ActualitatePolitica si administratie

Vai de capul bugetarilor! Se reduc posturile, dar și sporurile

Premierul Marcel Ciolacu (foto) a anunțat, în urma discuțiilor din Coaliție, că măsurile pentru reducerea cheltuielilor statului vor privi reducerea numărului de funcții de conducere și plafonarea indemnizațiilor de conducere a societăților statului. Liderii politici au convenit că măsurile trebuie să aducă o economie în valoare de apro­xi­mativ 12 miliarde de lei.

Ce măsuri au hotărât
„Am reușit astăzi (n.r.-ieri), alături de par­tenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat! Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, din­colo de eliminarea celor 200.000 de pos­turi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și des­ființări de instituții”, a transmis premie­rul Marcel Ciolacu.
Măsurile convenite sunt: reducerea cu mi­nimum 20 la sută a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai repr­e­zen­tanților autorității centrale în teritoriu (pre­fecți și subprefecți); reducerea numă­ru­lui de funcții de conducere de la 12 la 8 pro­cente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere, co­ma­sarea între instituții subordonate Parla­men­tului, Guvernului sau ministerelor. Descen­tra­lizarea unor servicii, precum și priori­ti­zarea programelor naționale de investiții, în companiile de stat va fi redus cu 50 la sută numărul consilierilor persoanelor din con­ducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 per­soane, iar al celor din Comitetele de spe­cia­litate va fi redus la 5. Totodată, indem­ni­zațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echi­valentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în com­paniile de stat. Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și insti­tu­țiile publice subordonate din responsa­bi­li­tatea altor UAT-uri. Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut. Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80 la sută asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50 la sută din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori in­dem­nizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80 la sută din salariul conducătorului instituției. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura