Vaccinarea direct din maşină, atracţie pentru doritorii de imunizare contra noului virus

Adriana Năstase

Conform estimărilor autorităţilor, în primele două ore de la deschiderea centrului de vac­ci­nare direct din maşină, din parcarea Auchan din Deva, s-au imunizat peste 200 de per­soane, cu serul produs de compania Pfizer BioNTech. Organizatorii au anunţat că sâm­bătă au fost vaccinate 581 de persoane în parcarea de la Auchan.

Patru fluxuri
Toate etapele procesului de vaccinare, de la triajul celor prezenţi până la monitorizarea post-vaccinare şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare, s-au realizat fără ca oamenii să coboare din maşini.Pentru ca lucrurile să de­curgă în ordine, au fost organizate patru flu­xuri de vaccinare în care lucrează cinci medici, opt asistente, trei registratori, tineri voluntari de la Crucea Roşie, dar şi poliţişti, angajaţi ai ISU şi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

O cărămidă pentru normalitate
„Îndemn pe toată lumea să vină să se vaccineze. Nu se dă nimeni jos din maşină. Toată lumea încearcă să stea relaxată, să se vaccineze. Îi aşteptăm pe toţi şi peste trei săptămâni, aici, în parcarea de la Shopping City Deva, pentru rapel. Toată lumea doreşte să treacă peste acest moment de pandemie, toată lumea vrea libertate şi de aceea am nu­mit această acţiune ‘Hunedoara spre liber­tate’. Iată că astăzi s-a mai făcut un pas pe lângă alte acţiuni pe care le-am avut cu centrele fixe şi cu cele mobile din zonele ru­rale şi zona montană. Fiecare acţiune pune o cărămidă în plus în ceea ce priveşte nor­ma­litatea”, a declarat prefectul judeţului Hu­ne­doara, Călin Marian.

Au aşteptat de la ora 6 dimineaţa
Procedura de vaccinare, inclusiv paşii care tre­buie parcurşi în cadrul centrului drive-thru, este explicată, cu fotografii, şi pe pagina de Facebook a Direcţiei de Sănătate Publică Hu­nedoara, tot de acolo fiind posibilă şi des­căr­carea formularelor care trebuie completate de către cei care doresc să se imunizeze.
„Lumea îşi doreşte să se vaccineze. Am fost nevoiţi să deschidem mai repede pentru că erau oameni veniţi aici de la ora 6,00 dimi­neaţa, unii veniţi din alte judeţe. Probabil că a contat foarte mult că nu mai trebuie să se programeze şi pot să vină direct să se vac­cineze. Suntem în etapa a treia, în care oricine poate să se vaccineze. În funcţie de solicitări, vom prelungi programul centrului. Va fi des­chis în fiecare zi între orele 10,00 şi 19,00″, a explicat directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.
Oamenii au apreciat acţiunea începută de către autorităţile locale. Mulţi dintre ei susţineau că au încercat să se programeze pe platforma de vaccinare şi că ar mai fi durat ceva vreme până să le vină rândul. Alţii au profitat de oportunitatea de a se imuniza cât mai repede.
Totul începe în zona de triaj, unde, după mă­surarea temperaturii şi primirea formularelor, pe parbrizul maşinii este desenată o faţă zâmbitoare. Este semnul care permite anga­jarea autoturismului spre zona de vaccinare. Odată geamurile maşinii coborâte, cei din interior sunt vaccinaţi în braţ, apoi un voluntar al Crucii Roşii le scrie pe parbriz ora la care li s-a administrat serul. După alte 15 minute petrecute în zona de post-vaccinare, oamenii îşi primesc adeverinţele de vaccinare şi se pot reîntoarce la activităţile pe care şi le-au propus.
„Este o acţiune foarte bună. Vaccinarea asta trebuia făcută. Noi am încercat să ne pro­gra­măm, dar nu am reuşit. Aşa, vii aici, te vac­cinezi, ai plecat”, spunea unul dintre cei aflaţi la rând.
Într-o altă maşină, o familie de patru persoane aştepta să ajungă în dreptul unuia din locurile de vaccinare. Împreună cu ei, un căţel. „Am venit cu toţii. Este o acţiune foarte bună. Durează foarte mult programarea. Acum o lună şi jumătate am făcut programare şi eram numărul patru sute şi ceva. Aici e foarte bine, merge repede pentru că sunt multe puncte de vaccinare”, a declarat bărbatul aflat la volan.
„Sper să vină cât mai mulţi. E mai greu la început cu organizarea, dar ce-i frumos se naşte greu. Am încercat de o lună de zile să mă programez, am urmărit caravane, iar până la urmă a apărut caravana asta şi sunt foarte bucuros”, a concluzionat o altă persoană.
Persoanele care doresc să se vaccineze la acest centru din Deva o pot face prezentând actul de identitate, indiferent de localitatea de domiciliu, fără să mai fie nevoie de înscrierea, în prealabil, în platforma naţională.
Ieri, în cea de-a doua zi a vaccinării direct din maşină, în primele două ore s-au pre­zentat la Centrul de vaccinare din parcarea Complexului Comercial „Shopping City Deva” aproape 190 persoane. Acţiunea are loc în fiecare zi între orele 10 şi 19 în parcarea supermarketului Auchan din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare