Actualitate

Veşti proaste pentru şomeri

Andreea Lazăr

Anul 2011 vine cu veşti proaste pentru şomerii „de profesie“. Noua legislaţie din domeniul asigurărilor de şomaj reglementează foarte strict modalitatea de acordare a indemnizaţiei, astfel încât beneficiarii vor fi determinaţi să îşi caute loc de muncă.
 

Obligaţi să se angajeze
Dacă până acum, la stagiul minim de cotizare se luau în considerare şi perioadele utilizate anterior pentru obţinerea indemnizaţiei, de anul viitor, acest lucru nu va mai fi posibil. Spre exemplu, unui şomer indemnizat, care se angajează după câteva luni de şomaj, renunţând ulterior la locul de muncă, la recalcularea stagiului de cotizare i se va lua în considerare doar perioada lucrată după renunţarea la şomaj în scopul angajării. „Noua lege este una benefică, atât pentru stat, cât şi pentru şomerii aflaţi în plată. Oamenii nu vor mai putea sta în şomaj la nesfârşit şi vor fi obligaţi să lucreze minimum 12 luni, pentru a putea primi din nou aceşti bani, iar statul va face economii substanţiale. În judeţul Hunedoara, peste 30 la sută din şomeri au profitat de vechea legislaţie, pentru a sta acasă pe banii statului”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, Vasile Iorgovan. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de şomaj nu va mai fi calculat la salariul minim pe economie, ci la indicatorul social de referinţă, în sumă de 500 de lei.   

Concediul medical, anunţat la Agenţie
Şomerii aflaţi în plată, dar care intră în concediu medical, vor trebui să declare în scris incapacitatea temporară de muncă, în cel mult 24 de ore de la obţinerea certificatului medical. În caz contrar, perioada de acordare a indemnizaţiei nu va fi întreruptă de concediu medical, ceea ce înseamnă că perioada de incapacitate de muncă nu va fi plătită. De asemenea, declaraţia depusă de şomerul bolnav la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă trebuie să conţină, obligatoriu, datele de identificare ale medicului şi unitatea în care funcţionează acesta. „Prin completarea acestor informaţii, vom putea efectua, mult mai uşor, verificările domiciliare prevăzute de lege”, a mai adăugat Vasile Iorgovan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura