Actualitate

Vara prin boscheţi, iarna pe conducte

Carmen Cosman

Caută orice conductă de termoficare ca să se încălzească, iar când temperaturile coboară foarte mult, se învelesc cu cartoane şi aprind focuri. Săracii din Petroşani, rămaşi pe drumuri, se roagă să supravieţuiască şi în această iarnă şi nici măcar nu ştiu că autorităţile au deschis un adăpost provizoriu pentru ei.
 

Culcuşuri prin canale
Îşi petrec nopţile pe unde apucă şi se încălzesc la conductele de termoficare. Pentru oamenii străzii, temperaturile scăzute din ultima perioadă au constituit o adevărată piatră de încercare. Ziua se „încălzesc“ cu o sticlă de vin ieftin sau cu o tărie şi îsi potolesc foamea cu câte un colţ de pâine, iar noaptea, se adăpostesc de ger sub cartoane, întinşi tot pe conductele de termoficare.
Ioan Teodorescu are 54 de ani şi de câţiva ani îşi duce zilele sub cerul liber. Vara este mai simplu, dar în fiecare iarnă, se roagă să o scoată la capăt. „Stăm aici, lângă conductă şi ne încălzim cu vinul ăsta. La noapte, mergem mai jos, unde e «casa noastră», tot pe nişte conducte. Am avut cândva o casă, dar mi-a vândut-o fratele meu la un şmecher“, povesteşte bărbatul, care îşi duce zilele în cartierul Aeroport. Cu el tremură pe străzi un bărbat din Moldova, care îşi zice „Beţivul“. Spune că aşa îl strigă prietenii şi toată vara a stat, împreună cu alte 20 de persoane, sub podul care duce în Dâlja, până i-au alungat autorităţile. Nici aşa nu a plecat acasă şi a rămas să tremure pe străzi. S-ar duce la adăpostul amenajat de municipalitate, dar nu ştie dacă îl primeşte cineva, pentru că, susţine el, nu are nici un act de identitate. Ca să nu îngheţe, noaptea mai aprind câte un foc în stradă şi îşi mai dezmorţesc mâinile, dar nici aşa nu ştiu dacă vor trece testul acestei ierni, care se anunţă extrem de geroasă.

Adăpost provizoriu pentru zilele geroase
Şi pentru această iarnă, autorităţile locale au amenajat un adăpost, dar numai cu caracter provizoriu. „Este un adăpost care funcţionează la sediul Serviciului de Asistenţă Socială, unde sunt aduşi cei găsiţi pe străzi în nopţile geroase. Acesta nu are însă decât caracter provizoriu”, a declarat viceprimarul municipiului Petroşani, Claudiu Cornea. Până acum, la aici a fost „găzduit” un singur om fără adăpost, dar şi acesta a plecat din nou pe străzi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura