Va izbândi Moloţ la a treia încercare?

Sorina Popa

După eşecul negocierilor cu locuitorii din Petrila, Călan şi Boşorod, administraţia judeţeană nu mai ştie ce să facă, pentru a realiza, totuşi, investiţia gropii ecologice de gunoi, în valoare de 60 de milioane de euro. Şi, se pare că s-a găsit soluţia salvatoare, aceea de a construi deponeul între localităţile Băcia şi Bârcea Mare. Deşi conducerea judeţului susţine că nimeni nu se va mai opune investiţiei, se pare că lucrurile nu stau tocmai aşa.

Nu sunt de acord cu deponeul

Astfel, câteva sute de persoane, din Băcia, Bârcea Mare, Bârcea Mică, Tâmpa, Petreni şi Sântandrei au semnat un memoriu, prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de amplasarea în acel loc a deponeului ecologic de gunoi, care, susţin ei,
„va avea un impact major asupra stării de sănătate a locuitorilor de aici, contaminarea mediului înconjurător, calitatea vieţii, precum şi funcţia naturală a ecosistemelor”. „În anul 2010, pentru a putea finaliza Planul Judeţean – Sistem Integrat de management al deşeurilor, Consiliul Judeţean agreează două amplasamente, unul la Petrila şi unul la Băcia. Atunci, au fost depuse mai multe contestaţii la Ministerul Mediului. Răspunsul primit de aici a fost că memoriul şi contestaţiile depuse la Ministerul Mediului fac inacceptabil
amplasamentul de la Bârcea Mare-Băcia. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii august, Consiliul Judeţean, prin preşedintele Mircea Moloţ (foto), în total dispreţ faţă de legislaţia în domeniu şi instituţiile abilitate care au declarat locaţia respectivă ca fiind inacceptabilă, reia iniţiativa amplasării deponeului pe aceeaşi locaţie”, declară Voicu Sala, consilier local în comuna Băcia.

Prea aproape de casele oamenilor

Potrivit memoriului respectiv, locuitorii din cele şase localităţi situate în apropierea viitorului deponeu, susţin că nu sunt de acord ca această investiţie să se ridice în zona Bârcea Mare-Băcia, deoarece „distanţa dintre deponeu şi localităţile menţionate este foarte mică, majoritatea oamenilor deţinând terenuri agricole acolo; deponeul este prevăzut să depoziteze deşeurile rezultate de pe întreaga suprafaţă a judeţului Hunedoara, în consecinţă, volumul acestora va fi unul foarte mare şi, ca atare, pericolul de poluare a mediului este maxim; distanţa faţă de râurile Strei şi Cerna şi mai ales, de Canalurile Strei şi Cerna este mică, existând riscul ca apa acestora să fie infestată etc”.

Moloţ susţine că investiţia e sigură

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, le-a trimis o adresă celor de la Primăria Băcia, susţinând că „obiectivul va fi proiectat şi construit astfel încât să corespundă tuturor normelor şi normativelor europene de mediu, şi să se asigure cel mai înalt grad de securitate, atât pentru personalul de operare, cât şi pentru populaţia din vecinătate”.
Aşa stând lucrurile, conducerea judeţului se află într-o mare dilemă. Dacă nu se va reuşi demararea lucrărilor la deponeu până la termenul stabilit, care este foarte apropiat, se vor pierde cei 60 de milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană. Prin urmare, şeful Consiliului Judeţean şi autorităţile judeţene implicate au de dus o nouă luptă pentru punerea în operă a acestei investiţii importante, de data asta, cu contestatarii din localităţile amintite. Va reuşi, în final, Moloţ şi specialiştii de la judeţ să-i convingă pe opozanţii deponeului din Băcia, conduşi de Voicu Sala, fostul lider sindical de la căile ferate, acum consilier local  în comuna respectivă, să nu se mai pună contra investiţiei? Aceasta-i întrebarea al cărei răspuns îl vom afla nu peste multă vreme.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Telefoane pentru problemele legate de maidanezi

Locuitorii din Hunedoara  care au probleme cu câinii fără stăpân pot, începând din această săptămână, să sesizeze direct Serviciul de

Bulina albă 6.09.2012

Toma Coconea, parapantist, vicecampion mondial

Bulina neagră 6.09.2012

Cătălin Paul Szabo, tânăr din municipiul Vulcan

Închide