Un devean confecţionează adevărate bijuterii pe două roţi. Bicicletele lui Paco atrag toate privirile când apar pe stradă

25 iunie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Deveanul Mircea Moldovan (foto), zis „Paco”, are o pasiune inedită – bicicletele personalizate. Şi, nu doar vehiculele pe două roţi în sine îl pasionează, ci şi confecţionarea lor. Din mâinile lui ies adevărate bijuterii pe două roţi, iar fiecare ieşire în oraş la ghidonul propriilor creaţii atrage priviri admirative şi sute de întrebări din partea curioşilor.

„E multă muncă la mijloc”
În 2011, a mers până în Marea Britanie, să-şi achiziţioneze o bicicletă unicat de la „Zeul bicicletelor de pe net”, spune Paco. De fiecare dată când ieşea cu ea pe stradă, trezea interesul oamenilor. Ceea ce l-a determinat să meargă mai departe şi să studieze modul în care poate fi construit de la zero un astfel de vehicul. „M-am documentat pe net cum să-mi fac bicicletele mele. Apoi, am încercat să găsesc oameni cu care să lucrez. Aveam nevoie de un strungar, de un sudor. Pentru că piesele care compun cadrul bicicletei le confecţionez eu, este foarte multă muncă migăloasă la mijloc. Anumite accesorii le cumpăr de-a gata. Design-ul bicicletelor îl gândesc eu. Fac o schiţă pe hârtie, apoi am un proiectant care mă ajută cu transpunerea ei în detalii tehnice. Folosesc materiale din fier, oţel, pe care le prelucrez cu maşina de debitare prin jet de apă. Până acum, am construit biciclete pentru mine şi pentru clienţi. Nu pot spune că trăiesc din asta. Pentru că nu sunt foarte mulţi dispuşi să dea 1.000 – 1.500 de euro, atât cât ar costa o bicicletă personalizată”, mărturiseşte deveanul. Acum, Paco se poate lăuda cu câteva exemplare unicat făcute de el, unele trimise la clienţi din afara ţării. Sunt mai comode, mai sigure şi te fac să te simţi special, a spus tânărul despre bicicletele create de el.

Membru într-un club olandez
Pe lângă pasiunea pentru biciclete, Paco însuşi este un personaj interesant. Iubeşte hip-hop-ul, fiind o muzică în ale cărei mesaje se regăseşte. Isteţ din fire, tânărul spune că este interesat de politică şi îşi doreşte să devină consilier în administraţia urbei natale. „Aş vrea să lucrez consilier la primărie, îmi place politica. Am idei pe care nu le mai are nimeni. Spre exemplu, ştiu soluţia împotriva furturilor de biciclete, pe care aş putea-o pune în practică. Asta, ca să nu mai stau cu bicicletele în garsonieră, la fel ca alţii”, a afirmat tânărul.
De câţiva ani, Paco face parte dintr-un club al pasionaţilor de pedalat, din Amsterdam, denumit „Key Town Cruisers”, unde a fost primit cu braţele deschise. A luat legătura cu bicicliştii olandezi, a fost invitat la Amsterdam, unde, în cinstea lui, gazdele au organizat un tur ciclist. Acum îşi doreşte să-i aducă pe olandezi la el acasă, în Deva. Pentru asta, speră să găsească sprijin şi să organizeze un eveniment memorabil.
Paco este unul dintre puţinii români din întreaga ţară care confecţionează biciclete personalizate. Din spusele tânărului, ar mai fi vreo patru-cinci persoane, din judeţele Galaţi, Constanţa sau Iaşi, preocupate de acest domeniu. Se cunosc între ei şi au un grup pe Facebook, unde schimbă impresii, informaţii şi, bineînţeles, postează fotografii cu propriile creaţii pe două roţi.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Rezultatele cercetărilor de la Sarmizegetusa Regia, prezentate public

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) intenţionează să prezinte public toate studiile efectuate la situl arheologic Sarmizegetusa Regia, premergătoare întocmirii documentaţiei...

Peremiştii hunedoreni, suflet mare, partid mic

Partidul România Mare (PRM) împlineşte în această lună 27 de ani de la înfiinţare. Singurul partid din România postdecembristă care...

Noul şef al Direcţiei Deva 2020, Mircea Birău, a început lucrul la primărie

Noul şef peste Direcţia Deva 2020, a început de ieri munca la primărie. Mircea Birău (foto) a luat concursul pentru...

Închide