. Aţi spus că 100 de membri PNL din Lupeni au trecut la PDL. Cei din PNL spun că nu au fost niciodată atâţia membri PNL la Lupeni. Câţi au fost, de fapt?
Vă rog să mă credeţi că nu i-am numărat, cifra de 100 a fost avansată de fostul lor preşedinte, domnul Brânduşe. Cert este că a trecut la PDL aproape întreaga organizaţie PNL din Lupeni, au mai rămas vreo doi-trei oameni.  Pe mine m-a bucurat faptul că tot mai mulţi oameni refuză să mai trăiască într-o minciună propagandistică, promovată de PNL şi PSD. USL strigă peste tot că primarii PDL sunt hoţi şi incompetenţi. Să ne uităm la judeţul Hunedoara: la Lupeni şi la Brad, unde ambii primari sunt membri de vază ai PSD. Acolo, lumea îngheaţă în apartamente, din cauza incompetenţei sau chiar a nesimţirii acestor doi primari. Revenind la Lupeni, acolo membrii PNL nu au mai suportat, pur şi simplu, să-i înjure lumea pe stradă din cauza colegului de alianţă politică, primarul PSD Resmeriţă. Eu înţeleg că, dacă ai intrat în politică, scopul trebuie să fie unul singur: oamenilor să le fie mai bine, nimic altceva. În schimb, ce vedem? Foşti profesori, cu salariu amărât, de bugetar, care odată intraţi în politică sau în funcţii administrative, cu salariu tot de bugetar, devin adevăraţi baroni locali, cu averi fabuloase. Sunt nişte întrebări aici, la care, poate, odată şi odată, le vom afla răspunsul.

Urmează şi alte racolări? Sunt primari ai USL care vor trece la PDL, cum se aude?
Nu este vorba de racolări. Noi nu mergem la nimeni să spunem „haideţi la noi”. Suntem la vedere, suntem la guvernare, suntem în vitrină, cu bune şi cu rele. Lumea vede că nu suntem leneşi, mincinoşi sau populişti. Nu vrem să păcălim pe nimeni, cum fac cei de la USL, care promit că, odată ajunşi la guvernare, vor creşte pensii, salarii, alocaţii, vor da tuturor locuri de muncă, maşini şi case. Noi spunem oamenilor adevărul, oricât ar fi de dur: este criză, iar această austeritate nenorocită  este singura soluţie, dacă nu vrem să punem lacătul pe această ţară. Şi oamenii vin la noi, de bunăvoie,  pentru că preferă adevărul şi soluţiile realiste, nu minciunile colorate ale lui Ponta şi Antonescu.
USL şi-a anunţat candidaţii la funcţia de primar, PDL când va face acest lucru? Veţi avea candidaţi comuni cu UNPR?
Fiţi siguri că PDL va face public numele candidaţilor în timp util. La nivel naţional, există o colaborare cu UNPR, partid care face parte din actuala guvernare. Este posibil ca, şi la nivel local, această colaborare să se concretizeze în liste comune de consilieri sau în sprijinirea candidatului cel mai bine plasat pentru funcţiile de preşedinte de Consiliu Judeţean sau pentru cele de primari.

Veţi candida? La ce funcţie?
Vă fac o mărturisire: am acceptat să intru în politică pentru că eram, în primul rând, nemulţumit de actuala clasă politică şi pentru că doream şi doresc să fac o altfel de politică. Echipa pe care o închegăm pentru alegerile locale şi parlamentare are aceeaşi dorinţă şi va arăta cu totul altfel decât aţi văzut până acum. Voi candida, cu siguranţă, pentru că am soluţii reale, argumentate şi profesioniste, la problemele hunedorenilor. Voi candida acolo unde este mai greu, pentru că doar aşa voi putea face mai mult pentru hunedoreni.

Un sondaj IMAS, din 9-17 noiembrie, arată că în Transilvania, USL are 42,5 la sută în preferinţele electoratului, iar PDL, 20,3 la sută. Cum comentaţi?
Sunt două lucruri de comentat: în primul rând, scăderea drastică a USL (cu câteva luni în urmă, USL avea în judeţul Hunedoara, 69 la sută, într-un sondaj al PSD). Gogoaşa umplută cu minciuni a început să se dezumfle. Apoi, sondajul a fost făcut înaintea scandalului Ponta-Geoană, care a arătat tuturor adevărata faţă a USL: iresponsabilitate, imaturitate, lupta pentru putere, cu orice preţ.

11 comentarii la „Voi candida, pentru că am soluţii reale la problemele hunedorenilor

 • 5 decembrie 2011 la 0:45
  Legătură permanentă

  aia de la licitatii toti vor fi la puscarie, vai mama lor, molot a licitat si banii europeni la jumatate din cati trebuia, de asta drumurile facute de firmele lui sunt asa bune si tin pana la prima ploaie

 • 5 decembrie 2011 la 11:11
  Legătură permanentă

  Avem incredere in domnul presedinte PD-L pe judet Dorin Gligor si in doamna deputata Monica Iacob Ridzi aleasa noastra in parlament in salvarea mineritului Vaii Jiului si a drepturilor noastre ale minerilor de rautatile oltenilor din Gorj infiltrati de Condescu cu ajutorul lui Berceanu (care conduce din umbra directori,afacerile si bani Ministerului Economiei zis si Ministerul Oltenilor ex.Sorin Gaman,Maricel Hoara,…)in minister,aceste persoane vor distrungerea mineritului Vaii Jiuluie. Felicitam ministrelor Udrea si Boagiu pentru investitile in Valea Jiului,le dorim mult succes si sanatate la toti 4 (Ridzi,Gligor,Udrea,Boagiu).

 • 5 decembrie 2011 la 11:49
  Legătură permanentă

  Recunosc „limba” lui Boc,adica :”daca nu crapati pe Pamint,n-o s-ajungeti in Rai”.Solutiile sint atit de diluate,ca nu au eficienta nici cit apa chioara.Sinteti „trasi de mineca” de la Bruxelles,de toate „curtile mari” europene.Atunci de ce nu se vad rezultate in relansarea agriculturii,protectia mediului,contrabanda,evaziune fiscala,anticoruptie,criminalitate organizata,…? Frectii la picior de lemn.Sinteza e titlul unui articol in media: „Baaaai ! Furati si voi mai putin !”

 • 5 decembrie 2011 la 19:26
  Legătură permanentă

  Cred ca dl. Gligor traieste in alta tara. In Romania in nici un caz. Poate are dreptate in anumite privinte, dar daca cei din PDL sunt drepti si corecti de ce lasa ca taierile de salarii, pensii, sa se aplice doar cetatenilor de rand? De ce nu le taie si la demnitari din diurne, din consumul de carburnati, de ce nu ii sanctioneaza cand gresesc? Daca s-au facut atatea disponibilizari, senatorii si deputatii de ce nu pot fi redusi ca numar? Nu le e rusine ca ii vede o tara intreaga cum se comporta in timpul sedintelor, cum ne sfideaza pe noi cei care am ramas in tara asta nenorocita si traim cu salarii de 600 de lei. Sau s-a muncit o viata intreaga si cele mai multe pensii sunt mici. Noi care trebuie sa platim creditele tarii si trebuie sa suportam. Dar pe noi ne-a ajutat cineva sa ne platim ratele? Sa le fie rusine. Sa nu uita ca exista un Dumnezeu si poate acum ei o duc bine ca au bani. Dar roata e rotunda si se intoarce candva. Nu le dorim decat sa ii prida Craciunul cu 700 de lei din care trebuie sa platesca utilitati, mancare timp de o luna. In loc sa vorbeasca sa treaca la fapte.

 • 6 decembrie 2011 la 7:25
  Legătură permanentă

  Lumea ingheta in apartamente si cand erai tu mare sef la Acvacalor Brad!Chiar nu iti aduci aminte cum iti bateau oamenii din cartier la usa sa te intrebe,umili,cand le dai caldura???Tu ce ai facut pentru oamenii de aici???Numai gura-i de tine!!

 • 6 decembrie 2011 la 7:31
  Legătură permanentă

  A,si inca ceva!Vorbesti de profesori”umili,cu salarii amarate”,care si-au facut averi.Dar tu???De unde atat bunastare??Ai avut tot timpul functii”smechere”,cu bani multi!Dar ce ar fi sa ne mai uitam si in cataloagele de la liceul din Brad?Poate se explica de ce ii urasti atat pe profesori!

 • 6 decembrie 2011 la 11:14
  Legătură permanentă

  Roxana, ai dreptate! Ar trebui ca Gligor să-ti plateasca ratele, daca nu sa taca din gura!

 • 6 decembrie 2011 la 16:18
  Legătură permanentă

  sunte-ti un om lipsit de bun simt, competenta ,morala locul d-vs este in alta parte sunte-ti paralel cu totul ,nu face-ti decat sa recita-ti dupa poeziile lui boc,a-si paria casa cu faptul ca nu sunte-ti capabil sa obtine-ti in judet de max 12 la suta ,traitii in alt univers gramatica este pt d-vs o necunoscuta,iar aparittile tv sun un deliciu,esprimare copil cls 4-a R U S I E

 • 7 decembrie 2011 la 10:06
  Legătură permanentă

  Ilie, pune mana pe carte! Frate, nu e suficient sa stii sa postezi un comentariu! Inainte de asta pune mana pe gramatica! Ca te faci de ras…

 • 7 decembrie 2011 la 15:22
  Legătură permanentă

  … măi Niculaie, sculerule, te-ai trezit tu mare profesor de gramatica limbii române, PDl-istul lu peşte!!!!…ia mai dute-n clasa de limba română şi nu mai fi aşa deştept!!!…că doar tu scrii corect!!!!???….are dreptate şi stoica şi ilie, cu adormitul ăla de Gligor,aşa păşeşte PDL-ul

 • 7 decembrie 2011 la 15:39
  Legătură permanentă

  Americanule! se vede ca esti PSD-ist! se stie ca electoratul lui Ponta e format din semi-analfabeti! Pun pariu ca esti nelu-americanu cu radacini in Moldova !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.