Politica si administratie

Universitatea din Petroşani, gazdă pentru o întâlnire ce ar putea decide viitorul Văii Jiului

Maximilian Gânju

La întâlnirea găzduită de instituţia de învăţământ superior din Petroşani au fost invitaţi europarlamentarul Corina Creţu, specialişti de la Comisia Europeană, premierul Viorica Dăncilă, specialişti în atragerea fondurilor europene, dar şi primarii localităţilor miniere.
Evenimentul va avea loc pe data de 13 septembrie a.c. şi este organizat de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian în parteneriat cu Comisia Consultativă pentru Mutaţii Industriale din Comitetul Economic şi Social European, Universitatea din Petroşani – gazda reuniunii şi Sindicatul Muntele, şi se derulează sub titlul: „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”.
Potrivit rectorului Universităţii din Petroşani, prof. dr. Radu Sorin (foto), conferinţa este un bun prilej pentru a pune baza unor proiecte care să ducă la dezvoltarea zonei monoindustriale. Profesorul universitar arată că este nevoie de o conlucrare între toţi factorii de decizie pentru accesarea unor proiecte de anvergură, care să acopere toată Valea Jiului, iar instituţia de învăţământ superior poate sprijini autorităţile în dezvoltarea acestor proiecte.
„Sesiunea Plenară a Comitetului Economic şi Social European a adoptat la data de 25 mai 2016, avizul cu titlul «Zăcămintele indigene de cărbune în cadrul tranziţiei energetice a UE», în urma unor dezbateri aprinse cu reprezentanţii societăţii civile, dar şi cu cei ai Comisiei Europene. În urma acestui exerciţiu de dialog social şi civic, dar şi a altor dezbateri la nivel european cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii regiunilor vizate, Comisia Europeană a lansat la data de 11 decembrie 2017, la Strasbourg, Platforma Regiunilor Carbonifere în Tranziţie, structură de cooperare la nivel european în cadrul căreia acţiunile Guvernului României ar trebui să fie în mod clar stabilite pentru a se asigura implementarea concretă a măsurilor europene şi naţionale pentru susţinerea dezvoltării durabile în aceste regiuni, care sunt deja afectate de politicile de restructurare industrială din ultimele decenii”, au precizat organizatorii evenimentului. În afara comisarului European Corina Creţu, la Petroşani va veni şi o serie de miniştri şi secretari de stat din Cabinetul Dăncilă.

3 comentarii la „Universitatea din Petroşani, gazdă pentru o întâlnire ce ar putea decide viitorul Văii Jiului

  • Valea jiului a votat tot timpul (28 ani) cu PSD la presedentiale , la parlamentare , la europarlamentare , la locale , … dar nu se vad fapte doar vorbe , sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan , schimbarea tevilor de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor pentru a deveni rentabila Termoficarea in valea jiului , asfaltarea drumul spre Herculane , modernizarea drumului DN 7A (Cheile Jietului spre Voineasa si Transalpina ca isi rup masinile cetateni vaii jiului , modernizarea Gara Petrosani , Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , … iar Consiului Judetean Hunedoara PSD sa asfalteze drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , …

  • 1– „Valea Jiului a votat tot timpul …..” – si ce-i cu asta ?
    2– Dar tot Valea jiului si-a taiat craca de sub picioare cand s-a luat dupa scandalagiii de profesie (M.C., R. B., s.a.) si a facut un mare rau Romaniei si Vaii Jiului, treaba care a condus la „criza de investitori”, in Valea jiului mai ales.
    3– „schimbarea tevilor de termoficare….” inainte de aparitia de investitori si de inmultirea locurilor de munca ? Pui caruta inaintea cailor !
    4– Termoficarea va deveni rentabila cand majoritatea locuitorilor vor fi bransati la Termoficare si (mai ales) cand acestia isi vor plati serviciile (de incalzire si apa calda) de care beneficiază !. Nimeni nu investeste nimic daca se asteapta ca totul sa fie gratuit sau de pomana !
    5– derumul spre Herculane ar fi foarte util daca nu ar sta „la pândă” cei care vor să taie padurile din zona, situaţie în care ne+am alege cu o pagubă (daraua) mai mare decât ocaua !
    6– „asfaltarea, modernizarea, etc, etc” pentru ce ? Numai pentru „buna noastra dispozitie” ? Întâi sa revina activitatea economica in Valea Jiului si apoi să cerem, sa cerem, sa ne „distram” pe banii altora …
    7– S-a format o mentalitate gresită la noi, in Valea Jiului.
    Te-ai linistit ?

  • 1– „La întâlnirea găzduita de Univ. Tehnica Petrosani au fost INVITATI …..”.
    Mult mai de interes ar fi sa stim CINE VA PARTICIPA si CU CE NE VOM ALEGE ?
    2– în anii ’90 a luat fiinţă Asociaţia „SĂ SALVAM VALEA JIULUI …”. Care a fost activitatea ei si …CU CE REZULTATE ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura