Comunitate

Victor Stoica: înainte de a fi primar, eşti om!

04 victor stoica primar pui(30)Magdalena Şerban

Pornind de la un vechi principiu de viaţă, conform căruia nu funcţia te face om, pe edilul-şef al comunităţii din Pui nu l-a lăsat inima să indexeze taxele locale pentru anul 2013, deoarece vremurile sunt şi aşa, destul de grele.

Fără majorări, de cinci ani
„Nu am majorat impozitele cu 16,05 la sută, cât reprezintă indexarea. Nu au fost majorate de cinci ani. Am ţinut cont de problemele financiare cu care se confruntă localnicii. Dacă le-aş fi mărit, ne făceam debite în plus. Cu colectarea pe 2012 stăm bine, fiind încasate dările în jur de 95 la sută. Din păcate, cei care ne fac probleme sunt tot oamenii care NU au o situaţie materială precară. Plus că, dacă până acum, cei cu dosare sociale îşi luau banii prin casierie, adică de la noi, achitând lunar câte ceva, până la epuizarea contravalorii taxelor, acum, nu se mai întâmplă acest lucru, banii venindu-le pe card. Automat, şi lumea nu mai alocă o cotă-parte din venit. Din taxele locale, adunăm cam 7.000.000-8.000.000 de lei, dar avem multe cofinanţări la proiectele demarate”, a precizat Victor Stoica (foto).

Mai multe proiecte în derulare
Cu ajutor de la bugetul local, de la UE sau din bani guvernamentali, programele investiţionale continuă la Pui. „Pe 125A (în valoare de un milion de euro), avem un proiect ce vizează modernizarea a şase kilometri de drumuri agricole şi un pod peste Râul Strei. Execuţia a atins pragul de 35-40 de procente. Canalizarea în satul-centru e cuprinsă pe fonduri de mediu şi sperăm că o vom finaliza în acest an. De asemenea, mai avem depuse prin HG 577, proiecte pentru modernizarea a trei drumuri. Pe Agenţia de Mediu, avem alimentarea cu apă în Ponor, iar pe Ordonanţa 7 avem alimentarea cu apă a alte trei sate. E începută în 2008, dar nu am primit bani ca s-o ducem la bun-sfârşit, din ea fiind executat cam 30 la sută. Mai avem, în regie proprie, extinderea căminului cultural din Pui (sală de şedinţă, deja realizată, grupuri sanitare, bucătărie, săli frigorifice, încălzire centrală, modernizare exterior). La fel, la azilul de bătrâni de la Râu-Bărbat, într-o lună, vor fi gata lucrările de modernizare (parchet, încălzire centrală nouă, instalaţie electrică, tencuială, reparaţii la acoperiş etc.). Clădirea are peste 100 de ani. Ne dorim şi o extindere a capacităţii acesteia. Ar mai fi probleme cu uliţele comunale, în satele de munte, condiţiile fiind foarte grele. Pe GAL-ul de care aparţinem  avem depus un proiect pentru o hală agroindustrială în Pui (90.000 de euro), pentru ca producătorii agricoli locali să-şi poată vinde produsele”, a mai menţionat primarul. Tot acesta a mai spus că există discuţii cu o firmă ce vrea să realizeze cea mai mare investiţie din judeţul Hunedoara (300 milioane de euro) pentru un parc eolian. O altă societate îşi doreşte să construiască câteva microhidrocentrale în zonă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura