Unde ne sunt anticomuniştii d’antan…?

30 martie 2010 | 7 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Mai acum vreo câteva luni, s-au câştigat nişte alegeri pe motiv de anticomunism. Cică, ăia care votau cu Geoană erau comuniştii, în timp ce anticomuniştii votau Băsescu. Raportul era de vreo cinci milioane la alte cinci milioane. Repet: cinci milioane se temeau acum şase luni de comunism! Teama neamului că se vor întoarce comuniştii a fost atât de mare, încât intelectuali de seamă s-au chinuit să lipească (simbolic, fireşte) pe figura lui Geoană eticheta de neocomunist, uzată în timpul regimului Iliescu.
Că Geoană a pierdut, e o altă poveste, am mai scris despre ea. Că Băsescu nu e deloc reprezentantul anticomuniştilor, nu mă mai interesează. Aţi remarcat faptul că scriu rar editoriale cu tentă politică. Dar, să ne credem o naţie de anticomunişti, asta nu-i valabil nici măcar de faţadă. Românul e conjunctural. Dă bine să zici că eşti anticomunist – eşti anticomunist! Trece moda…? Te doare fix în şpiţ!
Campania „Europa liberă – aici!”, adresată celor care au înţeles ceva din comunism, celor care au tremurat de emoţie auzind Rapsodia a II-a a lui Enescu, ce deschidea „Actualitatea românească”, este parţial un eşec. Aveam nevoie de 200.000 de euro, pentru a ne aduce istoria acasă, cum bine spune sloganul campaniei de promovare a campaniei. Emil Cioran deplângea încă din interbelic ceea ce el numea „cultura minoră” a României. Ce-i drept, a revenit asupra propriilor afirmaţii, dar ceva-ceva adevăr tot este în ceea ce a spus. Fără istorie, românii sunt condamnaţi să-şi caute la nesfârşit identitatea. Radio „Europa liberă” este istoria noastră recentă, ceva ce ne individualizează în raport cu experienţa vestică. Arhiva postului de radio atât de iubit de anticomuniştii veritabili din epoca Ceauşescu nu poate fi adusă în ţară, pentru că nu sunt bani. Şi de fapt, cui îi mai pasă…? Istorie fac Corneliu Voicu şi flăcările violet, la noi nu prinde seriozitatea, ci mereu băşcălia. La miştocăreală suntem pe primele locuri, dacă cineva vrea să facă ceva serios, ori ne batem joc, ori ridicăm din umeri nepăsători, ori întrebăm franc „mie ce-mi iese din asta…?”.
Acei oameni de la „Europa liberă” aveau identităţi, erau cunoscuţi, se numeau sau se numesc încă Neculai Constantin-Munteanu, Emil Hurezeanu, Monica Lovinescu. Erau înjuraţi şi ameninţaţi, curajoşii de toate speciile îşi permiteau să-i bălăcărească, aşa cum se face şi acum – sub protecţia anonimatului! Înjură, nimeni nu te cunoaşte! Ameninţă, nimeni nu va şti cine eşti!
Iar teledonurile de tot felul şi numărul la care se poate trimite un sms: 8820, au fost onorate doar de vreo 60.000 de anticomunişti! Mai lipsesc 140.000, pentru ca „Europa liberă” să fie aici! Anticomunişti, puneţi mâna pe telefonul mobil, duşmanul stă la pândă!

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. popescu spune:

  acum, daca dvs va raportati la Neculai Constantin-Munteanu sau Emil Hurezeanu sau…toti acei corifei, imi pare rau, dar nu o convingeti nici macar pe nana Vuta…pai daca dumneata iti permiti mediocritati ca asa vrei dumneata si-i treaba dumitale…reactia este pe site “care este”!!ca nu s-a reusit sa se stringa banii necesari pentru arhiva Europei Libere imi displace si mie si aceleasi intrebari retorice mi le pun si eu, desi tatucul Patriciu ar putea asa dintr-o aruncatura sa puna in joc niste banisori pentru d.lui schimbarea de regim se pare ca a rentat pentru noi care ne mai consideram saraci, da cinstiti mai mult de un sms nu ne permitem ca mai sunt si copii bolnavi si in nevoi…

 2. Dr. Firczak Gheorghe spune:

  Nu trebuie să ne credem o naţiune -nu o natie !- de anticomunişti pentru că trebuie sa fim pro nu anti. Nu putem fi în totalitate anticomunişti cum nu putem fi antipopulari, antiliberali, antisocial-democraţi în toalitate. Să apărăm şi să promovăm principii şi valori iar oamenii să-i judecăm în funcţie de raportarea lor la acestea, nu în conformitate cu interesele noastre, fie ele şi de grup. În felul acesta trăsăturile ideatice ale comunismului se estompează, treptat dispar. Apoi, nu trebuie să ne mire nereuşita teledonului pentru că mentalul colectiv are nevoie de foarte mult timp pentru a se pune în concordanţă cu schimbările din societate. Cred că, în parte, deşi este anonim popescu are dreptate. Nu este simplu să fii formator de opinie.

 3. alex gruian spune:

  Da, domnule Firczak, nu este simplu si nici nu-mi propun sa fiu neaparat formator de opinie. Nu confundati un biet editorial cu mesianismul. Nu judecati global – ceea ce scriu eu aici sunt constatari. Puteti fi de acord cu Hurezeanu sau nu, in nici un caz eu n-o sa va sar in cap pentru asta. O sa constat, cel mult. Nu o sa fiu nepoliticos, bascalios si Gica-contra la orice spuneti. In fond, am castigat libertatea de opinie, nu dreptul de a pune pumnul in gura.
  Iar cu anticomunismul…Hm…Va rog sa remarcati faptul ca s-au castigat alegeri inclusiv batand moneda pe tem,a asta, si muuulti dintre cei cu care am vorbit spuneau, referitor la Geoana – nu votez cu comunistii…
  In general, trebuie sa va spun ca acest gen de dialog, prin comentarii, este cvasi-inutil. Cei care raman anonimi nu ar avea curajul sa exprime o opinie. E mai comod sa injuri de la adapostul anonimatului si apoi sa razi in pumni de ceea ce ai facut. Imi tot promit ca nu mai raspund popestilor si petrelupilor. In general, nu fac decat sa scriu ce cred. Iar daca domniile-lor nu sunt de acord, ar putea s-o faca civilizat. Nu e cazul. Romanul nu-i om daca nu jigneste, nu face bascalie, nu practica sarcasmul gros, sa creasca in ochii mai stiu eu cui. Noi, astia care ne semnam, ne asumam tot – inclusiv taxarea erorilor inevitabile. Suntem oameni si gresim, facem aprecieri eronate, nu suntem perfecti si morali ca anonimii.
  Iar deturnarea sensului celor scrise se face foarte usor, daca avem in vedere ca eu furnizez temele astea de discutie. Cel mai bine ar fi sa-si deschida petre lupu sau popescu sau altii bloguri si sa comentam noi…Se poate, nimeni nu le interzice.

 4. Dr. Firczak Gheorghe spune:

  Dacă am fost nepoliticos îmi cer scuze, nu aceasta a fost intenţia mea. A avea opinii diferite nu insemnă neapărat că cineva este Gică-contra. Şi Domnia Voastră aţi avut opinii nu neapărat măgulitoare la adresa mea, ba chiar au fost denigratoare, dar erau opiniile Domniei Voastre. Eu spun că e fructuos dialogul şi nu cred că o altă opinie are rolul de a contra pe cineva, fie şi pe Domnia Voastră. Ar fi trist să avem toţi aceeşi opinie. Nu am spus că sunt un oponent al lui Emil Hurezeanu,un intelectual rasat, nici pe departe.Nu sunt de fiecare dată de acord cu opiniile sale de astăzi, aşa cum nu întotdeauna pot fi de acord cu varii opinii. Domnia Voastră fiind ziarist, cred că nu este productiv să consideraţi că o opinie diferită de cea a Domniei Voastre este un afront personal. Cel puţin eu nu asta am vrut să se înţeleagă şi dacă nu am reuşit îmi cer scuze. În schimb voi crede în continuare în puterea dialogului, în necesitatea diversităţii opiniilor. Apoi, acest site, cred eu, are menirea de a exprima opinii fie şi diferite. Dacă nu,închideţi-l şi gata. Citiţi vă rog încă odată comentariul meu şi veţi vedea că este de fapt o continuare, o dezvoltare pe alt plan a ideilor Domniei Voastre. Cât priveşte folosirea termenului “naţie”, daţi-mi să nu îl accept în virtutea calităţii mele de intelectual, evident atât cât pot fi eu intelectual.

 5. Dr. Firczak Gheorghe spune:

  …daţi-mi voie…Errarae humanum est.

 6. alex gruian spune:

  Domnule Firczak, sunteti amuzant uneori. Dvs. ati fost intotdeauna foarte politicos, chiar daca pozitiile noastre s-au intersectat uneori la modul jurnalistic agresiv – din partea mea… Nu am a va face reprosuri. Va respect pozitiile si apreciez diversitatea de opinii. Remarcile facute de mine se refereau la maniera celorlalti. Regret daca m-ati inteles gresit. Imi face placere sa dialogam. Cu stima,…

 7. popescu spune:

  nu stiu daca aveti intelepciunea sa constatati ca nu injur in primul rind din motive de educatie, cu atit mai putin prin comentariile facute…dvs scrieti ca ROMANUL NU-I OM DACA NU JICNESTE??nationalitatea dvs fiind?????????EU SUNT ROMAN.DVS? DAR OARE NU CONSIDERATI CA VENIND CU ATITUDINI ONLINE SAU PRINT CE POT TOTUSI JICNII SI NUMAI PRIN SUPERFICIALITATE, PENTRU CA TITULATURA SUB CARE VIN SCRISE SE NUMESTE “FARA BASCALIE” ba ne-ati si comunicat ca pregatiti un doctorat atunci in nemernicia noastra poate AVEM LIBERTATEA SA PRETINDEM CEVA MAI MULT CA IDEE MA REFER DECIT PUTEM PRETINDE DE LA NICOLE??? EU SUNT UN pOPESCU ANONIM, DAR DACA MA OPRESC SA VA CITESC AR TREBUI SA VA SIMTITI ONORAT SI MAI ALES SA ONORATI PRIN CE SCRIETI…

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Braconierii au masacrat broaştele din apele Văii Jiului

La fel ca şi în anii trecuţi, bălţile şi râurile din Valea Jiului au fost scotocite de braconieri, care fac...

Achiziţii câştigătoare

Alfa Team, campioana ediţiei trecute a Campionatului Municipal de Fotbal Amatori, a fost condusă cu 1-0 de Old Boys, însă...

„Ţeparii” de pe eBay au fost condamnaţi

Ieri, fraţii Zămanţ, acuzaţi că pe parcursul a patru ani au înşelat sute de cetăţeni străini, prin intermediul site-urilor de...

Închide