Via Transilvanica trece prin judeţul nostru

Maximilian Gânju

Traseul turistic Via Transilvanica, recent omologat de Ministerul Turismului, conceput şi implementat de Tăşuleasa Social, asociaţie al cărei preşedinte este celebrul sportiv Tibi Uşeriu, va străbate judeţul Hunedoara. Parapantistul hunedorean Toma Coconea va fi un ”ambasador” al judeţului şi nu doar atât.

Traseul turistic amintit a fost inspirat din potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din Statele Unite sau India. Iniţiatorii proiectului spun că astfel de trasee au influenţat culturi, au format comunităţi şi au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau.
”Tăşuleasa Social şi-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – va străbate Transilvania şi toate bogăţiile culturale ale acesteia şi va ajunge până la Putna, unde se odihneşte Ştefan cel Mare. Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere şi să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munţilor. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă şansa să ne cunoaştem mai bine istoria şi astfel să ne înţelegem mai bine pe noi – ca naţie”, se precizează pe site-ul Via Transilvanica. Traseul are 950 de km, de la Drobeta-Turnu Severin până la Putna, iar infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilităţi de cazare şi masă, dar şi informaţii istorice şi culturale ale diferitelor zone geografice. Traseul turistic trece prin judeţul nostru prin Parcul Natural Grădiştea Muncelului, pe la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, inclusiv Sarmizegetusa Regia. Drumul continuă prin Ţara Haţegului, unde prinde şi Geoparcul Dinozaurilor şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Reputatul parapantist din Petroşani, Toma Coconea, un bun prieten al lui Tibi Uşeriu, este unul dintre ambasadorii proiectului Via Transilvanica. ”Despre ce ambasador este vorba? Despre Tomiţă, zburătorul nostru preferat! Noi spunem că Toma Coconea este elementul extrem din poveste, nebunia lui seamănă cumva cu ideea Via Transilvanica pentru că este lipsită de orice urmă de teamă. Toma este omul de la care ne aşteptăm să zboare pe Via Transilvanica”, au spus cei de la Tăşuleasa Social.
Primii 134 de kilometri din Via Transilvanica, proiect iniţiat anul trecut de asociaţia Tăşuleasa Social, au fost omologaţi oficial de Ministerul Turismului ca traseu turistic. Traseul va avea, în total, circa 1.000 de kilometri şi va străbate 10 judeţe: Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

One thought on “Via Transilvanica trece prin judeţul nostru

  • 8 ianuarie 2019 la 17:14
    Permalink

    Nu Tibi este presedintele „Tasuleasa Social” ci fratele sau Alin Uhlmann Ușeriu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.