Viorel Sălan: „Conservarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, consolidată printr-un nou proiect de lege“

16 noiembrie 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Poliana Mardari

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei figurează pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru valoarea lor universală unică şi inestimabilă.
De aceea, aceste monumente sunt o preocupare permanentă pentru parlamentarii PSD de Hunedoara. Din iniţiativa lor, a fost propusă o nouă lege care îmbunătăţeşte condiţiile de protecţie ale monumentelor UNESCO.
În declaraţia politică susţinută cu prilejul sărbătoririi Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, în Parlamentul României, senatorul PSD Viorel Sălan (foto) a subliniat şi motivele care au stat la baza redactării noului act normativ:
„Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei ne spun peste milenii povestea despre «cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci». Este de datoria noastră să păstrăm intactă această moştenire milenară, culturală, istorică şi spirituală. Parlamentarii PSD din judeţul Hunedoara au înţeles această mare responsabilitate care ne revine şi au iniţiat un proiect legislativ care urmăreşte tocmai desemnarea acestor monumente ca fiind obiective speciale şi reglementează condiţiile în care sunt asigurate măsurile de pază şi protecţie, precum şi cele de ordine şi siguranţă publică în zona siturilor arheologice. Scopul principal al acestei propuneri legislative este tocmai acela de a elimina/ diminua riscurile de incidenţă asupra patrimoniului. La final, de aceste prevederi vor beneficia toate monumentele din România trecute pe lista patrimoniului mondial UNESCO, fie că este vorba despre Bisericile de lemn din Maramureş, Centrul istoric al Sighişoarei sau Bisericile pictate din nordul Moldovei. Iar, într-un viitor nu prea îndepărtat, vor intra sub incidenţa viitoarei legi şi alte monumente aflate acum pe lista de aşteptare pentru a fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care se numără şi unul aflat tot în judeţul Hunedoara, Biserica din satul Densuş“, arată senatorul Viorel Sălan, în declaraţia sa, susţinută în parlament.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Gore Vasilescu spune:

    Foarte interesant. Tocmai la un astfel de proiect s-au opus inițial Mircea Moloț, apoi Natalia Intotero. Am înțeles, nu are voie nimeni în afarâ de pesediști, să propună nimic. Va fi un proiect de lege propus mereu din anul 2001 mereu și respins mereu de pesediști. Pânâ la urmă e bine să se facă ceva pentru buna administrare a monumentelor, chiar dacă pesediștii doresc să se acopere de glorie eternă.

  2. Kafka spune:

    Din vremea lui Bombo tot “conserva” PSD eii cetatile dacice si economia Romaniei.
    Inca se mai zareste cate ceva …..

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Se deschide patinoarul din Deva

Patinoarul din Deva se va deschide de luna viitoare şi va fi amenajat în curtea ştrandului, a declarat primarul Ovidiu...

Partidele de la Hunedoara şi Orăştie ţin capul de afiş în etapa Ligii a IV-a

Antepenultima etapă a turului Ligii a IV-a are parte de dueluri interesante. Cele mai echilibrate se anunţă cea de la...

Bulina neagră 17.11.2017

Corina Isabela Ilioiu, funcţionară APIA Hunedoara

Închide