Categories: Editorial

Va pica guvernul ?

 

După cum au evoluat lucrurile, moţiunea de cenzură a liberalilor, care până ieri nu prea avea şansă să fie depusă în Parlament, deoarece iniţiatorii ei nu puteau strânge semnăturile necesare, va provoca, se pare, căderea Guvernului Boc 2. Deci, s-ar putea ca socotelile preşedintelui Băsescu şi ale partidului său să fie date peste cap, taman când s-au văzut cu sacii în căruţă.
Se pare că după ce au fost păcăliţi de preşedinte şi partenerii de coaliţie, social-democraţii s-au trezit, dându-şi seama că prin plecarea lor de la guvernare n-au făcut altceva decât să netezească drumul lui Băsescu şi PDL către putere. Este drept, nu le-a trebuit mult să se dumirească, deoarece, rămaşi singuri în guvern, Boc şi pedeliştii lui i-au mătrăşit în secunda doi pe prefecţii şi subprefecţii puşi de PSD, al doilea pas fiind scoaterea la fel de rapidă de la conducerea instituţiilor deconcentrate a directorilor de sorginte social-democrată.
Aşa că, dacă până ieri n-au antamat la propunerea liberalilor de a susţine o moţiune de cenzură împotriva guvernului pedelist minoritar, ieri, văzând cât de repede îşi aranjează Traian Băsescu şi pedeliştii săi cărţile şi cum încep să evolueze lucrurile în favoarea lor, li s-a luminat mintea şi le-a venit gândul cel bun. Ca urmare, Mircea Geoană, liderul PSD, a anunţat că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis să susţină o moţiune de cenzură, care să ducă la căderea guvernului actual. 
Cum tot ieri, Marko Bela, liderul UDMR, a anunţat că maghiarii – care nici nu vroiau să mai audă de o moţiune de cenzură –  s-au răzgândit şi sunt gata să elaboreze şi să depună împreună cu liberalii moţiune de cenzură, se poate spune că acest Guvern Boc 2 are şanse reale să fie scos pe tuşă.
Deci, guvernul va fi dat de-a dura, dar numai dacă Geoană şi parlamentarii social-democraţi vor fi hotărâţi până la capăt şi nu se vor răzgândi mâine-poimâine ori când se va ajunge la vot. Mai ales că, în acest partid mai sunt voci – de exemplu Radu Mazăre, primarul Constanţei – care nu prea sunt de acord cu moţiunea de cenzură.
În mod normal, dacă oamenii politici din cele trei partide aflate acum în opoziţie – PNL, UDMR şi PSD – mai au un dram de minte şi un dram de onoare, guvernul n-are nici o şansă să scape. Mai ales că, văzându-se cu sacii în căruţă şi fiind sigur că se află pe cai mari, Traian Băsescu a dat-o la întors, declarând că Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză, pentru că nu poate, din motive de lipsă de soluţii economice reale în faţa crizei profunde pe care o traversăm(?!). Iar alternativa la actualul Guvern Boc 2, propusă de liderul liberal Crin Antonescu, ca până la alegeri ţara să fie condusă de un guvern de tehnocraţi, având ca prim-ministru pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, pare cât se poate de viabilă.

MesagerulHunedorean

View Comments

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc zvonerii pe la colțuri că un personaj de la noi s-a enervat tare de…

20 de ore ago

Laurențiu Nistor: Investiții în modernizarea Caselor de cultură din Orăștie și Hunedoara

Municipiul Orăștie, capitala culturală a județului Hunedoara, merită să aibă o sală de spectacole adecvată…

20 de ore ago

Bulina albă

Ami Costa, elevă în clasa a V-a la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva…

20 de ore ago

Bulina neagră

Cristian F., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce a…

20 de ore ago

ANAMARIA GAVRILĂ, candidat POT la Primăria Deva: „Voi fi un Primar care sprijină firmele locale, nu care le alungă sau le pune bețe în roate!”

„Spunem NU firmelor de casă ale di­fe­riților oameni politici, care n-au făcut nimic altceva decât…

20 de ore ago

Principalele proiecte ale Primăriei Hunedoara pentru următorii patru ani (III). Hunedoara pe mâini bune

Şcoli demne de secolul XXI   Încă din primul meu an de mandat, unităţile şcolare…

20 de ore ago