Comunitate

Viceprimarul din Densuş cunoaşte bine problemele comunităţii

5 traian bugari densus (2)Magdalena Şerban

Viceprimarul comunei Densuş, Traian Bugari (foto), consideră că problemele locale ţin atât de lipsa pieţelor de desfacere a produselor agricole, cât şi de lipsa locurilor de muncă. Nu în ultimul rând, şi-ar dori ca persoanele fără venituri sau proprietăţi să poată fi ajutate, printr-o lege specială, ca să-şi intabuleze pământul pe care-l posedă, astfel încât să-l transmită copiilor, cu acte în regulă.

Facilităţi pentru investitori
„Locurile de muncă depind de cum ştim noi să ne apropiem investitorii. Trebuie să le oferim infrastructură şi facilităţi, cum ar fi scutirea pe o anumită perioadă (doi-trei ani) de plata taxelor şi impozitelor, astfel încât ei să se poată concentra pe dezvoltarea investiţiei şi apoi să le pretindem să se gândească la alte cheltuieli. Este şi în interesul comunităţii, dar şi al administraţiei locale, deoarece primăria va primi bani la buget pe urma activităţii acestora. Momentan, avem câţiva fermieri în zonă, însă, posibilităţi sunt multiple”, a spus Traian Bugari, viceprimarul din Densuş.

O cameră agricolă la nivel de comună ar fi binevenită
Tot acesta a mai adus în discuţie faptul că nu prea există pieţe de desfacere pentru produsele agricole pe care localnicii şi-ar dori să le comercializeze, agricultura fiind un domeniu principal de activitate pentru ei. „Avem câţiva întreprinzători care au contracte de desfacere, dar marea majoritate a agricultorilor au probleme cu lipsa unei pieţe organizate. Se vorbea în anii anteriori de o cameră agricolă la nivel de comună, care să se ocupe de găsirea pieţelor de desfacere. Văd o rezolvare în acest demers. Cunosc persoane care se duc la Haţeg cu câte un sac de mere să-l vândă, dar fiind perisabile, până le dau, cred că abia îşi scot cheltuiala cu transportul. Este o formă de existenţă de pe o zi pe alta, nu e nimic garantat”, a mai arătat viceprimarul.
El mai are o recomandare şi pentru partea cadastrală, acolo depistând unele neajunsuri.  „Comuna are şapte sate, dintre care cinci au fost cooperativizate, iar două au rămas necooperativizate. Sunt pentru aplicarea unei legi funciare, care să vizeze ajutarea persoanelor fără venituri. Ar trebui stabilit un plafon de venit sau condiţii clare de proprietate, pentru a li se asigura acestora procesul de intabulare gratuit sau măcar o cotă-parte. Altfel, ei nu ar avea posibilităţi să realizeze acest lucru. Titlurile de proprietate gratuite au fost şi sunt o soluţie, dar nu ţin loc de intabulare”, a mai precizat Traian Bugari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.