Actualitate

Un întreg arsenal folosit la braconaj, confiscat de judecători

Printre autorii acțiunilor de bra­conaj s-a aflat și un minor în vârstă de 13 ani. Braconierii au făcut prăpăd în fondul cinegetic, iar de cele mai mul­te ori abandonau vânatul, au des­co­perit anchetatorii. Dacă nu foloseau arme de foc, indivizii puneau lațuri pentru a captura animalele. Printre inculpați s-a aflat și un belgian care a introdus ilegal în țară arme de foc.

Stătea în rulotă
Potrivit anchetei, cetățeanul belgian a venit în județ pentru agricultură, și-a făcut o firmă și a cumpărat mai multe hec­tare de teren în zona Lăsău și Burjuc, pe care a cultivat cereale. Pen­tru că în culturi intrau animalele săl­batice și provocau daune, belgianul
și-a adus ilegal o armă letală cu alice și muniție necesară utilizării, armă pe care și-a depozitat-o în rulota în care locuia în perioada în care se afla în România. La fermă avea un copil de 13 ani, care muncea ca zilier, pe care l-a și luat cu el la câteva acțiuni de braconaj, unde a împușcat un număr de 10 fazani.

Animale ucise și abandonate
Minorul și-a mai chemat doi ca­ma­razi la acțiunile de braconaj folosindu-se de arma din rulota belgianului. Acesta din urmă, la revenirea în țară, a ho­tărât să mai aducă o armă, una letală. Pe mă­sură ce pasiunea incul­pa­tului pentru vână­toare creștea, acesta a povestit des­pre acțiunile de braconaj și altor prieteni, care și-au manifestat dorința de a participa la acțiuni de vâ­nătoare, fiind angrenate astfel în acti­vitatea infracțională o multitudine de per­soane, activitățile de pândire a vâna­tului devenind pentru unii dintre aceș­tia un obicei. Tinerii au participat la multe acțiuni de braconaj, dar au trecut și la am­plasarea de capcane pentru săl­bă­ti­ciuni. ”Inculpatul a constatat că într-un din capcanele amplasate în zona Fintoag, pe care le montase personal, se prin­sese un lup, care din cauza tem­pe­ra­tu­rilor ridi­cate, a fost găsit în stare de putre­facție. (…) În capcanele res­pective s-au prins doi mistreți, care au murit, însă nefiind verificate suficiente de des, în condițiile unor temperaturi ridi­cate, leșurile animalelor au intrat re­pede în putrefacție. (…) De asemenea, la sfâr­șitul lunii august – începutul lunii sep­tem­brie, inculpatul a montat mai multe capcane de tip laț la liziera pă­durii, în apropierea lanurilor de porumb. A fost prins un porc mistreț, de mari dimen­siuni, însă leșul animalului a intrat în putrefacție”, se mai arată în dosar. Suspecții au fost judecați și condam­nați, dar procurorii au cerut confiscarea ar­melor folosite la infracțiuni. Judecă­to­ria Deva a admis pro­punerea for­mulată de procurori și a dispus con­fis­carea mai multor arme letale de foc și a car­tușelor aferente, dar și a capcanelor fo­losite la braconaj, un adevărat ar­senal folosit la comiterea infracțiunilor. (M. Gânju).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura