FlashPolitica si administratie

Undă verde pentru clarificarea regimului juridic al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

Adriana Năstase

Consiliul Judeţean Hunedoara se pregăteşte pentru preluarea în administrare a celor patru cetăţi dacice de pe teritoriul judeţului. Este vorba de Cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa, care trec în administrarea judeţeană, în urma unei legi aprobate de Parlament şi promulgată de preşedintele României.

Plan de protecţie
Lucrurile merg bine în ceea ce priveşte gestionarea Sarmizegetusei Regia, de aceea s-a cerut ca şi celelalte patru cetăţi dacice să treacă în administrarea Consiliului Judeţean. De aceea, instituţia anunţă că începe acţiunea de clarificare a regimului juridic al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. „Consiliul Judeţean Hunedoara a încheiat contractul de prestări servicii topografice şi începând din 27 aprilie 2020, a dat undă verde pentru începerea lucrărilor topografice în teren. Măsurătorile realizate de colectivul de topografi se desfăşoară sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara. La măsurători şi delimitări în teren vor lua parte şi reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului şi Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, imediat ce se vor ridica restricţiile impuse în cadrul măsurilor privind prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus. Prima cetate în care se desfăşoară măsurătorile topo este cea de la Costeşti – Cetăţuie”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.
Conform noii legi, autorităţile judeţene au obligaţia să clarifice regimul juridic al cetăţilor prin inventarierea şi înscrierea acestora în patrimoniul public al judeţului Hunedoara. În paralel, în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara vor elabora planul de protecţie şi gestiune a cetăţilor dacice, prin care se vor stabili măsurile de protecţie şi modalitatea efectivă de punere în valoare a celor patru situri aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, care împreună cu situl Sarmizegetusa Regia, administrat de mai mulţi ani de CJ Hunedoara, şi Cetatea Căpâlna, din judeţul Alba, formează ansamblul dacic inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura