Actualitate

Venit minim garantat, fără nici un efort

Livia Botici

După doar o săptămână de verificări ale primăriilor şi beneficiarilor venitului minim garantat, din judeţ, efectuate de Inspecţia Socială, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, au fost descoperite peste 40 de persoane, care primesc bani de la stat, fără să depună nici un fel de muncă în folosul comunităţii.

Lunar, au primit banii
Potrivit Legii 416/2001, beneficiarilor venitului minim garantat, care primesc bani de la bugetul de stat, fără să presteze cele 72 de ore de muncă pe lună în folosul comunităţii, care au bunuri de valoare în proprietate, sau care au minţit în declaraţiile date pe propria răspundere în privinţa venitului real al familiei, le vor fi suspendate ajutoarele băneşti. În urma verificării a aproape 10 primării din judeţ şi a 190 de beneficiari ai venitului minim garantat, în doar o săptămână, inspectorii au descoperit 41 de persoane care nu au la activ nici măcar o oră de muncă în folosul comunităţii, cu toate că, lunar, au primit bani.

Dosare suspendate
Până în acest moment, au fost verificate primăriile Bătrâna, Zam, Gurasada, Pui, Toteşti, Brănişca, Geoagiu, Peştişu Mic. „Cea mai mare parte dintre persoanele descoperite în această situaţie nelegală nu-şi depuseseră, la primărie, nici măcar dovada de la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Această adeverinţă ar trebui să ateste că beneficiarii venitului minim garantat se află în baza de date a AJOFM Hunedoara, că şi-au căutat un loc de muncă şi că nu au refuzat nici o slujbă până acum. Pentru toate cele 41 de dosare, aflate în plată, s-a dispus suspendarea, iar autorităţile locale trebuie acum să le reevalueze. De asemenea, cei care au fost depistaţi cu nereguli, au fost amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, dar sancţiunile au fost aplicate şi funcţionarilor din cadrul primăriilor, care şi-au pus semnătura pe dosarele ilegale. Ancheta se va derula pe parcursul a două luni de zile”, a declarat Horea Iacob Raţiu, inspectorul şef al ITM Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura