Politica si administratie

Unul cu legea, celălalt cu hotãrârea de guvern

Carmen Cosman

Unităţile de învăţământ din municipiul Lupeni sunt înecate în datorii, iar primăria nu are nici un gând să le achite, pe motiv că acestea trebuie plătite de la bugetul de stat. Datoriile la utilităţi acumulate de unităţile de învâţământ din Lupeni se ridică la aproape nouă milioane de lei.

Plângere penală împotriva primăriei
„Restanţele sunt de 8,7 milioane de lei. Unităţile şcolare sunt acoperite de adresele trimise către Primăria Lupeni şi au explicat că nu pot funcţiona fără aceste fonduri”, a declarat inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru.
Numai că municipalitatea refuză să achite datoriile la apă sau energie electrică, pe motiv că plata ar trebui făcută de la bugetul de stat, şi nu de la cel local. „Toate utilităţile, conform Legii 1/2011 a Educaţiei Naţionale, de la data de 10 februarie, trebuie plătite de statul român, prin Finanţele Publice, cu asistenţa tehnică a Inspectoratului Şcolar Judeţean”, a declarat Gabriel Lungu, administratorul public al municipiului Lupeni.
Alexandru Lăutaru susţine însă că există HG nr. 1618/ 2011, privind bugetarea per elev, potrivit căreia doar cheltuielile de personal, adică salariile, sunt suportate de la bugetul de stat. În consecinţă, până se pun autorităţile de comun acord, unităţile de învăţământ funcţionează cu sabia debranşării deasupra capului şi nu ştiu cum se vor descurca în viitor. Mai rămâne, pentru ca situaţia să se deblocheze, ca fiecare unitate şcolară şi Inspectoratul şcolar să facă un denunţ penal, împotriva Primăriei Lupeni, pentru că este periclitată desfăşurarea activităţii educaţionale în şcolile respective.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.