Comunitate

Vălișoara: Fără petrecere de 8 Martie

Magdalena Șerban

Deși ridicarea restricțiilor le-ar fi per­mis doamnelor și domnișoarelor din Vălișoara să celebreze 8 Martie într-un cadru festiv, conducerea comunei a decis că sunt mai importante solidaritatea, susținerea și respectul față de femeile ucrainience greu încercate de soartă. Când ele aleargă din fața morții cu copiii în brațe, orice om cu suflet nu poate să rămână indiferent.

Ar fi imoral
De doi ani, pandemia dictează viețile tuturor, însă acum pare să-și arate ultimele puteri. Dar ironia sorții e că a venit peste lume un rău poate și mai mare. E lângă gra­nițele României, dar nu are granițe sufle­tești. Prin urmare, cu toate că mult aș­tep­tata Zi Internațională a Femeii presu­pune petrecere și socializare, de data aceas­ta va fi altfel. ,,După cum știți, în 24.02.2022, Federația Rusă a început atacul asupra Ucrainei. Europa traversează cea mai gravă criză umanitară de la cel de-al Doilea Război Mondial. De la debutul atacului, zeci de mii de ucraineni, femei, copii și persoane în vârstă au părăsit Ucraina pentru că acolo viața lor este pusă în pericol. Din solidaritate pentru semenii noștri, pentru mamele, soțiile, fiicele și bunicile care acum sunt refugiate, lăsând în urmă rude, prieteni și tot ce au agonisit într-o viață precum și pentru cele carebau decis să rămână în țară, ziua de 8 Martie-Ziua Internațională a Femeii, o vom marca prin a vă dărui o floare, care transmite toată dragostea și respectul nostru, fără a sărbători într-un cadru orga­nizat, așa cum ne-am fi dorit și am pro­gramat. Așteptăm cu nerăbdare să vină vremuri mai bune, cu liniște și pace, să ne întâlnim și să ne bucurăm de tot ce avem frumos în viața noastră. Să aveți o pri­mă­vară cu liniște, cu pace și sănătate! „a fost mesajul transmis de Camelia Bedea (foto), primărița din Vălișoara.

Rădăcini antice
Legat de istoricul și evoluția semnifi­ca­țiilor, s-ar putea spune că Ziua femeii – Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primavară, ei o sărbătoreau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată “Duminca mamei”, marcată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui. În 1909, în 28 februarie, în Statele Unite s-a celebrat la nivel național Femeia, în urma unei inițiative a Partidului Socialist American. Demersul a fost preluat în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut în 19 mai 1911, în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeasi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va emite o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Cu toate acestea, la momentul respectiv nu s-a stabilit și o dată anume când se va sărbători femeia la nivel internațional. Decizia s-a luat abia mai târziu, după Primul război mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU: 8 martie. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a parcurs în 1975, când ONU a proclamat Anul Internațional al Femeilor și a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii. În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura