Viorel Sălan: „Vrem să aflăm adevărul în legătură cu alegerile din 26 mai”

11 iulie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Se ştie că în Parlamentul României, la iniţiativa PSD – ALDE, a fost înfiinţată o comisie de anchetă care să investigheze eventualele fraude înregistrate la alegerile pentru Parlamentul European, din 26 mai. Senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan (foto) a fost desemnat vicepreşedinte al acestei comisii. În această calitate, i-am solicitat câteva amănunte legate de activitatea comisiei respective.
– Aţi fost desemnat vicepreşedinte în nou înfiinţata Comisie parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public referitoare la recentele alegeri europarlamentare. Care este de fapt scopul acestei comisii?
– Scopul principal este desigur aflarea adevărului. Imediat după încheierea alegerilor europarlamentare, au apărut în spaţiul public foarte multe informaţii care semnalau existenţa unor nereguli legate de modul de desfăşurare a procesului electoral. Unele dintre aceste semnalări au părut în acelaşi timp credibile şi grave, cum a fost şi cazul materialului realizat de cei doi clujeni: sociologul Ionuţ Apahideanu şi matematicianul Dan Şelaru. Argumentele oferite de aceştia au fost foarte convingătoare şi sugerau o analiză foarte serioasă a unui eşantion larg de documente publice, ceea ce a determinat reacţia Parlamentului României de a înfiinţa această comisie pentru a aduce necesarele clarificări.
– Concret, ce obiective principale are comisia parlamentară de anchetă?
– Toate obiectivele stabilite pentru comisie sunt formulate în legătură cu întrebările şi suspiciunile apărute în spaţiul public. În primul rând, se doreşte evaluarea SIMPV – Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot. Urmează apoi stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, a eventualelor neconcordanţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; a eventualelor neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate şi verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare. Nu în ultimul rând, dorim identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.
– Care au fost primele activităţi desfăşurate de comisie în această săptămână?
– A fost o săptămână dedicată audierilor de persoane. I-am audiat deja pe sociologul Ionuţ Apahideanu şi matematicianul Dan Şelaru, cei doi clujeni care au avut curiozitatea să analizeze peste 3.700 de procese verbale din cele peste 18.000 întocmite cu ocazia scrutinului electoral din 26 mai a.c. Audierile au continuat apoi cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii şi responsabilităţi în desfăşurarea procesului electoral.
Au răspuns întrebărilor puse de către membrii comisiei Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, şi Laura Elena Chiorean, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe.
Iar din partea Autorităţii Electorale Permanente au oferit clarificări suplimentare preşedintele Constantin Florin Mituleţu-Buică, împreună cu vicepreşedintele Marian Muhuleţ. Am mai audiat şi reprezentanţii „Expert Forum” – o organizaţie neguvernamentală care declară că a avut peste 1.000 de observatori acreditaţi pe lângă secţiile de votare în timpul desfăşurării scrutinului, şi care au fost invitaţi să îşi prezinte concluziile.
– Şi, în afară de audieri de persoane…?
– Am stabilit, de asemenea, instituţiile cu atribuţii şi responsabilităţi în buna organizare şi desfăşurare a procesului electoral şi am demarat deja corespondenţa cu acestea, solicitând documente şi informaţii relevante.
În perioada imediat următoare, o echipă de experţi va evalua aplicaţia SIMPV, va expertiza listele electorale permanente şi pe cele suplimentare. După finalizarea acestor expertize, având ca termen 1 septembrie a.c., comisia va stabili care sunt paşii de urmat în continuare.

(Interviu realizat de Poliana Mardari)

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. prof spune:

    Bai prostane, nu intelegi ca nu va mai vrea nimeni…ne-am saturat de hoti, angajari pe pile, incompetenti, analfabeti, in timp ce pe oameni capabili ii dati afara, sau pleaca de bunavoie ca nu au loc de mafia psd-ista.

  2. sectorx spune:

    La fata asta,s-ar putea sa afli ca esti naspa…..Nu vreti voi sa aflati cum de au primit voturi prietenii vostri unguri ,in Zone unde nu exista unguri?!?!?Va este greu sa credeti ca nu va mai vrea lumea,nu-i asa?!?!?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cătălin Penciuc, externat din spital, reţinut de poliţişti!

Cătălin Penciuc, deveanul de 44 de ani, care a făcut scandal în urmă cu două zile, a fost externat ieri...

Asistenţii maternali, aceşti ”părinţi” plătiţi şi cu 7.000 de lei pe lună

De mai mulţi ani a devenit o modă, să fii părinte de profesie! Şi, dacă mai eşti şi plătit pentru...

Bulina neagră, 12.07.2019

Cătălin Penciuc, bărbat din municipiul Deva Pentru că, în urmă cu două zile, a distrus uşa de intrare în scara...

Închide