ActualitateFlash

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi întâlnite pe cărările de munte sau pe di­ferite stânci unde se încălzesc la soare, atenţionează salvamontiştii din Hunedoara, care pre­cizează însă că acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau călcate din greşeală.

Să nu le deranjeze
„Viperele trebuie evitate atunci când sunt întâlnite pe traseele de munte sau se încălzesc la soare pe stânci. Ele nu atacă omul, doar dacă sunt călcate din greşeală sau sunt provocate. De aceea, le reco­man­dăm turiştilor să se încalţe cu bocanci de munte, să poarte un pantalon lung sau să aibă parazăpezi de vară care să le acopere piciorul şi să-i protejeze în cazul unei muş­cături accidentale”, a declarat şeful Ser­vi­ciu­lui Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, este bine ca oamenii să nu încerce să facă fotografii cu viperele sau să le deranjeze în locurile în care le-au întâlnit.
„În toate cazurile de muşcături de viperă la care am fost solicitaţi în ultimii ani, şi au fost circa 20 de asemenea solicitări, victi­mele erau persoane care au fost muşcate de mâini. De aici se poate deduce că acele persoane ori au încercat să atingă viperele ori chiar au vrut să facă fotografii cu ele”, a precizat Bodean.
Specialiştii aver­ti­zea­ză că excursioniştii tre­buie să cunoască modalităţile prin care pot fi pre­ve­nite muş­căturile de vipere şi pri­­mele mă­suri de prim-ajutor ca­re se im­pun în cazul unui ase­me­nea incident.
Astfel, muşcăturile de viperă impun ad­mi­nistrarea de urgenţă a unui ser antiviperin, motiv pentru care se recomandă trans­por­tarea urgentă a victimei la spital, dacă este posibil cu o ambulanţă.

Cost mare
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva şi Spitalul Municipal Hunedoara dispun de doze de ser antiviperin la Unitatea de Primiri Urgenţe.
„Avem cinci doze de ser antiviperin la Urgenţă, mai ales că la spitalul din Deva se primesc cazuri din tot judeţul. Chiar dacă termenul de valabilitate al unei fiole este re­lativ scurt şi costul mare, nu putem rămâne fără ser antiviperin”, a menţionat, pentru AGERPRES, directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.
În judeţul Hunedoara vi­pera comună a fost semnalată în mai multe zone, cum ar fi: Dealul Cetăţii Deva, Rezer­va­ţia ştiinţifică Gemenele din Parcul Naţional Re­te­zat, Cetatea Sarmize­ge­tu­sa Regia din Munţii Orăştiei sau Defileul Jiului. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura