ActualitateFlash

Vili Rupa a câştigat din nou despăgubiri de 50.000 de euro

03 vili rupa1Natalia Bumbac

Hunedoreanul Vili Rupa (foto) a câştigat procesul în care a cerut Statului Român despăgubiri materiale şi morale pentru perioada în care a stat în închisoare, ulterior fiind găsit nevinovat. Ieri, Tribunalul Hunedoara a admis în parte cererea bărbatului care se autointitulează „Justiţiarul de Hunedoara”, hotărârea nefiind definitivă.
I s-a interzis dreptul legal la muncă
„Mi-au dat lacrimile în sala de judecată când am auzit sentinţa. După ce am auzit că se admite cererea, nu am mai fost atent la cifre, dar cred că este vorba de 50.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale şi salariul minim pe economie pentru lunile petrecute în închisoare sub formă de daune materiale. Am cerut aceste despăgubiri pentru că am fost achitat într-un dosar în care am stat în închisoare nevinovat. De abia astăzi, după 17 ani, statul român mi-a recunoscut drepturile. Să ieşi din închisoare, să nu ai un serviciu, să ţi se interzică dreptul legal la muncă nu e uşor. Am muncit la viaţa mea şi la mina de la Ghelari, în construcţii, peste tot pe unde am găsit. Doar că după ce am ieşit din închisoare nu m-am mai putut angaja. Aşa că, pentru a face rost de bani, pe care i-am cheltuit tot pentru a-mi apăra drepturile, am muncit ca zilier pe la oameni, am săpat grădini, am spart lemne, făceam curat la animale”, ne-a mărturisit Vili Rupa. „Justiţiarul de Hunedoara” a mai afirmat că suma cerută în instanţă a fost de un milion de euro, bani cu care voia să înfiinţeze un adăpost pentru câinii vagabonzi.
Două procese câştigate la CEDO
Reamintim cititorilor că Vili Rupa a fost condamnat în 1998 la un an şi două luni de închisoare pentru acuzaţia de trafic de substanţe interzise şi ultraj. La acea vreme, acesta declara că a fost victima unei înscenări, iar tratamentele la care a fost supus în închisoare au fost de-a dreptul inumane. După 10 ani de procese, în 2008, la CEDO, Vili Rupa şi-a demonstrat toate afirmaţiile. Atunci, statul român a fost obligat la plata a 30.000 de euro, cu titlu de daune morale, după ce s-a stabilit că bărbatul a fost tratat incorect şi că procesul trebuie rejudecat. În 2011, România a fost condamnată din nou la CEDO în „dosarul Vili Rupa”, hunedoreanul primind din nou despăgubiri în valoare de 10.200 de euro, din care 5.000 de euro i-au revenit avocatului său. În acest caz statul român a fost condamnat pentru că Vili Rupa nu a fost lăsat să depună recurs împotriva sentinţei de condamnare, interzicându-i-se în acest fel accesul la justiţie.
S-a admis cererea de revizuire
În anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis cererea de revizuire a procesului, în care a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare în 1998, casând sentinţa respectivă, procesul judecându-se la tribunalul Arad, unde Vili Rupa a fost declarat nevinovat şi achitat. La fel s-a întâmplat şi la Curtea de Apel Timişoara şi, în final, la Curtea Supremă, care a dat sentinţa definitivă în luna mai 2014. După ce a fost declarat nevinovat, Vili Rupa a intentat la Tribunalul Hunedoara, proces Statului Român, cerând daune morale şi materiale de un milion de euro, pentru faptul că a stat nevinovat în închisoare. Ieri, judecătorii de la Tribunalul Hunedoara i-au admis în parte cererea, acordându-i, aşa cum am arătat, 50.000 de euro cu titlul de despăgubiri morale şi salariul minim pe economie pentru perioada cât a fost lipsit de libertate, drept despăgubiri materiale.

8 comentarii la „Vili Rupa a câştigat din nou despăgubiri de 50.000 de euro

 • Dreptatea se face prin Educatie !

  http://juri.ro/avocatul-adrian-toni-neacsu-a-castigat-la-tribunalul-hunedoara-peste-50-000-euro-daune-morale-si-materiale-pentru-victima-unei-erori-judiciare

 • Bravo vili. Ii meriti. Acum da-i in judecata pe cei care te-au bagat la inchisoare nevinovat. Succes.

 • O speță similară gasiti aici dorupiroi.simplesite.com .

 • Dudule esti un bou.
  Euroii sunt platiti din banii nostri pentru greselile altora.
  Nu am numuc cu dl Rupa, nu-l cunosc, dar saritul fara sa gandim cu limbi pe tutu nadragilor e sport national Romanesc.
  Hush acasa.

 • Replica la Dudu esti un bou: da mi-o s..i si tu si mata de bulangiu ce esti. Vezi-ti de treaba ta. Fiecare are dreptul la o parere. Fraiere

 • Aveti datoria publica sa faceti plangere la Curtea de Conturi pentru a se recupera banii de la cei vinovati ,asa cum m-am luptat eu pentru Dreptate ,asa si voi trebuie sa luptati pentru drepturile care considerati ca va sunt incalcate .

 • Multumesc vili. Ia-le banii celor care te-au bagat dupa gratii. Nu-i ierta nici din punct de vedere penal. Daca-i ierti o sa le faca si altora ce ti-au facut tie.3

 • Eu am castigat la CEDO(17034/03) si statul Roman nu s a achitat de obligatii…Succes Vili la punerea in executare a hotararii……………………………………………Iancu Mariana ASOCIATIA ATITUDINEA CIVICA IANCU MARIANA SE SOLIDARIZEAZA CU VICTIMELE ABUZURILOR DIN ROMANIA ;SI MILITEAZA PENTRU APARAREA SI RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI. INSTITUTIILE STATULUI SA-SI FACA DATORIA SI SA REZOLVE PROBLEMELE CETATENILOR! ACORDATI DREPTURILE CASTIGATE LA CEDO DOMNULUI DUMITRU PATRICIU!………………………………………………………………………………………………..https://www.facebook.com/photo.php?fbid=504557736385935&set=a.504084379766604.1073741836.100004951390819&type=1………………………………………………………………………………………………..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura