Comunitate

Vețel: Se fac calcule pentru investițiile din 2022

Magdalena Șerban

Dincolo de noile posibilități de finanțare a proiectelor de modernizare ce se anun­ță pe diverse axe cu precădere europene, primarii mizează și pe alocările bănești din acest an. Un rol esențial îl au veni­turile.

Încasările la termen, ideale
„Anunțăm comunitatea că indiferent de metoda de plată ce se vrea abordată (în numerar sau cu card, la sediul primăriei ori prin virament bancar), la achitarea inte­grală a dărilor pentru 2022 vom acorda bo­nificația de 10 procente. La fel ca și alte primării, avem restanțieri pe care îi somăm, sunt greutăți în recuperarea amenzilor, dar pentru toate acestea urmăm traiectoria legală, impusă prin cadrul de specialitate. Unii sunt plecați din zonă, alții mai uită sau nu vor ori nu dau importanță. Cert este că pentru a demara noi investiții, pe lângă finanțările pe care reușim să le obținem de la Uniunea Europeană sau pe liniile gu­ver­namentale, tot e mare nevoie de bani pen­tru a asigura cofinanțările la aceste demer­suri, a face studii de fezabilitate pentru abor­darea unor obiective majore, a susține cheltuielile considerate neeligibile, avize, dirigenție de șantier etc. Deci oricum, vis­teria proprie ne rămâne un aliat de nădejde fără de care ne e greu să purcedem la drum, indiferent care început de an e în calendar. Rog cetățenii să conștientizeze aceste aspect și apelez la spiritul lor civic. Mulțumesc acelora care deja au făcut-o, în număr mare „, a spus primarul din Vețel, Ioan Hențiu (foto). O altă cerință adminis­trativă ține de actualizarea datelor în cadrul registrului agricol, concomitent lucrându-se și la transpunerea acestuia în format digital “Cetățenii vin la primărie pentru modificări, iar acum având în vedere că se lucrează la cadastrarea sistematică, orice operațiune imobiliară se realizează doar dacă este măsurată și întabulată, CF-ul fiind foarte important pentru ca scripticul să fie identic cu fapticul. Așa, se evită suprapunerile (am avut cazuri) ori certitudinea asupra pro­prietății”, afirmat edilul.

Top 3
Pe de altă parte, orice mutare în do­me­niul investițional depinde de mai mulți factori. “Deocamdată, ne concentrăm să terminăm lucrările pe care le avem în de­rulare pe diverse programe de finanțare. Extinderea școlii ne-a pus câteva obsta­cole, momentan obiectivul fiind în pro­ce­dură de licitație deoarece am fost nevoiți să reziliem contractul parafat cu primul con­structor, așa că e probabil să nu fi­na­lizăm anul acesta. Căminele culturale, ca­na­lizarea la Mintia, grădinița și primăria tre­buie să le ducem la îndeplinire. Însă vom face și alte studii de fezabilitate, pregă­tin­du-ne pentru finanțările nerambursabile ce urmează să fie puse în circuit (la ora actuală nu e apărut vreun ghid concret și oficial) „, a încheiat Ioan Hențiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura