Viorel Sălan: Militarii şi poliţiştii pot folosi compensaţia lunară pentru chirie la plata unui credit ipotecar

Senatorul PSD de Hunedoara Viorel Sălan (foto) ne-a oferit mai multe amănunte privind unele proiecte legislative care se referă la militari şi poliţişti adoptate deja de Senat, dar şi despre cele care se află în curs de finalizare.
– Ce proiecte de legi importante au mai fost adoptate în Senatul României în această săptămână?
– Cea mai importantă iniţiativă legislativă, printre iniţiatorii căreia mă număr şi care a primit votul final în această săptămână, este o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care se stabileşte că militarii şi poliţiştii care contractează un credit ipotecar destinat achiziţionării unei locuinţe îşi pot folosi compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rată aferentă creditului. Conform cadrului legal actual, militarii şi poliţiştii au dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la 50 la sută din salariul de bază, respectiv din solda lunară, dacă sunt numiţi în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu deţin locuinţă proprietate personală în acea localitate, inclusiv soţia sau soţul, şi nu li se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător. Consider că legea care a primit votul final în plenul din această săptămână este o completare utilă în sprijinul cadrelor militare şi poliţiştilor din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică şi o recunoaştere implicită a importanţei misiunii lor de a asigura un climat de stabilitate în ţară. Finalizarea acestui proiect de lege a fost rezultatul unui efort de echipă constant, în care ne-am implicat toţi colegii parlamentari PSD de Hunedoara. În acelaşi timp, doresc să menţionez şi să mulţumesc pentru sprijin colegilor parlamentari PSD din ambele Comisii de apărare, siguranţă şi ordine publică din Senat şi Camera Deputaţilor, pe tot parcursul derulării procesului legislativ.
– Mai există şi alte proiecte de lege pentru militari pe care le aveţi în atenţie?
Într-adevăr mai există şi alte iniţiative legislative care se referă la militari. Una dintre acestea propune o modificare a Legii statului cadrelor militare, aflat în vigoare din 1995. După 23 de ani de la adoptare, acest statut are nevoie în mod necesar de îmbunătăţiri pentru a corespunde situaţiei actuale. Un alt proiect legislativ prevede înfiinţarea, în subordinea directă a premierului, a unui secretariat de stat destinat să se ocupe în mod special de problemele cu care se confruntă cadrele militare în rezervă, în retragere şi veteranii aparţinând tuturor structurilor sistemului naţional de apărare, siguranţă şi ordine publică. Este un proiect foarte bun, pentru că până în prezent nu există o structură unică în subordinea guvernului care să rezolve în mod unitar problemele oamenilor.
Un alt proiect de lege pe care îl am în vedere este un amendament la Ordonanţa de Urgenţă nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare. Modificarea pe care doresc să o propun se referă la redefinirea termenului juridic de „acţiune militară“, astfel încât să fie incluse şi alte situaţii exceptate până acum, în urma cărora personalul militar a avut de suferit ca urmare a executării unor activităţi sau misiuni. Avem un astfel de caz şi în judeţul Hunedoara. (Poliana Mardari)

5 comentarii la „Viorel Sălan: Militarii şi poliţiştii pot folosi compensaţia lunară pentru chirie la plata unui credit ipotecar

 • 2 noiembrie 2018 la 7:27
  Legătură permanentă

  Bre,dar ceva avantaje in plus nu le mai dam politistilor?
  Ca doar si ei au construit Romania de azi!
  Ca pensii au mai mari decat Inginerii doctorii si profesorii!

 • 2 noiembrie 2018 la 8:21
  Legătură permanentă

  Dictatorul asta nu are ce cauta acolo. Omul e paranoic. Cit despre proiectul sau ? O rusine. Dupa ce ca multi politisti au salarii f mari si nu fac mai nimic, acum le dam bani si de chirie. Unii au apt pe numele altora si cer bani de chirie. Hotie pe fata. Discriminare totala. Proiectul nu ar trebui votat. Salan dute la tara, ia-ti o vaca si stai pe cimp. Jigodie ce esti.

 • 2 noiembrie 2018 la 16:33
  Legătură permanentă

  Asta ar trebui bagat la puscarie doar pentru ca gandeste asemenea tampenii. Toata lumea stie ce salarii grase si avantaje au politaii, niste putori cu epoleti, ahtiati dupa femei, la care acu trebuie sa le mai platim si ratele la case. Serios ma escrocule ordinar? La puscarie cu tine infractorule psdist imputit.

 • 5 noiembrie 2018 la 17:48
  Legătură permanentă

  Catre Cetatean,Horia si Gore
  Sunteti niste mameluci, fara creier si fara maduva in coloana vertebrala.
  Nu stiti ce viata lipsita de privatiuni au aceste categorii sociale.
  Gore,ai vreun loc de munca?-sau traiesti din ajutorul de la primarie?

 • 6 noiembrie 2018 la 20:00
  Legătură permanentă

  Bai carpa esti carpa si la propriu si la figurat. Esti prieten cu grasanii si coruptii din politie si vrei sa iesi la 45 de ani la pensie cu beneficii depline cum au politaii? Ia lasa tu gargara si canta la alta masa, ca de astia sunteti destui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.