Viorel Sălan: „România domină în mod clar regiunea în ceea ce privește Forțele Aeriene”

Poliana Mardari

Sărbătorim pe 20 iulie ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Cu această ocazie, am dorit să aflăm câteva in­for­mații actualizate despre capacitatea Ro­mâniei de a fi, în acest moment, un par­te­ner viabil în controlul aerian al regiunii în care ne aflăm. Pentru aceasta, ne-am adre­sat deputatului PSD Viorel Sălan, mem­bru al Comisiei pentru Apărare, Or­dine Publică şi Siguranţă Naţională.

– După părerea dumneavoastră, cât de pu­ternică este România azi în spațiul ae­rian din Balcani și zona Mării Negre?
– România dispune de o Armată pu­ter­nică, bine echipată, tehnologic cu tehnică militară modernă occidentală. Acest pro­ces de transformare este în plină des­fă­șu­rare și se pot vedea primele rezultate ale po­liticii de a aloca pentru al cincilea an con­se­cutiv 2 la sută din PIB pentru Apărare. Nu am nici o îndoială că în prezent România domină în mod clar regiunea în ceea ce pri­vește Forțele Aeriene, care acum dispun de un număr de 17 aeronave americane F-16 Fighting Falcon. Ultimul avion militar de acest tip a fost recepționat la sfârșitul lunii martie, la sediul Bazei 86 Aeriană de la Borcea. În această etapă, mai sunt de venit încă patru aeronave de acet tip.
Achiziția noului lot de cinci avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura fără discuție creș­terea securității României prin execu­ta­rea permanentă a apărării spațiului ae­rian național respectiv NATO, atât pe timp de pace, cât și în situații de criză.

– Vi se pare suficientă doar achiziționarea avioanelor F16 ?
– Desigur, că nu. Este nevoie și de o in­fra­struc­tură la fel de modernă. În 2021, buge­tul Apărării prevede o investiţie în infra­struc­tură de peste 815 milioane de lei, in­vestiţii de la bugetul de stat de aproximativ 750 milioane lei şi cofinanţarea unor pro­iecte din Programul NATO de Investiţii în Securitate – NSIP de 15,5 milioane lei, precum şi proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile de 50 milioane lei. De aceste fonduri vor beneficia și ba­zele aeriene Borcea, Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii, Otopeni. Este avută în ve­dere infrastructura necesară pentru creş­terea calităţii vieţii personalului prin dez­voltarea facilităţilor de cazare, tratament, odihnă, refacere-recuperare a capacităţii de luptă a militarilor. Trebuie de asemenea făcută precizarea că dezvoltarea de in­fra­structură în locaţiile comune – Cincu, Mihail Kogălniceanu, Deveselu, Câmpia Turzii – se va face împreună cu partenerul strategic.
România a demonstrat mereu că este un partener strategic serios, pe care aliații ei se pot baza.Tot acest efort financiar și lo­gistic va duce în final la consolidarea po­ziției geostrategice a României ca furnizor de securitate și stabilitate regional, în zona Mării Negre și în Balcani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Coaliția PNL, USR-Plus și UDMR, aflată la guvernarea țării, nu se abate de la planul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara

Sub pretextul „decarbonării”, care pre­vede ca până în anul 2035 emisiile de CO2 să se reducă la 55%, se fac

Avram Iancu, oprit de furtună să obțină un nou record mondial

Polisportivul Avram Iancu a fost nevoit să se oprească din încercarea sa de a sta­bili un nou record la înotul

Telecabina din Deva, foarte solicitată în weekend-uri

Magdalena Șerban După ce reviziile tehnice lunare au de­venit sfinte, telecabina care facilitează accesul pe Cetatea Deva funcționează fără probleme.

Închide